• 瀏覽: 2,923
  • 回覆: 10
如果法團要開會,係咪所有業主都又權出席啊?同埋譬如一單工程做唔做係咪睇所有業主投票來決定啊?謝謝

回覆 引用 TOP

法團開管委會時情形下,業主是可以出席及發表意見!
你如果法團並不是開管委會,咁身為業主的你就沒有被邀請,放心有關大廈的事務一定在管委會;法圄有審批額,超過法團的審批權就要在週年大會。
如果你要出席管委會,可以預早同主席聯絡,讓你討論的放在議程,當然只是建議。

X-link: willwill 獵人名: 女 - win
全勳章達成
仲有咩好玩??? 陪人打囉!!!!
仲有我要克服長槍 .\ /.

回覆 引用 TOP

好的唔該嗮

回覆 引用 TOP

其實你關心係咪個工程呀?

大銀碼一定開業主大會, 全體業主投票啦

一萬幾千, 細會 (管委會) 就可以決定, 你可以參與, 但你 (非委員)無投票權

引用:
原帖由 吉祥樹 於 2019-11-26 11:00 PM 發表

其實你關心係咪個工程呀?

大銀碼一定開業主大會, 全體業主投票啦

一萬幾千, 細會 (管委會) 就可以決定, 你可以參與, 但你 (非委員)無投票權
換下消防設施同優化升降機果d算唔算細工程啊?普通業主應該冇得投票吧?

引用:
原帖由 64820298 於 2019-11-27 11:55 AM 發表

換下消防設施同優化升降機果d算唔算細工程啊?普通業主應該冇得投票吧?
建築物條例344 章第20A(2)(a)條︰

如果任何供應品、貨品或服務的價值超過或相當可能超過$200,000,法團須以招標承投的方式取得有關物品或服務。

如果任何供應品、貨品或服務的價值超過或相當可能超過法團每年預算的20%,法團須:以招標承投的方式取得有關物品或服務;

及◆  藉在法團業主大會上以過半數票通過的決議,決定是否採納收到的投標書。

消防就好難講, 1千幾百到幾萬都有, 視乎咩項目

換電梯梗係要開大會啦

回覆 引用 TOP

明白,唔該嗮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吉祥樹 於 2019-11-27 10:27 PM 發表

建築物條例344 章第20A(2)(a)條︰
如果任何供應品、貨品或服務的價值超過或相當可能超過$200,000,法團須以招標承投的方式取得有關物品或服務。 如果任何供應品、貨品或服務的價值超過或相當可能超過法團每年預算的20%,法團須:以招標承投的方式取得有關物品或服務;及◆  藉在法團業主大會上以過半數票通過的決議,決定是否採納收到的投標書。 ...
我大厦會對近千萬維修作投票表決
我對 344 section 5 中的業主身份有疑問. 如果業權是多過一人, 授權投票 proxy 是要所有業權人(業主)簽.
就算單位其中一名業主出席投票, 亦都要該單位其他業主授權. 我有舊的 344 (2003 edition, see pic)

管理公司大我, 話不需授權投票
唔通 344 有很多更新 (amendments)
有請師兄指教

附件

cap 344 joint owners.jpg(207.86 KB)

2019-12-7 04:56 PM

cap 344 joint owners.jpg

cap 344 joint owners A.jpg(260.55 KB)

2019-12-7 04:56 PM

cap 344 joint owners A.jpg

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hksitison 於 2019-12-7 04:56 PM 發表

我大厦會對近千萬維修作投票表決
我對 344 section 5 中的業主身份有疑問. 如果業權是多過一人, 授權投票 proxy 是要所有業權人(業主)簽.
就算單位其中一名業主出席投票, 亦都要該單位其他業主授權. 我有舊的 344 (2003 edition, see pic)

管理公司大我, 話不需授權投票
唔通 344 有很多更新 (amendments)
有請師兄指教 ...
問民政署啦!
但不要指管理公司「大」,一般情況管理公司根據查冊資料;例如:以公司名義註冊的,一定要有公司印章的授權,你單位由多人擁有,若是其中一位出席大會,我們會視為該單位代表。

X-link: willwill 獵人名: 女 - win
全勳章達成
仲有咩好玩??? 陪人打囉!!!!
仲有我要克服長槍 .\ /.

回覆 引用 TOP

請參考附表3第3段,應該幫到你

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]