• 瀏覽: 11,525
  • 回覆: 47
  • 追帖: 1
2013年北區交通破壞神及其黨羽支持2013年削減北區巴士服務之方案
服務北區巴士數目減小,如北區交通破壞神及其黨羽送左3架巴士比大埔區開74C/74D
北區各線70K,73,73A,76K,77K,78K,79K,270,270A,273,273A,273B,277X,278X,278K,279X大幅減班
巴士cut就cut全日
新線又不是全日服務(73B/678/270C/270D/T270/T277根本不是全日服務)
所謂新線673,978,678,270B全部由北區本身各線抽車,根本冇新資源
兼新線只是假全日服務,如277E比70X比班次小兼服務時間短
73B/673/978/270B所謂全日服務服務時間極短兼班次小

北區交通破壞神及其黨羽其後不斷出賣北區市民
如2013-2019年北區民X聯任由政府狗巴削減270,273,273A,278K,270A,277X,279X北區各線班次
如2013-2019年北區民X聯任由狗巴北區各線嚴重脫班
如2019年1月北區民X聯支持73B大幅減班及入大埔大窩西
如2019年6月北區民X聯任由政府狗巴削減278X,W3班次
如2019年北區民X聯反對76K延長番華明

請留意:
北區係狗巴18區中唯一有客量上升之地區
北區鄉郊線亦不是冇客,如78K日日企爆,今日仍比削班+嚴重脫班

運輸及房屋局前局長鄭汝樺在2008年5月立法會會議上書面答覆議員提問時確認,政府並沒有就專營巴士整體數量及每年更換新車及廢棄舊巴士數量設定限制。換句話說,專營巴士配額制度早已不存在。十年後,運輸署高級運輸主任(荃灣)謝自清女士在2018年7月荃灣區議會交通及運輸委員會會議上再次證實,該署並沒有限制專營巴士數目增長,只是在繁忙地區實施班次限制。有關地區多數與鐵路連接,以配合政府「以鐵路為骨幹」的交通政策。
https://www.info.gov.hk/gia/general/200805/07/P200805070180.htm
https://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_minutes/TTC/TTC_16_Minutes_1819c.pdf
北區有客冇巴士搭,北區交通破壞神及其黨羽從來冇向政府爭取新資源比北區,仲不斷出賣北區市民
2019年北區交通破壞神及其黨羽"大勝"是正常吧

北區市民支持愛國愛港的人士但不包括吳做野的垃圾
民建聯主席李慧琼話齋"我們將繼續在社區勤懇耕耘,踏實做好民生工作"
(亦反映出李慧琼都可能知北區交通破壞神及其黨羽班垃圾完全冇做好民生工作)

結論:
2019年全日服務北區巴士數目遠比2013年全日服務北區巴士數目少
2019年北區巴士脫班比2013年嚴重
2019年北區市民更難搭車

北區市民強烈慶祝北區交通破壞神及其黨羽成功爭取落選
新一屆北區區議會能否令北區巴士服務回復較正常/重組前水平?

熱賣及精選
如果唔係有你所謂既交通破壞神, 270B/277E/673/978會唔會有所謂既全日服務?

回覆 引用 TOP

如果你話民建聯區議會大敗令北區巴士回復重組前水平
咁民建聯立法會大敗咪會令全港巴士回復2013年前水平?!

例如我想73,73a,76k,同77k有返縮短前走線但唔減班

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
咁係咪要取消673,678,978轉回373A等返兩味服務,取消270B呀

為了保鄉膠線,短途線而放棄跨區長途線,完全不知甚麼想法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-11-26 02:18 PM 發表

例如我想73,73a,76k,同77k有返縮短前走線但唔減班
73 73A 當初就係北區段行車時間長而客又唔多 , 先縮短到華明

有幾多新線係新資源呀?
又要有新線又唔想付出, 你冇野下嘛?
重組D少人搭既線換到多人搭既新線仲唔夠?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-11-26 02:18 PM 發表

聽說當年
76K縮短是為了保住273,不被取消
273全日長期客量偏低,繁忙時間都沒什麼人搭

77K粉嶺走線太兜 客量低,所以縮短左,但最近又比261上祥華

樓主你有無搭北區巴士架? 九巴重組後車程短咗、班次密咗,至少觀塘返北區我唔使坐2個鐘返北區亦唔使去上水都要下下遊粉嶺遊半個鐘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Snow小雪 於 2019-11-26 04:44 PM 發表

73 73A 當初就係北區段行車時間長而客又唔多 , 先縮短到華明
咁當初73/73A北區路段又係兜左d
但可以考慮一條行百和路去彩園, 一條縮去聯和墟, 而唔係兩條都縮晒去華明

回覆 引用 TOP

我要番70X!

乜取消左quota 啦?咁九巴仲買車買得咁猶豫嘅

講下其他區

南區小巴大王落台後,新城可以重組一堆頹線,將65全日,開辦76X繁時線,重組78,94A,48等路線。

荃灣海濱鄒議員落馬後,可要求238X改由如心廣場/荃灣西站開,繞經楊屋道和海濱花園增加客量,繁時開設海濱特車,以及33非繁時和週末改經觀塘道

引用:
原帖由 SamSam8652 於 2019-11-26 10:10 PM 發表

聽說當年
76K縮短是為了保住273,不被取消
273全日長期客量偏低,繁忙時間都沒什麼人搭

77K粉嶺走線太兜 客量低,所以縮短左,但最近又比261上祥華
273客量很差嗎?
但係佢最疏都有個位數字班次

引用:
原帖由 david1989 於 2019-11-27 01:47 PM 發表

講下其他區

南區小巴大王落台後,新城可以重組一堆頹線,將65全日,開辦76X繁時線,重組78,94A,48等路線。

荃灣海濱鄒議員落馬後,可要求238X改由如心廣場/荃灣西站開,繞經楊屋道和海濱花園增加客量,繁時開設海濱特車,以及33非繁時和週末改經觀塘道 ...
其實入如心果條應該係238X,不過九巴就放條本身已經夠兜既30X入去
依家改238X既話,不如連埋30X/234X一齊重組

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]