• 瀏覽: 5,180
  • 回覆: 28
第一次搭HKexpress ,唔係好明託運行李守則
2個人回程買左每人30Kg, 去程2人共用30kg可以嗎? 帶2個行李呎吋都無超過62吋(長+寬+高).係米就無問題.

謝謝

熱賣及精選
淨係買咗回程話之你買咗幾多kg
去程都係得每人20吋喼以下7kg一件

回覆 引用 TOP

可以共用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oystercake 於 2019-11-23 02:06 AM 發表

第一次搭 HKexpress, 唔係好明託運行李守則 2個人回程買左每人 30Kg, 去程 2人共用30kg可以嗎? 帶2個行李呎吋都無超過 62吋 (長+寬+高 ).係米就無問題 ...
你如果去程買左 30Kg, 只要加埋不超過這重量就得, 行李件數冇限制.

行李是你的, 還是你朋友的, 冇人會理, 因為用 A 的名義買 30Kg, 所有行李都是 A 的, B 的喼裏面有毒品, 都視為是 A 的.

回覆 引用 TOP

人哋都冇講話有/買去程行李..........
咁點可以咩帶2個行李呎吋都無超過62吋又2人共用30kg呢?

回覆 引用 TOP

我嘅意思係去程嘅時候買咗一個30 kg嘅行李,我會有兩個喼攞去, 總重量唔會超過30kg, 但係每個喼嘅尺寸總長闊高係 62吋。 我見佢網上話行李嘅尺寸長闊高加埋上限係62吋,咁佢係計每件行李尺寸唔 可以over62吋?定係其實 兩件行李合拼度嘅尺寸唔可以over佢嘅62吋呢? 

重量係可以合併計,尺寸冇聽過可以合併計喎
買一件寄倉就想寄兩件倉我覺得冇得咁計囉

大原則係計重量唔計件數,去程其實買20KG已經好夠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oystercake 於 2019-11-23 01:27 PM 發表

我嘅意思係去程嘅時候買咗一個30 kg嘅行李,我會有兩個喼攞去, 總重量唔會超過30kg, 但係每個喼嘅尺寸總長闊高係 62吋。 我見佢網上話行李嘅尺寸長闊高加埋上限係62吋,咁佢係計每件行李尺寸唔 可以over62吋?定係其實 兩件行李合拼度嘅尺寸唔可以over佢嘅62吋呢?  ...
1. 去程check in只會用買左行李quota的乘客登記,30KG內幾十件都無問題

2. 你唔係寄大型行李,如:大提琴、傢俬、鋼琴.....點都唔會over 62"每件

3. 只要你識得玩LCC廉航的規則,你買幾多行李quota,就只可以check in買左的KG數,
   如買30KG就check in 30.9KG以下,多過1KG的話都有機會收over weight $$$,
   我上次關西返黎買30KG,Check in 30.6KG都無問題

如有不明,請看條款,最好看英文,因為是以英文為準。
另外,官網亦有列明有關限制,而且圖文並茂,一看即明:

Each=每件

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oystercake 於 23-11-2019 02:06 發表

第一次搭HKexpress ,唔係好明託運行李守則
2個人回程買左每人30Kg, 去程2人共用30kg可以嗎? 帶2個行李呎吋都無超過62吋(長+寬+高).係米就無問題.

謝謝 ...
冇問題的,去程30kg是可共用的,我平時買HK Express 都會買20kg兩個喼寄倉的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwin5815 於 2019-11-23 03:03 PM 發表

3. 只要你識得玩 LCC廉航的規則,你買幾多行李quota,就只可以check in買左的 KG數,如買 30KG 就 check in 30.9KG以下,多過 1KG 的話都有機會收 over weight...
大部分係, 但未必一定係 (例如 Peach ).

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oystercake 於 2019-11-23 01:27 PM 發表

我嘅意思係去程嘅時候買咗一個 30 kg嘅行李,我會有兩個喼攞去, 總重量唔會超過 30kg, 但係每個喼嘅尺寸總長闊高係 62吋。 我見佢網上話行李嘅尺寸 長闊高加埋上限係 62吋,咁佢係計每件行李尺寸唔 可以 over 62吋?定係其實 兩件行李合拼度嘅尺寸唔可以 over佢嘅 62吋呢...
行李重量係合計, Size 係逐件、獨立計的, 你的理解及疑問好有趣.

回覆 引用 TOP

我之前去大阪(純粹hea遊而不是掃貨),就一個細喼但內藏大袋,hand carry上機,回程就買20kg寄倉

回覆 引用 TOP

唔該晒. 明白了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]