• 瀏覽: 3,191
  • 回覆: 20
首先我會話, 真係除左1,2 之外最好睇既一集..
而我相信劇本都係老占諗左好耐, 無奈導演拍唔出個老占想表演既野

1: 今次係未來返黎既, 係一個改造人. 佢強調自己係人, 但人根本冇可能做到佢做既野.
而一部冇左目標, 冇左order既T800, 佢明知自己唔係人, 但經過幾十年變得比人更像人. 照顧家人, 做一個好既伴侶
想探討既係, 咩係人, 咩係機械? (但類似既topic已經比老占係Avatar玩完)

2: 一開始, Sarah親眼見John死左,
人性化後既T800為左比個目標Sarch, 所以咩都話係"For John".
到今次.. 一見到類似既事件, 先入為主以為女主角同自己一樣.
所以用左D term: "聖母", "聖子",
但劇情發展落去. 女主角並唔係Sarah, 而係John. 而女主角本身都死晒家人.
Sarch係女主身上搵到John, 女主角係Sarah身上又搵到家人.
所以最後就得返佢兩個上路

感覺係, 如果呢個劇本老占自己操刀, 效果可以好好多.

我對呢套評價好低
因為好明顯想政治正確- 「平權」(女權及種族)
但以角色完成度嚟計,T-800屌打全場
原本T-800與莎拉嘅恩怨係好有張力,但完全表現唔到
莎拉死咗仔後從此立志同terminator不共戴天、殺未來嚟嘅殺手,幾咁英
但原來只係T-800嘅「贖罪」
薯片袋嗰個所謂笑話更將莎拉推向丑角

至於改造人,不停失手,又遠唔夠新型terminator打
最終仲係T-800可靠
咁平乜權呢?

雖然現實上兩方交手,必定磨好耐、多悶場、甚至膠著狀態
但呢部係電影,係戲劇,咁就應該跟返戲劇節奏
啲要打好耐、拉鋸好耐嘅現實可以省略架嘛

好同意樓主講嘅,套片導演真係拍唔出劇本想表達嘅嘢

阿馬里 哈失吐,斯骨爾,其諾丹基,斯里星,昂依納得,斯熱確虛,哈虎文缽英
                                                               --『九陰真經總章』
但有兩樣野我諗唔通.

1: T1&T2之後, 再派左T6既老T800返黎, 成功殺死John.
咁之後呢幾十年, 點解仲會有有Terminator黎硫代比Sarch殺?

2: 新個改造人有個坐標, 就係老T800
點解佢會有?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s336990 於 2019-11-12 02:01 PM 發表

我對呢套評價好低
因為好明顯想政治正確- 「平權」(女權及種族)
但以角色完成度嚟計,T-800屌打全場
原本T-800與莎拉嘅恩怨係好有張力,但完全表現唔到
莎拉死咗仔後從此立志同terminator不共戴天、殺未來嚟嘅殺手,幾咁英
但原來只係T-800嘅「贖罪」
薯片袋嗰個所謂笑話更將莎拉推向丑角

至於改造人,不停失手,又遠唔夠新型terminator打
最終仲係T-800可靠
咁平乜權呢?

雖然現實上兩方交手,必定磨好耐、多悶場、甚至膠著狀態
但呢部係電影,係戲劇,咁就應該跟返戲劇節奏
啲要打好耐、拉鋸好耐嘅現實可以省略架嘛

好同意樓主講嘅,套片導演真係拍唔出劇本想表達嘅嘢
女權我又唔會得太重, 畢竟當年兩大系統(T及Alien)都以女角為主.
最算近年兩套新Alien前傳都係. 所以男或女其實問題不大.
但種族就奇怪了. 龍哥的Rambo跟T6, 都跟墨西哥拉上關係.
但不是在美國生活, 感受不強就是了.

原本T-800與莎拉嘅恩怨係好有張力,但完全表現唔到<--呢個絕對係.
伏線係有既. (比如一開始Sarah知道部T800有名, 都刻意加一句話到死都唔會用名叫你, 但最後Sarah就係用個名就醒T800)
呢D位其實有得好好發揮.

故事ok , 世界觀都ok.
係導演弱左小小.

回覆 引用 TOP

另外, 如果Sarah同T800後生返十幾年, 應該仲有好大既發揮空間~

回覆 引用 TOP

係老占個老屎忽,拍完T2拍阿凡柒1,拍咗19幾年仲未拍好阿凡柒2,已經搾乾霍士的錢,拍套ALITA又蝕錢,依家T6睇怕都回唔到本!當初佢肯接手拍落去就會有第3-5集同人作!

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-11-12 11:52 AM 發表

首先我會話, 真係除左1,2 之外最好睇既一集..
而我相信劇本都係老占諗左好耐, 無奈導演拍唔出個老占想表演既野

1: 今次係未來返黎既, 係一個改造人. 佢強調自己係人, 但人根本冇可能做到佢做既野.
而一部冇左目標, 冇左order既T800, 佢明知自己唔係人, 但經過幾十年變得比人更像人. 照顧家人, 做一個好既伴侶
想探討既係, 咩係人, 咩係機械? (但類似既topic已 ...
在T6,老占有鬼認真過咩!佢功力點會咁簡單。

回覆 引用 TOP

都同意係一二集外,呢集已經算係最好了,奈何劇本真係玩唔出新意,由頭到尾都好似重複第二集咁,尤其開頭又係奸角響車廠殺主角,改造人趕到然後揸車逃走,奸角竟然又係揸大車追上去.......
機械人殺咗John,因為再無指令就自學成材做人類,仲要做窗簾,我真係覺得超牽強,夾硬搵理由加大隻佬入去,不過都算啦,
聽講話仲會拍落去,其實票房都唔係掂,口碑又唔係好,好心就算啦,而家証明咗就算金馬倫返嚟都拍唔到新野,不斷重複落去真係無意思

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2019-11-13 11:14 AM 發表

都同意係一二集外,呢集已經算係最好了,奈何劇本真係玩唔出新意,由頭到尾都好似重複第二集咁,尤其開頭又係奸角響車廠殺主角,改造人趕到然後揸車逃走,奸角竟然又係揸大車追上去.......
機械人殺咗John,因為再無指令就自學成材做人類,仲要做窗簾,我真係覺得超牽強,夾硬搵理由加大隻佬入去,不過都算啦,
聽講話仲會拍落去,其實票房都唔係掂,口碑又唔係好,好心就算啦,而家証明咗就算金馬倫返嚟都拍唔到 ...
其實意念係新,亦有好強既宿命論係入面 .
但deadpool 個導演拍爆谷戲就得,呢套如果揾黑豹個導演可能會仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-11-12 08:56 PM 發表

係老占個老屎忽,拍完T2拍阿凡柒1,拍咗19幾年仲未拍好阿凡柒2,已經搾乾霍士的錢,拍套ALITA又蝕錢,依家T6睇怕都回唔到本!當初佢肯接手拍落去就會有第3-5集同人作! ...
藝術家就係任性 .
但更正返佢拍完T2 後,係去左搞鐵達尼~~

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-11-13 12:30 PM 發表

藝術家就係任性 .
謝指正,其實金馬倫有兩齣早期戲都想佢續拍:深淵同異形2嘅續集。
Terminator film series個版權爭議都激烈吓,1984T1上畫後,T2都攪咗好幾年先開拍。
論T-800(T101)最深印象係第一集殺手Look好cool好正。

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-11-13 12:30 PM 發表

藝術家就係任性 .
再更正拍完T2 中間仲拍左套True Lies

T2 1991
True Lies 1994
Titanic 1997

睇報導金馬倫啲戲,通常以T或A開頭
異形,阿凡達,早期仲有部無底洞The Abyss
佢係咪一直迷信呢兩個英文字係佢幸運字母?
連戰鬥天使都故意改個名叫Alita
似乎開始失靈

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-11-13 02:24 PM 發表

再更正拍完T2 中間仲拍左套True Lies

T2 1991
True Lies 1994
Titanic 1997

睇報導金馬倫啲戲,通常以T或A開頭
異形,阿凡達,早期仲有部無底洞The Abyss
佢係咪一直迷信呢兩個英文字係佢幸運字母?
連戰鬥天使都故意改個名叫Alita
似乎開始失靈 ...
我知有呢套野, 但唔係咩代表作所以唔講咁解.
Alita同T6都唔係佢自己做導演...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-11-13 01:13 PM 發表

謝指正,其實金馬倫有兩齣早期戲都想佢續拍:深淵同異形2嘅續集。
Terminator film series個版權爭議都激烈吓,1984T1上畫後,T2都攪咗好幾年先開拍。
論T-800(T101)最深印象係第一集殺手Look好cool好正。 ...
如果以出名既導演黎計..
老占既產量可以話係極低~
做導演計的話, 由1984年T1 成名起計.
1984 The Terminator
1986 Aliens
1989 The abyss
1991 Terminator 2
1994 True Lies
1997 Titanic
2003 Ghosts of the Abyss (Documentary)
2005 Aliens of the Deep (Documentary)
2009 Avatar

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2019-11-13 11:14 AM 發表

聽講話仲會拍落去,其實票房都唔係掂,口碑又唔係好,好心就算啦,而家証明咗就算金馬倫返嚟都拍唔到 ...
揸大車
因為老占入行前, 係大貨車司機, 所以T1, T2都有大貨車既畫面, 呢個野可以當係彩蛋哈哈.

械人殺咗John,因為再無指令就自學成材做人類,仲要做窗簾,我真係覺得超牽強
T800既設定, 其實係內置左學習人類既功能,
(T800本身就係為左滲透人類世界而造出黎, 未來世界既人類軍要訓練狗隻黎分人同T800)
T2入面其中一個亮點, 就係T800同John既互動, 學一D機械人以外既野.
https://www.youtube.com/watch?v=LRxaXmXvjnU

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]