• 瀏覽: 29,512
  • 回覆: 306
  • 追帖: 28
引用:
原帖由 uncle9nine 於 2019-11-19 10:45 AM 發表

其實google map已經足夠,車gps只做後備
GPS個mon大d, 好睇d喎。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 大便高達 於 2019-11-19 11:16 AM 發表

我同你一樣,第一次自駕都係俾咗沖繩,同埋一樣係揸 Aqua.
有緣人, 握個手先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-19 08:11 AM 發表

真心多謝你支持
💖👍支持和多謝師兄你的分享,你每次遊記都十分好睇,有美麗風景,又風趣幽默,遊記好生鬼好有趣,也好好笑,我每次都睇得好開心😆😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-19 12:42 PM 發表

可惜我最終都係食唔到石垣牛呀, 冇陰公。
美國村附近有間 金城燒肉 有得食架。

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-19 08:13 AM 發表

悶, 同意

但悶得嚟適合我, 始終老人家唔受得刺激。
沖繩有
紅樹林 划艇🚣‍♀️
冬天出海🚢睇鯨魚🐳......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-19 12:41 PM 發表

我是個罪人~~~~~~~

識唱嘅朋友同我一齊唱

P.s.: 我有睇你份熱汽球遊記, 只不過我內向兼沉默寡言, 所以唔夠膽留言。(自從俾Me總鬧爆過之後, 我都唔係幾敢亂咁講嘢) ...
Ching,我明,皆因我都係內向兼沉默寡言
有睇已足夠,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-18 11:52 PM 發表

Day 1

泡菜男可能見我手忙腳亂, 不知所措咁, 就打開車門, 彎身將上半身伸入車廂幫我輸入guest house嘅mapcode。跟手仲set埋language做英文。其時我係有擔心車外嘅人見到我哋嘅舉動, 會誤會我地進行緊不道德的交易。為避免過程中我唔覺意嘴到佢, 所以我挨身向副駕駛座。
終於搞掂晒, 我坐返直, 同泡菜仔講聲"沙喲lala"後, 就向guest house進發。 ...
點解唔揸corolla

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

引用:
原帖由 Melay 於 2019-11-19 06:23 PM 發表

點解唔揸 corolla
可能(?)車身比較長, 第一次自駕, 反正只得自己一個人, 無行李問題, 短車睇位、轉彎比較安心.
Corolla 一般 4.3 meter up / Aqua、Note、Fit、Vitz ... 只有 3.9 ~ 4 meter

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-19 12:41 PM 發表

我是個罪人~~~~~~~

識唱嘅朋友同我一齊唱

P.s.: 我有睇你份熱汽球遊記, 只不過我內向兼沉默寡言, 所以唔夠膽留言。(自從俾Me總鬧爆過之後, 我都唔係幾敢亂咁講嘢) ...
我以為我剩係會比人鬧爆,原來我有鬧爆過人都唔知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-19 12:34 PM 發表

叫咗你好多次, 唔該你講嘢講清楚少少。
唔係睇你, 係睇你份遊記。你亂咁講, 我怕有日你嘅男fans會斬x死我。
原來我講嘢講得唔清楚大家會唔明
不過我鐘意喎

回覆 引用 TOP

到達海中道路停車場, 落車睇風景。

睇咗當玩咗

行遠少少有個賣食品, 飲品以及手信嘅地方。

回覆 引用 TOP

上返車繼續向東行。向目的地大泊ビーチ進發。不過先經一經途經伊計ビーチ。

喺我睇到大泊ビーチ嘅詳細資料之前, 我曾經諗過嚟呢個伊計ビーチ游水。依家反正順路經過, 我泊低架車, 入去了解下。

行到門就俾個男人截停咗。佢向我詳細講解收費:
泊車- 400円
Locker- 200円
沖身- 200円

我聽完就話:"唔好意思, 我有其他地方想去"
佢頓時面露一個失望嘅表情。我覺得自己做咗衰人。呢件可能係我今次旅程中唯一所做嘅壞事。無辦法, 我早已鐵定了心, 要去大泊ビーチ。

回覆 引用 TOP

去到偏僻地區, 個導航開始變得不可靠。亦有可能現今AI已經先進到有情緒, 我先前叫佢收嗲唔好批評我手車, 因此而激嬲咗佢, 家下佢開始玩嘢報復。到達大泊ビーチ之前嘅幾個路口, 個路牌明明指住向右, 導航就叫我轉左。個路牌指住向左, 個導航就叫我轉右。好彩漢字我仲識幾隻, 認得大泊呢兩隻字。

跟導航指示定係跟路牌指示?
你話呢?

回覆 引用 TOP

泊低車喺大泊ビーチ路邊個停車場後。老闆娘即刻走埋嚟打招呼兼講解收費。收費五百円, 包停車場, 沖身, 更衣室, 儲物。

有讀者可能會問沖繩有咁多個海灘, 點解要千里迢迢由最西邊過嚟最東邊呢個海灘呢?

原因係我喺網上睇相, 得知呢個灘有珊瑚魚。其實沖繩唔只得呢個灘有珊瑚魚。最重要果點係, 我見到相中珊瑚周邊嘅海床喺沙底。即係話唔駛著保護裝備或使用浮潛器具, 就咁著條泳褲(我不肯定唔著褲落水ok唔ok, 你可以去做下實驗), 戴副泳鏡就已經夠做。 大泊ビーチ另一個優點係冇使用機動裝置嘅水上活動進行, 所以唔會有摩打聲, 引擎聲嘈生晒。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]