• 瀏覽: 1,849
  • 回覆: 13
裝修前唔記得左考慮大門關門器呢個問題
之後發現好多人都有裝
想問大門裝關門器係唔係必須架? 同有D咩作用?
因為我大門已經裝好左,,,如果加關門器只可以加外露式既,,,好唔美覲
如果搵人再整,做隱形式既要幾錢?

Ocean Yeung
熱賣及精選
引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-1 06:35 PM 發表
之後發現好多人都有裝
因為我大門已經裝好左,,,如果加關門器只可以加外露式既,,,好唔美覲
如果搵人再整,做隱形式既要幾錢? ...
閉門器作用就是自動關門,有些也有打開停頓功能可取代門頂,後加隱藏式的話比較麻煩,也要看門框厚度是否足夠,木工一工應該可以了。

引用:
原帖由 petershtang 於 2019-12-1 06:51 PM 發表

閉門器作用就是自動關門,有些也有打開停頓功能可取代門頂,後加隱藏式的話比較麻煩,也要看門框厚度是否足夠,木工一工應該可以了。
10585156 ...
唔該晒師兄,如果後加仲加唔加到?收費大約幾多,門厚度5cm

Ocean Yeung

回覆 引用 TOP

5cm多數沒什麼問題,但是喑氣鼓安裝有可能先要甩隻門出嚟,鑿個位出嚟藏入去。你可以考慮自己去五金舖買。然後比師父裝。當然安全起見也可以叫師傅買。估計師傅一天可以完成。因隻門都重,如果要甩隻門可能牽涉兩個工人。通常一工人一天大概二千幾左右,如果兩個人工估計未計個氣鼓大約四千幾五千左右(當然視乎不同師傅而定了

引用:
原帖由 家中扁扁的牛 於 2019-12-1 07:13 PM 發表
5cm多數沒什麼問題,但是喑氣鼓安裝有可能先要甩隻門出嚟,鑿個位出嚟藏入去。你可以考慮自己去五金舖買。然後比師父裝。當然安全起見也可以叫師傅買。估計師傅一天可以完成。因隻門都重,如果要甩隻門可能牽涉兩個工人。通常一工人一天大概二千幾左右,如果兩個人工估計未計個氣鼓大約四千幾五千左右(當然視乎不同師傅而定了 ...
我以為$1000內整好
咁貴就算
唔裝由佢算啦 唔該晒

Ocean Yeung

回覆 引用 TOP

大門要整坑紋

引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-1 07:29 PM 發表

我以為$1000內整好
咁貴就算
唔裝由佢算啦 唔該晒
$1000可能連材料費都未夠,依家用刨機應該可以好快唔使拆道門落嚟,不過都要用鑿去清角。

引用:
原帖由 petershtang 於 2019-12-1 08:31 PM 發表

$1000可能連材料費都未夠,依家用刨機應該可以好快唔使拆道門落嚟,不過都要用鑿去清角。
我識路買 Dorma 暗氣豉都要 1100

回覆 引用 TOP

自已買料裝100左右,前提下門框要平

曲門框,要師父裝

引用:
原帖由 cantona777 於 2019-12-1 10:35 PM 發表
自已買料裝100左右,前提下門框要平

曲門框,要師父裝
我想知裝工錢呀
上面師兄話要幾千蚊 吓親
所以唔裝算了

Ocean Yeung

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-1 11:02 PM 發表

我想知裝工錢呀
上面師兄話要幾千蚊 吓親
所以唔裝算了
木工一日就大概千五左右,大概安裝如下:
https://youtu.be/lZLUclUTe5U

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-1 06:35 PM 發表
之後發現好多人都有裝
如果搵人再整,做隱形式既要幾錢? ...
樓主係唔係講........門鼓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-12-1 07:30 PM 發表
大門要整坑紋
超神人,整乜野坑紋 ?? 願聞其詳

你長青屋企有冇裝門鼓 ??

附件

20180715_058fefd1dba37be695bdoHTgPXHNjxp8.jpg(100.9 KB)

2019-12-2 07:26 PM

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]