• 瀏覽: 3,178
  • 回覆: 18
我本身返緊份工,但最近收到另一個offer

我住長沙灣

A工(而家返緊但未過試用期):九龍區,搭3個地鐵站,人工15000,大假10日,同事幾好

B工:港島區,人工16000,大假14日

B工title同公司知名度都好過A,但兩份工只係相差1000,返港島區車錢一個月都差唔多1000,所以唔知轉唔轉好

熱賣及精選
留返草經驗

回覆 引用 TOP

同事好...已經十萬個好彩啦

引用:
原帖由 moamoa 於 2019-11-17 08:26 PM 發表

我住長沙灣

A工(而家返緊但未過試用期):九龍區,搭3個地鐵站,人工15000,大假10日,同事幾好

B工title同公司知名度都好過A,但兩份工只係相差1000,返港島區車錢一個月都差唔多1000,所以唔知轉唔轉好 ...
做人唔好咁短視, 淨係話B嘅title同公司知名度都好過A就已經唔駛考慮啦! 唔好話多1千呀, 一樣人工都去啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 neo_wong 於 2019-11-18 10:34 AM 發表

黎句真!!

回覆 引用 TOP

Title 呃9人
HR 睇人工 已經 知你係咩position
我唔轉
近都係 好處

不過 點邊假多d 都唔錯

回覆 引用 TOP

Title同公司知名度高可幫你日後搵到更好待遇嘅工或較容易轉公司

回覆 引用 TOP

轉!大公司已經贏晒!以下係其他考慮因素:4日假好值錢、辛唔辛苦、LUNCH有咩食、暴亂期間冇車搭可以行路返工……

回覆 引用 TOP

B

回覆 引用 TOP

A

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moamoa 於 2019-11-17 08:26 PM 發表

我住長沙灣

B工title同公司知名度都好過A,但兩份工只係相差1000,返港島區車錢一個月都差唔多1000,所以唔知轉唔轉好 ...
如果現公司生意好,唔轉。差不多人工又要冒險新公司文化和人事。萬一唔好而家唔會咁易有公司請人了,大公司更易CUT人。

引用:
原帖由 neo_wong 於 2019-11-18 10:34 AM 發表

啱~ 同事唔好,再好OFFER都假... 除非好好好好好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃昏小小蛇 於 2019-11-20 12:32 PM 發表

如果現公司生意好,唔轉。差不多人工又要冒險新公司文化和人事。萬一唔好而家唔會咁易有公司請人了,大公司更易CUT人。
x2

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]