列印

[遊記分享] 初冬北海道自駕遊(旅程完畢) 香討焦點

初冬北海道自駕遊(旅程完畢) E-mail 此主題給朋友

年頭去完九州,一直想到北海道走走,以前從未踏足北海道,又累積了日本自駕經驗,襯初冬試下北海道自駕,應該可以避開大風大雪。

今次坐ANA 紅眼航班到羽田轉機,因為HX 始終有點擔心,CX 給我的印象麻麻,所以捨直航而取 ANA 轉機

準時05:30到達羽田,要轉06:50 機到札幌,但過關人比預期多,到行李帶時,ANA職員已代取行李在行李帶則等我,我清關後唔使立即 drop luggage check in (因趕唔切送行李過去上飛機), 改為職員全程陪我坐 shuttle bus 到國內航厦,走特別通道 check in luggage 及過安檢,登機證在香港已出

準時08:30 到達札幌新千歲機場,算做有驚無險,但羽田轉機太趕,無時間影相

熱賣及精選
到達新千歲機場後,就到 Nippon Rent A Car 取車,所有租車公司都要坐巴士去取車

今次租呢架 Toyota 之前在大阪試過租一日,無行李坐5個無問題,今次坐3個,可能買嘢要忍下手

回覆 引用 TOP

取車後,先到付近苫小牧的 Aeon Mall 買少少用品及早午餐一齊食

回覆 引用 TOP

之後立即開車到洞爺湖展望台

如果天氣好,會更加靚

回覆 引用 TOP

行完展望台,就先到酒店取房,因噚晚飛機無咩訓,於是早啲取房,浸個溫泉休息下

景觀不錯,但就是舊了一點

回覆 引用 TOP

另一個角度的洞爺湖

回覆 引用 TOP

唔駛買多幾個喼嘅😂
問酒店取紙皮箱啦!

預祝滿載而歸👍
帝王蟹打包而回!

我岩岩返左黎,係小樽個度炒左車,落大斜路時撞到個燈定電(處)。停車都停唔到

引用:
原帖由 weisacmei 於 23-11-2019 17:13 發表
唔駛買多幾個喼嘅😂
問酒店取紙皮箱啦!

預祝滿載而歸👍
帝王蟹打包而回!
團長,車尾已經無位擺,有紙箱都無用😂😂😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站白滑的山頭 於 23-11-2019 17:14 發表
我岩岩返左黎,係小樽個度炒左車,落大斜路時撞到個燈定電(處)。停車都停唔到
是因為路面結冰打滑?我今天離開高速後,在洞爺湖町一帶,都開得好小心

回覆 引用 TOP

好嘢,又有北海道油雞。😊😊😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 救火佬 於 2019-11-23 05:17 PM 發表

是因為路面結冰打滑?我今天離開高速後,在洞爺湖町一帶,都開得好小心
結晒冰,因為我住係住宅區,係山邊。我前2,3日一直係雪地都無問題
因為呢間我岩岩入住唔太識路,跟google map行左個小路去激安。落斜個時睇到好前邊係高速公路,有路阻唔比你開落去,我一見到(100米左右)即刻停車,又停唔到。扭晒左軚諗住去個小小平地。架車只係扭了小小左,咁就撞了

我12月尾都係北海道自駕,都係十幾年前試過一次係雪地駕車,真咪真係咁危險??D朋友話駕慢d, 盡量同前車有多d距離,同唔好大力踩brake 防止失控都handle度。係驚大雪睇唔到行車線..

引用:
原帖由 油站白滑的山頭 於 23-11-2019 17:38 發表

結晒冰,因為我住係住宅區,係山邊。我前2,3日一直係雪地都無問題
因為呢間我岩岩入住唔太識路,跟google map行左個小路去激安。落斜個時睇到好前邊係高速公路,有路阻唔比你開落去,我一見到(100米左右)即刻停車,又停唔到。扭晒左軚諗住去個小小平地。架車只係扭了小小左,咁就撞了 ...
我成日覺得,信車機導航好過 Google map, Google map 有時老點行小路

引用:
原帖由 nebula545 於 23-11-2019 18:10 發表
我12月尾都係北海道自駕,都係十幾年前試過一次係雪地駕車,真咪真係咁危險??D朋友話駕慢d, 盡量同前車有多d距離,同唔好大力踩brake 防止失控都handle度。係驚大雪睇唔到行車線.. ...
我首次北海道冬天自駕,大風雪機會不大,因初入冬。但雨雪及路面結冰應該難免,唯有與前車保持距離,輕 brake, 入灣唔好大手扭軚

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]