• 瀏覽: 1,904
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
1. 內陸機大概要提早幾多去機場呢?
如果淨係計來回札幌市中心同新千歳空港,稚内市中心同稚内空港、同 飛行時間約2個鐘,我想計下總共要幾耐,同搭JR相比較。

2. 我睇人地既遊記,呢隻ANA好似用羅旋槳咁既?

熱賣及精選
引用:
原帖由 babybb100 於 2019-11-19 11:39 PM 發表

1. 內陸機大概要提早幾多去機場呢 ...
螺旋槳飛機才是最安全.

札幌 ~ 機場 40分鐘
內陸機 30分鐘前埋到櫃位就得, 比夠 45分鐘
加埋上上落落 ... 120分鐘 前出發, 一定安全.

飛行時間約 60分鐘.
稚內機場巴士係配合到達航班開出, 差不多一落機就上巴士, 到市中心約 20~30分鐘, 視乎你邊個站落車.

回覆 引用 TOP

「螺旋槳飛機才是最安全」?我孤漏寡聞,真係未坐過,有點擔心,師兄你坐過?

引用:
原帖由 babybb100 於 2019-11-20 01:03 PM 發表

「螺旋槳飛機才是最安全」?我孤漏寡聞,真係未坐過,有點擔心,師兄你坐過?
是孤陋寡聞, 不是孤漏.
世界上好多國家的短途內陸機, 都係用螺旋槳飛機, 不用担心, 我坐過一些更小型的普通客機, 差不多可以全程望住、參觀機長工作.
在空中失去動力的情況下, 螺旋槳引擎飛機還可以在空中滑翔一段距離 (而且通常飛機高度會比較低), 比噴射引擎飛機在相同情況下表現還強.

引用:
原帖由 PU1997 於 20-11-2019 15:23 發表

是孤陋寡聞, 不是孤漏.
世界上好多國家的短途內陸機, 都係用螺旋槳飛機, 不用担心, 我坐過一些更小型的普通客機, 差不多可以全程望住、參觀機長工作.
在空中失去動力的情況下, 螺旋槳引擎飛機還可以在空中滑翔一段距離 (而且通常飛機高度會比較低), 比噴射引擎飛機在相同情況下表現還強. ...
可以同乘客打成一片

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 babybb100 於 2019-11-20 01:03 PM 發表

你可以感受的雲漂入呢嘅浪漫添!

回覆 引用 TOP

國內線最少20分鐘前要Check in
飛行時間無記錯55-60分鐘左右
稚內出市區好似都係一個鐘內巴士車程
總之飛機一定快過JR果5個幾鐘車程啦
至於機種問題,隻DHC8-Q400分分鐘安全過B737添
螺旋槳機唔代表唔安全,只係飛行速度低d同飛行高度都低d
我都想試搭下只係未有機會,最好坐第6同7行

[img][/img]
引用:
原帖由 kcleungchris 於 2019-11-21 07:40 AM 發表

國內線最少20分鐘前要Check in
飛行時間無記錯55-60分鐘左右
稚內出市區好似都係一個鐘內巴士車程
總之飛機一定快過JR果5個幾鐘車程啦
至於機種問題,隻DHC8-Q400分分鐘安全過B737添
螺旋槳機唔代表唔安全,只係飛行速度低d同飛行高度都低d
我都想試搭下只係未有機會,最好坐第6同7行 ...
好似北海道內陸機比較鐘意用呢款,我訂札幌飛函館航班,丘珠飛好新千歲飛好都係用呢款機。

好似hk$7xx, 甘機上有冇免費野飲或小食?穩定程度同其他機相比如何?

Btw , 順便問埋,有人去過利尻島/礼文島?
我有d興趣,只係擔心個程船會吾會拋得好利害,我去澳門都要搭最定個隻turbo jet先得既。
第二,佢定期観光巴士只接受電話予約,我日文吾係幾好。

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2019/11/21 10:59 發表

好似北海道內陸機比較鐘意用呢款,我訂札幌飛函館航班,丘珠飛好新千歲飛好都係用呢款機。
ANA得呢款螺旋槳機,日航d子公司就多款ATR-72,Q300等等

[img][/img]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 babybb100 於 2019/11/21 18:19 發表

好似hk$7xx, 甘機上有冇免費野飲或小食?穩定程度同其他機相比如何?

Btw , 順便問埋,有人去過利尻島/礼文島?
我有d興趣,只係擔心個程船會吾會拋得好利害,我去澳門都要搭最定個隻turbo jet先得既。
第二,佢定期観光巴士只接受電話予約,我日文吾係幾好。 ...
ANA一定點都有杯野飲下
Q400穩定性照番網上講其實同噴射機差不多,不過點都好都係照當普通機坐,唔需要特別擔心
https://youtu.be/oMKgcD9jINw
同機型參考下

[img][/img]

回覆 引用 TOP

引用:

螺旋槳機同噴射式其實安全上冇分別。安唔安全係睇邊間航空公司

回覆 引用 TOP

一般黎講, 螺旋槳飛機係"拋"過噴射機, 但係有幾"拋"要視乎當時的天氣.

回覆 引用 TOP

我估答你唔拋都不能盡信呢那處水域有時風和日麗,水平如鏡!但有時白頭浪🌊,上星期甚至風速廿幾!

回覆 引用 TOP

請問樓上想幾時去道北和利尻禮文島?

如果冬天去, 可以慳返

回覆 引用 TOP

主題標籤 #札幌 #機場
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]