• 瀏覽: 5,469
  • 回覆: 113
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2019-11-16 10:53 AM 移動
高樓價令貧富懸殊,堅尼系數持續高企,民怨沸騰,當到達某個點,怨氣大爆發民眾歇斯底里,火遮眼咩說話都講得出咩事都做得出!
今次香港暴動肯定同樓市有關係!
唔知你信唔信,反正我信

熱賣及精選
你指既係階級鬥爭
現在的確平民鬥地主既年代
但樓市只係其中一個原因
亦有90後00後隔代貧窮問題
也有因延遲退休政策,上不到位的70後的憤怒
最低工資也不能惠及夾心階層,引致下流化問題
新一代大專/大學生看不到出人頭地的未來等

引用:
原帖由 SIU明 於 2019-11-16 06:33 AM 發表

你指既係階級鬥爭
但樓市只係其中一個原因
新一代大專/大學生看不到出人頭地的未來等 ...
香港經濟唔掂咪大家一齊食白飯青菜囉,香港人同心協力一樣捱得過,點解當年貪曾要食地產鴉片?

冇人幫地產鋪裝修wor

Jadore Dior
謊言不會因為看似漂亮
就不會給別人帶來傷害
引用:
原帖由 594113 於 2019-11-16 06:12 AM 發表

高樓價令貧富懸殊,堅尼系數持續高企,民怨沸騰,當到達某個點,怨氣大爆發民眾歇斯底里,火遮眼咩說話都講得出咩事都做得出!
唔知你信唔信,反正我信 ...
美國qe 印銀紙,輸入通脹,曾特首停建公營房屋,以遏止負資產所致。

引用:
原帖由 594113 於 2019-11-16 06:12 發表

唎個只係其中一個原因嗻,係外國勢力啊。仲有啲人買期指大跌。

回覆 引用 TOP

大量輸入大陸人所致

引用:
原帖由 香水格格 於 2019-11-16 06:40 發表

冇人幫地產鋪裝修wor
因為佢地可能金主之一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 594113 於 2019-11-16 06:12 AM 發表

持續鬥爭4個月 政府都係咁  可想而知 之前政府既施政係點

回覆 引用 TOP

屙屎唔出都係因為高樓價🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香水格格 於 2019-11-16 06:40 AM 發表

冇人幫地產鋪裝修wor
係某d地產商,好L奇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2019-11-16 07:02 AM 發表

唎個只係其中一個原因嗻,係外國勢力啊。仲有啲人買期指大跌。
咁外國勢大係邊個呀?成日講外國勢力,如果外國勢力只係一班期指大鱷。中國政府 既財力,一兩個月要恒指由27000去到40000 再落返10 根本就易如反掌

回覆 引用 TOP

上到四萬,要擺幾多錢落去呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SIU明 於 2019-11-16 06:33 AM 發表

你指既係階級鬥爭
但樓市只係其中一個原因
新一代大專/大學生看不到出人頭地的未來等 ...
請觀這幾個月所做既野,而家係所謂學生享地主資助鬥平民,拖死晒香港平民百姓

倉卒歲月世事如棋,每局都光怪陸離,驟晴驟雨人事天天變,有喜亦有悲 恩怨愛恨世事如棋,每局都充滿傳奇

回覆 引用 TOP

引用:

用社會嘅低層來称呼班犯民曱甴暴徒真係無講錯。呢班牲畜以為躝出嚟四處破壞就可以得到好處利益?
破壞只會損害香港經濟發展,商人和中產階級收入減少,到時呢班低能學畜想問政府攞福利就GG喇

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]