泰國避世食食食 #1 新增Q&A 香討焦點

泰國避世食食食 #1 新增Q&A E-mail 此主題給朋友

不經不覺已經去左避世2個月

新增Q&A
1. 如何在泰國逗留2個月
答: 香港特區護照每次免簽証入境可逗留30天 我係係限期前出境之後再入境 對上一次係去左馬來西亞 逗留10小時左右再番泰國
如果你打算長期居留 有各種visa 可以辦理 每一種限制及要求都不一樣 在此不作解釋

2.樓主人在泰國那裏? 食物在那裏吃的?
答: 我人在芭提雅 圖中食物都在pattaya 食
3.泰國食物消費貴吾貴?
答: 如果你每日都要食海鮮 貴
作為遊客區pattaya 的海鮮餐廳價錢不算平 如燒大蝦就500泰銖1kg 遊水龍蝦一隻要3000-3800泰銖 所以樓主不是每日食海鮮餐 要便宜又食得多就食當地燒烤+泰菜 2個人一餐600泰銖已經很不錯 下午我一般都係食food court 一係就食雞飯 100泰銖食到你慒
4.在泰國住2個月用左幾錢
答:我係租左個單位住 市中心中層望到小小海 大概3500港幣一個月
我無揸車亦吾想揸車 出行一般搭摩托車的士 40-80泰銖 亦可以搭雙條車10泰銖
其他洗費如按摩揼骨 party 飲酒 之類 一個星期大概2000-3000港幣吧 當然樓主係單身宅男所以先需要俾錢去娛樂...
5.樓主是不是退休人仕 是不是富豪?
答:我不是退休人士 本來在香港工作生活安穩 近期社會不穩工作大受打擊 簡稱無得撈或撈吾掂所以辭工去泰國生活
我亦不是富豪 只是獨身一人亦無家人需要照顧 所以放手去嘗試不同生活

最後祝大家生活愉快 希望香港早日恢復平靜

熱賣及精選
好美味,Ching 可以玩2個月,太好了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雙魚王子 於 2019-11-19 20:36 發表

好美味,Ching 可以玩2個月,太好了
吾係玩架 我係無得撈去避世

喺泰國避世兩個月?🧐
享盡美食 羨慕!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 痴線低低尖 於 2019-11-19 08:38 PM 發表

好好休息下先,返黎再戰

回覆 引用 TOP

太太太..羨慕 兩年無去泰國了  係鄰住買 買返個泰國椰青飲 當去左泰國算 🤦🏻‍♂️

羸羸羸羸羸羸羸羸羸羸羸羸..............

回覆 引用 TOP

全部都好正

去未知之地 試未知之味 - bonbon2468

回覆 引用 TOP

😋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 痴線低低尖 於 2019-11-19 08:31 PM 發表

不經不覺已經去左避世2個月
富豪

回覆 引用 TOP

從沒有放棄心中理想...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 痴線低低尖 於 2019-11-19 08:38 PM 發表

like.
我手停囗停。
無得避。

回覆 引用 TOP

避世要叫雞補補佢

回覆 引用 TOP

好好美味

回覆 引用 TOP

日式鰻魚

回覆 引用 TOP

師兄.....用咩理由續簽

回覆 引用 TOP

主題標籤 #海鮮 #燒烤 #龍蝦
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。