列印

汽車保險

汽車保險 E-mail 此主題給朋友

想問問若是4 年幾車被撞、若是claim 保險是否維修會有墊底及折舊?

謝謝

精選汽車
引用:
原帖由 KWBOY 於 2019-11-22 12:07 AM 發表
想問問若是4 年幾車被撞、若是claim 保險是否維修會有墊底及折舊?

謝謝
一定有,保險公司的原則係無人可以在賠償中獲利,4年車係維修時用新件,唔合乎呢個原則,所以你要俾折舊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 2019-11-22 12:24 AM 發表

一定有,保險公司的原則係無人可以在賠償中獲利,4年車係維修時用新件,唔合乎呢個原則,所以你要俾折舊
師兄、4 年車通常折舊多少%?

引用:
原帖由 KWBOY 於 2019-11-22 12:30 AM 發表

師兄、4 年車通常折舊多少%?
唔清楚,只知佢地有公式計算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 2019-11-22 12:35 AM 發表

唔清楚,只知佢地有公式計算
若我是被撞、是否對方保埋我墊底及折舊? 其實4 年幾車返廠定街外車房?我架是歐洲車雙B

我用立X竟然唔計折舊🤫,只賠償當時車輛市值👍

引用:
原帖由 KWBOY 於 2019-11-22 12:38 AM 發表

若我是被撞、是否對方保埋我墊底及折舊? 其實4 年幾車返廠定街外車房?我架是歐洲車雙B
好難講,呢到有C兄曾經分享成功追到墊底及折舊,亦有人只追到墊底,但4年車兼全保,我會選擇返原廠整

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tales_joe 於 2019-11-22 12:52 AM 發表
當時車輛市值即係已折舊啦, 舊零件換新零件就計零件折舊, total loss就計成部車折舊.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 2019-11-22 12:57 AM 發表

好難講,呢到有C兄曾經分享成功追到墊底及折舊,亦有人只追到墊底,但4年車兼全保,我會選擇返原廠整
是否對方全錯就可以追回墊底及折舊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tales_joe 於 2019-11-22 12:52 AM 發表
師兄、你當時整了幾多錢?是否返原廠整?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KWBOY 於 2019-11-22 05:33 AM 發表

師兄、你當時整了幾多錢?是否返原廠整?
早兩年架車自炒,新車落地第二年,原廠報九萬幾,最後報保險賠,我都以為零件會claim折舊價,點之到俾錢只係俾墊底得得,車行同我講係得立X先係咁,其他保險公司都係計零件折舊價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tales_joe 於 2019-11-22 05:41 AM 發表

早兩年架車自炒,新車落地第二年,原廠報九萬幾,最後報保險賠,我都以為零件會claim折舊價,點之到俾錢只係俾墊底得得,車行同我講係得立X先係咁,其他保險公司都係計零件折舊價 ...
你架車要幾多個% 折舊?若要俾是多少錢?

回覆 引用 TOP

師兄、其實甚麽情況之下不需要俾折舊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KWBOY 於 2019-11-22 06:58 AM 發表
師兄、其實甚麽情況之下不需要俾折舊?
基本上大部分保險公司都會計零件折舊價,但我用立X就計最高賠償價,如果你買了全保,你最好問下你保險公司,當時只俾了2千墊底(自己Set),claim原廠張單9萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tales_joe 於 2019-11-23 05:21 AM 發表

基本上大部分保險公司都會計零件折舊價,但我用立X就計最高賠償價,如果你買了全保,你最好問下你保險公司,當時只俾了2千墊底(自己Set),claim原廠張單9萬 ...
我昨天問過我保險公司、墊底及折舊是車主負責、其餘claim 保險

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]