列印

關於下屬薪金查詢

關於下屬薪金查詢 E-mail 此主題給朋友

小弟在一間中小型公司任職,老闆之下,經理級,想知下屬薪金去安排各人崗位,向人事部查問,但回覆說你沒有職權去知道?
小弟黑人問號?
我沒職權誰有?你說查詢同職級我不出奇!
但下屬的為何沒有權?年尾評核靠什麼去評!大公司某D級數可以推敲到。
但中小型會好大出入!
你話有條友做野一般但收萬五六我會收貨!但過兩萬五我會即炒!
薪金幾多都吾知怎去評估呢?
是否小弟想多了!請賜教!

熱賣及精選
薪金都唔知你憑咩炒人?
咪吹牛啦.....

引用:
原帖由 全面封鎖 於 2019-11-29 08:52 AM 發表
薪金都唔知你憑咩炒人?
咪吹牛啦.....
咪就系出奇囉!下屬人工都無權知!

你只是老細隻狗

同我以前咁似?如果老細有自己嘅PROJECT,下屬DIRECT UNDER你跟你做其他CASE,咁你係純綷評估下屬嘅工作表現再向老細匯報,人工合唔合比例/係咪高薪低能留返俾老細決定。至於安排崗位,你係根據下屬職級、能力、資歷、當前工作量等去分配,同人工無關。

其實如果係中型或大型公司,你真係無權去查下屬人工,除非你係好高級如SENIOR MANAGER,要決定加薪幅度同花紅,可能都有機會知道。以我先生公司為例(有成幾千人既上市公司),Manager同Assistant Manager係不會知道下屬人工,因佢地只寫評核報告和分數,不能決定加幾多人工。我先生仲八到佢人工係高過佢老細(AM)。而我自己公司(大型),我亦無權知道下屬人工。

同埋分配工作應以該員工職級和能力決定,不應以人工分配工作。如果用人工分,咁政府就好大獲,D人工頂薪既二級工人佢地人工高過新入職既ACO(文員),咁佢地係咪要做ACO野?

引用:
原帖由 四大軍區 於 2019-11-28 10:44 PM 發表
小弟在一間中小型公司任職,老闆之下,經理級,想知下屬薪金去安排各人崗位,向人事部查問,但回覆說你沒有職權去知道?
小弟黑人問號?
我沒職權誰有?你說查詢同職級我不出奇!
但下屬的為何沒有權?年尾評核靠什麼去評!大公司某D級數可以推敲到。
但中小型會好大出入!
你話有條友做野一般但收萬五六我會收貨!但過兩萬五我會即炒!
薪金幾多都吾知怎去評估呢?
是否小弟想多了!請賜教! ...
冇錯,冇人人工可以過二萬一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 專插白痴on膠 於 2019-11-29 09:34 AM 發表
你只是老細隻狗
我只問!正常公司系咪甘樣的?

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-29 10:37 AM 發表
同我以前咁似?如果老細有自己嘅PROJECT,下屬DIRECT UNDER你跟你做其他CASE,咁你係純綷評估下屬嘅工作表現再向老細匯報,人工合唔合比例/係咪高薪低能留返俾老細決定。至於安排崗位,你係根據下屬職級、能力、資歷、當前工作量等去分配,同人工無關。 ...
因為宜家嘅職位title果個都好高!不能用職級去估算!

引用:
原帖由 四大軍區 於 2019-11-29 12:47 PM 發表

我只問!正常公司系咪甘樣的?
你只是自視過高

要做appraisal 都要知對方收什麼人工!例如收萬五蚊交兩萬蚊貨,我會比100分!但收三萬交兩萬蚊貨,我會比-100分!

有很多公司講明同事間不可透露出自己有多少人工

引用:
原帖由 專插白痴on膠 於 2019-11-29 12:53 PM 發表

你只是自視過高
請回覆問題!

引用:
原帖由 專插白痴on膠 於 2019-11-29 12:56 PM 發表
有很多公司講明同事間不可透露出自己有多少人工
這個我知道!當然不同職級也是直屬上司!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]