• 瀏覽: 1,855
  • 回覆: 21
  • 追帖: 2
大家好

小弟計劃緊來年3月中左右
去克拉科夫 + 布拉格 + 維也鈉 + 布達佩斯 ( 共 13 日 )

最令我頭痛係
克拉科夫 > 布拉格 > 維也鈉 > 布達佩斯交通

請問安排上
係唔係以上行法最好?
定係其實點行都差不多
另外請問有無交通安排可以指點一下
( eg 克拉科夫 > 布拉格應該點搭車最好, 以快及舒適為主要考慮 )

Thanks

熱賣及精選
我搵到淘寶
有克拉科夫 > 布拉格巴士+火車 ( Regio )
我見好多遊記都係建議呢個方法
唔知轉車難唔難
同埋唔知由波蘭 > 捷克
其實係唔係係出入境
又好似唔咁有人提過

https://traveldetail.fliggy.com/item.htm?spm=a230r.1.14.173.50022e89hnAtdl&id=569274456106&ns=1&abbucket=5

回覆 引用 TOP

Krakow>Prague>Vienna>Budapest
Krakow>Budapest>Vienna>Prague
兩條線都得
Ecolines逢星期六有車由Krakow去Budapest
Flixbus每日有車由Krakow去Prague
仲有過夜車去Budapest
唔駛轉車

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2019-11-17 05:37 PM 發表
Krakow>rague>Vienna>Budapest
Krakow>Budapest>Vienna>rague
兩條線都得
Ecolines逢星期六有車由Krakow去Budapest
Flixbus每日有車由Krakow去Prague
仲有過夜車去Budapest
唔駛轉車 ...
Thanks
我應該都係行第一條線算

回覆 引用 TOP

做左基本功課之後

應該唔去克拉科夫
因為景點麻麻地 ( 只對佢鹽壙有興趣, 未見識過 ) 

變成布拉格 > 維也鈉 > 布達佩斯
另外我見維也鈉 及 布達佩斯建議好似仲靚D 

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-11-25 11:39 AM 發表
做左基本功課之後

應該唔去克拉科夫

另外我見維也鈉 及 布達佩斯建議好似仲靚D  ...
Krakow歷史感比較重
有最出名既納粹集中營
附近既Zakopane就sell大自然景色
維也納同布達佩斯我覺得風格都偏向宏偉壯麗
布拉格就係中世紀古城
你有時間的話可以係布拉格去維也納途中去Cesky Krumlov

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2019-11-25 02:25 PM 發表

Krakow歷史感比較重
有最出名既納粹集中營
附近既Zakopane就sell大自然景色
維也納同布達佩斯我覺得風格都偏向宏偉壯麗
布拉格就係中世紀古城
你有時間的話可以係布拉格去維也納途中去Cesky Krumlov ...
係呀
不過我地對歷史興趣不大
本身都唔打算去納粹集中營

另外我地3月去
大自然景色又唔啱時間

反而好靚城堡教堂呢D有興趣D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-11-17 02:48 PM 發表
大家好

小弟計劃緊來年3月中左右
去克拉科夫 + 布拉格 + 維也鈉 + 布達佩斯 ( 共 13 日 )

最令我頭痛係
克拉科夫 > 布拉格 > 維也鈉 > 布達佩斯交通

請問安排上
係唔係以上行法最好?
定係其實點行都差不多
另外請問有無交通安排可以指點一下
( eg 克拉科夫 > 布拉格應該點搭車最好, 以快及舒適為主要考慮 )

Thanks ...
Budapest-Krakow...
有flex-bus...7 小時, 便宜, 好像EUR 30, 快但不舒適, 夜車我擔心危險, 日車浪費1天
所以我坐過夜火車..11小時, 有床睡EUR54...省一睌酒店, 又省一天

引用:
原帖由 eriealan 於 2019-11-30 02:46 PM 發表

有flex-bus...7 小時, 便宜, 好像EUR 30, 快但不舒適, 夜車我擔心危險, 日車浪費1天
所以我坐過夜火車..11小時, 有床睡EUR54...省一睌酒店, 又省一天 ...
我決定放棄了 Krakow

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-11-30 02:50 PM 發表

我決定放棄了 Krakow
明智.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-11-25 11:39 AM 發表
做左基本功課之後

應該唔去克拉科夫

另外我見維也鈉 及 布達佩斯建議好似仲靚D  ...
布達佩斯 漁人堡 幾好睇 ,在市中心.

'布達佩斯'其實系兩個區,一個叫buda,另一個叫pest,加埋就叫budapest.

行程一於 Budapest>(坐火車)Vienna>(坐火車)布拉格.本人以前都係咁嘅路線.
布拉格特別要小心扖手.

引用:
原帖由 eriealan 於 2019-11-30 02:46 PM 發表

所以我坐過夜火車..11小時, 有床睡EUR54...省一睌酒店, 又省一天 ...
火車安全又舒適.可能有埋餐卡.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vwvvwvvvw 於 2019-11-30 04:03 PM 發表

布達佩斯 漁人堡 幾好睇 ,在市中心.

'布達佩斯'其實系兩個區,一個叫buda,另一個叫pest,加埋就叫budapest.

行程一於 Budapest>(坐火車)Vienna>(坐火車)布拉格.本人以前都係咁嘅路線.
布拉格特別要小心扖手. ...
我相反咁行
布拉格 (2日) >維也納 (2.5日) >布達配斯 (3.5日)

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-11-30 04:32 PM 發表

我相反咁行
布拉格 (2日) >維也納 (2.5日) >布達配斯 (3.5日)
小心頭一站就被扒手偷曬啲現金.

引用:
原帖由 vwvvwvvvw 於 2019-12-1 12:32 AM 發表

小心頭一站就被扒手偷曬啲現金.
10月中去完布拉格,小心啲就冇問題,同埋旅遊區人多都比較安全,自己小心提防小偷扒手就OK。我住ibis那邊, 夜晚都比較靜但都冇乜太大問題

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]