• 瀏覽: 30,422
  • 回覆: 306
  • 追帖: 28
佢跳上佢自己架車即刻開車走。我急急腳開車跟住佢。佢做領航做得十分出色, 速度控制做得好好。冇出現到佢過咗燈位而我滯留喺燈位嘅情況。掟咗幾個彎, 過咗幾眼燈之後, 我哋到達勝連城跡停車場入口。

當時我哋兩架車平排, 佢較低車窗, 向我打手勢示意:"就係呢度喇, bye bye"
我連忙大嗌:"chok墮, chok墮", 因為我想同佢合照一張, 記低恩人嘅容貌。我打個影相手勢, 佢搖搖手。我當睇唔到, 入停車場泊低架車, 然後跑返出停車場入口。我見到佢企咗喺度等我。

合照兼向佢再三道謝後就放佢走。我同佢一直係以打手勢溝通的。奇怪嘅係, 道別之際, 佢好突兀咁同我講咗句:"奸爸爹"

點解佢會知道我聽得明呢句日文呢?
我思疑係頭先果句"chok墮"發音太過字正腔圓, 所以佢誤以為我日文好勁。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
好, 去睇古跡了。

個城跡好細, 一陣就睇完。再返停車場旁邊個管理處睇文物, 合共用咗一個鐘都冇。

肚子餓了, 要去大吃大喝了。

回覆 引用 TOP

目的地, 泡瀨漁港。

今站順利抵達。

終於見到海葡萄了。

太肚餓, 冇咩點思考, 見到啱食就"納"。拎住幾盒刺身去排隊俾錢, 期間見到個亞伯飲緊魚湯, 食緊隻疑似龍蝦, 睇落好吸引。

唔駛我講你應該都知, 我唔係講個亞伯吸引啦下話。抬頭見到收銀上面個牌。啊, 原來有套餐嘅。我要咗個2號餐。再睇真d, 仲有海膽喎, 要埋啦。

店內有免費茶水供應, 就在收銀斜對面有部熱水機, 旁邊有茶壺茶杯。我都唔蝕底, 沖咗一壺。

回覆 引用 TOP

店內外均設有供食客使用的桌椅。食飯嘅人巧多, 我好不容易, 在室外搵到個位。

開餐了

疑似龍蝦- 已切成一楷楷, 一夾就成舊肉起到出嚟, 唔會食到成手黐立立。味道ok。

白飯- 正到無得頂

唔知咩嘢魚- 好味

魚湯- 鮮甜濃郁嘅魚味夾雜住一浸淡淡嘅苦澀味。研究下發現, 苦澀味係來自果幾片綠色植物。成餐飯係食淨呢幾舊魚肉。我唔認為自己有浪費食物。事關魚肉已經煲出晒味兼好靭。

刺身併盤- 新鮮好味

海膽- 極之好味

海葡萄- 好咸, 好重海水味

牛奶- 下個再下個目的地都有賣呢隻奶, 該處嘅售價比漁港嘅售價低30円。

進食期間有兩個年青人搭枱(其實冇話搭唔搭枱, 我坐果張係張超級長嘅枱)。佢哋好有禮貌, 先問准我才坐低。可能佢哋生於富庶嘅地區, 未見過饑民, 見到我一個人食兩個餐盤嘅嘢, 所以問我:"你係咪一個人食? 你真係食得晒?" 我應咗佢一句:"我尋日晏晝冇食飯, 家下好肚餓"

我睇真d佢哋, 其中一個竟然同我著緊同一個牌子同一個款嘅tee。我緊係將呢個驚人大發現同佢分享啦。佢望一望我件tee, 再望一望佢自己件tee, 只係笑一笑, 講咗句"yes"。交談得知, 佢哋係高中生。食食下, 佢哋見我飲茶咁過癮, 又想去沖返壺。我見同佢哋咁有緣, 就提出一齊share我果壺。佢哋欣然接受我嘅好意。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-11-20 10:25 AM 發表

因爲日本版的朋友好有趣, 4個人 + 4件行李, 通常都叫人租 Alphard 啦, 坐得舒服的.
我諗我係唔多正常的人, 4個人 + 4件行李, 我只會租 Sienta 或 Wagon.
利申 : 我在香港開 4.6m 的 SUV, 但在外國, 係偏向租短身車. ...
不如你講講你鍾唔鍾意我送俾你嘅獎品先啦。(請小心作答)

引用:
原帖由 Teahome 於 2019-11-20 01:09 PM 發表

支持大叔油雞
非常幽默風趣
過獎, 你睇得happy就好了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-20 05:26 PM 發表

我一諗到年中用得果一兩次, 就唔捨得買了
情況就好似結婚買婚紗, 買咗返嚟, 用得一次, 就長期閒置。(再婚再著另計, 或晚晚著住嚟訓覺另計)
我來年旅行會進行高空活動所以

會向同事借來一用

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-20 09:07 PM 發表

佢跳上佢自己架車即刻開車走。我急急腳開車跟住佢。佢做領航做得十分出色, 速度控制做得好好。冇出現到佢過咗燈位而我滯留喺燈位嘅情況。掟咗幾個彎, 過咗幾眼燈之後, 我哋到達勝連城跡停車場入口。

點解佢會知道我聽得明呢句日文呢?
我思疑係頭先果句"chok墮"發音太過字正腔圓, 所以佢誤以為我日文好勁。 ...
好錯亂
究竟哪一個才是阿伯

引用:
原帖由 Melay 於 2019-11-21 07:34 AM 發表

好錯亂
究竟哪一個才是阿伯
到下個目的地就會答案。師兄你等多一陣。

回覆 引用 TOP

可惜我冇咁快會再上來,你不用急慢慢放便可以了

引用:
原帖由 Melay 於 2019-11-21 08:07 AM 發表

可惜我冇咁快會再上來,你不用急慢慢放便可以了
又要去邊樹呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-11-21 08:08 AM 發表

又要去邊樹呀?
我去上班

引用:
原帖由 Melay 於 2019-11-21 08:09 AM 發表

我去上班

講嘢講清楚少少真係咁難咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2019-11-21 07:32 AM 發表

我來年旅行會進行高空活動所以

會向同事借來一用
可以借我一用嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]