• 瀏覽: 2,875
  • 回覆: 7
我想係個工廈單位裝三部雪櫃2-4度
二部急凍櫃 兩個6000w 工用電磁爐

家用焗爐仔2-3部 家用咖啡機

夠做嗎

引用:
原帖由 超級大榴槤 於 2019-11-28 01:31 PM 發表

我想係個工廈單位裝三部雪櫃2-4度
二部急凍櫃 兩個6000w 工用電磁爐

家用焗爐仔2-3部 家用咖啡機

夠做嗎
你O個堆有排都未用到 60A 三相,
單相 60A 都未到

一切都很好!鬥爭已經結束了!
我戰勝了自己。
我熱愛國保!我熱愛老大哥!

回覆 引用 TOP

師兄 : 單相60A一定唔夠 !
單相60A等於60A x 220V = 13,200W , 重要一般打個8折 , 實得10KW !
宜家呢嗰單位總功率是 :
1. 電磁爐 6000W x 2 = 12000W
2. 家用焗爐 2000W x 3 = 6000W
3. 雪櫃連急凍櫃 800W x 5 = 4000W
4. 咖啡機 1000W x 1 = 1000W
淨電器都已經23,000W , 未計其它 ! 三相60A就39,000W , 打個8折得32,000W , 不個都應該夠 !

引用:
原帖由 takyalice 於 2019-11-30 11:23 PM 發表

單相60A等於60A x 220V = 13,200W , 重要一般打個8折 , 實得10KW !
淨電器都已經23, ...
數係咁計,但三相你會唔會排位排錯左?斷估你唔會排到聚死一相呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9個黃色神童 於 2019-12-1 12:52 AM 發表

數係咁計,但三相你會唔會排位排錯左?斷估你唔會排到聚死一相呀?
呢堆嘢咁易排都排唔掂,嗰個電燈佬可以炒得!

回覆 引用 TOP

唔係電力工程人員接電氣工程做, 等爆鑊. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 takyalice 於 2019-11-30 11:23 PM 發表

淨電器都已經23, ...
頭O個段冇意見
但"家用焗爐, 雪櫃, 急凍櫃" 三個數其實都預到好鬆
樓主唔係開凍肉舖呢。
60A 三相做呢類小食舖其實已經好鬆手。

一切都很好!鬥爭已經結束了!
我戰勝了自己。
我熱愛國保!我熱愛老大哥!

回覆 引用 TOP

我冇話三相唔夠?係單相唔夠姐!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]