列印

[遊記分享] 鳥取深度遊 1 ~想像以外的浦富海岸

鳥取深度遊 1 ~想像以外的浦富海岸 E-mail 此主題給朋友

出發日期 : 9月18日

本集行程包括:
米子機場
くら壽司
🥣橫濱魚萬
🥣Mos Burger 鳥取站
GEOCOMS 電動車 鳥取
浦富海岸
浦富海岸遊覽船
城原海岸
🏠APA 鳥取

初次來到山陰地區 👉鳥取👈 ,要欣賞大自然鬼斧神功下的奇景、美景、絕景,再感受吓都市繁華以外的寧靜美態,悠閒地享受一吓假期😀

在浦富海岸,首次體驗揸迷李型電動車,好好玩😬好刺激,揸得郁在馬路行已經超級開心 ,加上浦富海岸的靚爆海岸景色,爽絕人寰啊😆😱

如果想睇實景,可以click以下👇條link
https://youtu.be/mJomZ51q7iI

🖐鳥取地圖

今次首次踏足鳥取,搭香港航空直飛米子機場,三個多小時都算好快,仲試埋自助登機手續,感覺都OK方便易用喎。

鳥取在那?在京都的左手邊,日本稱為「中國地區」,又稱「山陰山陽」,鳥取就是位於在「山陰」地區內,山陰只包括「鳥取」和「島根」兩個縣,鳥取是日本人口最少的縣,雖然人口最少,但是她有很多有名的地方,一齊去睇睇啦😀

🖐機場鬼太郎

一到機場,講真都幾開心㗎!熱情的鬼太郎一早就來到機場接機,這個機場真的算幾有誠意,除了鬼太郎,仲放有道具,鬼太郎件黃黑背心供你任玩,周圍都是拍照位,如果你是鬼太郎fans,仲可以上一樓 Departure Hall,果度更加靚,天花板勁有心機,吊咗好多大型嘅公仔,影相一流啊。

🖐米子機場出面/天橋/電梯

不是自駕遊的朋友,一出機場轉右,一直行,就會見到一道橋,經條一橋行落去就是JR米子空港站,你可乘火車去境港,先遊鬼太郎村,或者乘火車去鳥取方向遊鳥取沙丘,就算拿着行李也不要緊,因為可乘電梯,冇難度。

今次是自駕遊,在機場辦好了租車手續,就出發,最想路經有好味嘅野食,或是迴轉壽司都殺!

🖐壽司店

嘩!真的見到壽司店 「くら壽司」,立即衝入去啦,魚生味道是可以,但壽司飯就有些草率,上次在鹿兒島那家就比較認真,くら壽司每間分店都有抽獎遊戲玩,每食完5碟壽司,將5個碟放入通道,就換來一次扭蛋的機會,但未必會中,投入五個碟後,畫面立即開始有反應都幾刺激,呀,中了!果真中了!雖然壽司就麻麻哋,但就很好彩數中了這個小型扭蛋爆旋陀螺,yeah 🙌

🖐扭旦

食完壽司,就check in APA Hotel (鳥取站前)
...接下頁

熱賣及精選
個地圖幾🉐️意

回覆 引用 TOP

....承上頁

🖐APA Hotel 房間

米子去鳥取,要兩小時車程,check in APA Hotel,房間比起之前住的APA大很多,隨便都可以開到行李喼,很寬敞!床也特別大,三晚2000多元,,是比一般APA稍稍貴了點,房真是很大,窗口對著是街景,景色也不錯,其實酒店門前的路都很美,全鋪了磚。看看洗手間,廁所是一般水準膠廁所,廁所就應該沒有翻新,其他應該翻新過,感覺0k舒服。

🖐APA外圍

酒店位置好方便,近鳥取站,行出去穿過鳥取站,就有好多食店。

🖐橫濱魚萬脆餅.帶子

這店子叫「橫濱魚萬」,望入去氣氛唔錯,google 分數不算高,見氣氛都幾warm,點咗個海鮮盛,個前菜超好吃,這個脆餅有芝士味,很香,剛才還想反對點這個,好彩沒有反對,這個不會太飽,非常適合我們,燒帶子好吸引,連裙邊一起吃很鮮甜,很新鮮。

🖐mos burger set

第二朝早上,去試吃Mos Burger,早餐都有特式的,溫泉蛋是不簡單,上面加了醬汁內混了火腿煙肉,似肉醬意粉的汁,見到廚師是即刻做的,所以很好吃!這塊多士看上去很乾,但非常好味,有一種很香和很甜的味道,吃完早餐,開車到浦富海岸,今天會去租一項很有趣的玩意,是什麼?是電動車,它的特點是沿着浦富海岸一路駕着電動車,一路近距離親近海岸線,觀賞絕美的天然風景。

電動車

來到電動車公司,車仔細細好可愛,大概有十部啦,職員細心介紹完觀光路線之後,再比一個基本操作訓練,所以不用擔憂操作方法,一定0k,不過要有車牌,仲要起程之前去申請國際車牌。我的車子是這架粉紅8號,看看多漂亮,第一次自己在日本揸電動車,跟開私家車是一模一樣,是用馬路的!OMG 之前還以為有一條特別的電動車路,想不到原來是開車出馬路,沿着這條路就會經過浦富海岸的海岸線,沿途會有停車場,可停下來拍照,租1小時1000円(有山陰Pass優惠,原價2000円),好抵玩👍

浦富海岸

我而家身處這地方叫做浦富海岸,鳥取的海岸缐很美,全程有15公里長,包括了三個縣,鳥取縣、兵庫縣和京都府,最出名最靚那段就係鳥取這一段了。

...接下頁

好期待🎉🎉🎉

回覆 引用 TOP

. 承上頁

田後公園展望台

🖐最人氣的城原展望台

浦富海岸線上有幾個展望台,最美的兩個是,田後公園展望台,這裏本身是一所小神社,攀到上去就會看見,一個燈塔,環境很美,接着我們來到最人氣的城原展望台,點解會這麼人氣呢?因為這一段可以看到最大型的石群「菜種五島」,為何叫菜種五島?好像在島上種滿菜那樣,很是有趣,我自己就去找尋菜種五島,菜種五鳥在哪裏?菜種五島就在那邊,有一個大的,有四個小的連在一起,所以就叫菜種五島。

🖐菜種五島

有否覺得他跟日本三景之一的,仙台松島有點像?所以他還有「山陰松島」這個稱號。

🖐要回程返去還車了⋯⋯太快

揸這架車仔就在太爽!還車的時候,他煞有介事的請我們坐下來,還以為需要罰款,相反的,他送了很多禮物給我們,還邀请我們一起拍照,太開心了!

🖐遊覧船停航

剛才故意留下兩個展望台的不去,打算留低第一新鮮感給遊覧船,怎料.... 風太大,船開不了,沒有船坐,很失望哦!唯有到海岸邊繼續胡亂拍照,我覺得這裏的遊覽船經常都停開,當你失望到谷底的時候,就會播放一段遊覧船超靚的影片給你欣賞作為補償。

今集完之前,介紹這一支「20世紀梨水」一打開,梨的香味就衝出來。如果你有機會也一定要試試,接着下來還有很多精彩的行程,下一集好快會再見。

Info Box :

くら壽司
http://www.kura-corpo.co.jp/store/detail-cp/216/

🥣橫濱魚萬
http://www.roza.monteroza.co.jp/monte_view/View_shop.php?SP_CD=846005

🥣Mos Burger 鳥取站前
https://www.mos.jp/shop/detail/04797/

GEOCOMS 電動車 鳥取
https://www.chizu-sekiyu.com/geocoms/

浦富海岸遊覽船
https://yourun1000.com

城原海岸
https://goo.gl/maps/s1orQbaEAgwBNtYGA
🏠APA 鳥取
https://www.apahotel.com/hotel/chugoku/tottori-ekimae/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Junkbaylun 於 2019-12-1 11:57 PM 發表
....承上頁

我而家身處這地方叫做浦富海岸,鳥取的海岸缐很美,全程有15公里長,包括了三個縣,鳥取縣、兵庫縣和京都府,最出名最靚那段就係鳥取這一段了。

...接下頁 ...
電動車好玩呀!我都見過人揸但自己未揸過!本來上星期去京都美山有得租,但只for即日來回的客人,我會住宿美山,交完車冇車去旅館,所以放棄了,希望下年有機會再遊鳥取要試試,我係香港已冇揸車10年以上,去日本也只是揸過2-3次郊區,唔知應唔應付到
呢架電動車好易操作嗎?我見日本人揸都揸得好慢😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikasa 於 2019-12-2 12:30 AM 發表

電動車好玩呀!我都見過人揸但自己未揸過!本來上星期去京都美山有得租,但只for即日來回的客人,我會住宿美山,交完車冇車去旅館,所以放棄了,希望下年有機會再遊鳥取要試試,我係香港已冇揸車10年以上,去日本也只是揸過2-3次郊區,唔知應唔應付到
呢架電動車好易操作嗎?我見日本人揸都揸得好慢😅 ...
Mikasa, 連我都得,你一定得,車仔操作好易,揸好慢都得,冇人會比壓力你,我在香港都冇揸車,之前仲以為有車仔跑道,原來冇,當時都是頂住上乍。仲想推介你多一個揸車好去處,在金沢上面,石川縣羽咋市,有條叫「千里濱drive way」, 沙灘車路,在海灘旁邊,好奇妙,揸車,好好玩😀👍

引用:
原帖由 Junkbaylun 於 2019-12-2 12:39 AM 發表

Mikasa, 連我都得,你一定得,車仔操作好易,揸好慢都得,冇人會比壓力你,我在香港都冇揸車,之前仲以為有車仔跑道,原來冇,當時都是頂住上乍。仲想推介你多一個揸車好去處,在金沢上面,石川縣羽咋市,有條叫「千里濱drive way」, 沙灘車路,在海灘旁邊,好奇妙,揸車,好好玩😀👍 ...
多謝你鼓勵!呢架電動車都可以在千里濱揸?不過要睇附近有冇得租至得。
你知唔知可唔可以租overnight? 因我都想去砂丘影星星、星軌、銀河

回覆 引用 TOP

電動車....🤔應該唔可以租overnight , 我估乍,唔肯定,因為佢要差電😆,而千里濱是揸汽車,自駕遊就Ok,thx 😀

引用:
原帖由 Junkbaylun 於 2019-12-1 11:57 PM 發表
....承上頁

...接下頁 ...
請問電動車是否每架只可坐一人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Junkbaylun 於 2019-12-2 01:17 AM 發表
電動車....🤔應該唔可以租overnight , 我估乍,唔肯定,因為佢要差電😆,而千里濱是揸汽車,自駕遊就Ok,thx 😀
咁就係,上次見都係只租3小時。
我都係得閒補下鐘再去租車揸
上次我由金沢去能登半島搭高速巴士就冇行落千里濱,不過好似見有local tour去的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bocan 於 2019-12-2 01:37 AM 發表

請問電動車是否每架只可坐一人
係呀,只可坐一人

回覆 引用 TOP

我今年農曆年去同你住同一酒店,雖然近鳥取站,但十分清靜,車站下面間居酒屋食物都ok, 係個生蠔差咗d.

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]