列印

大家覺得NBA歷史上有咩防守型超巨???

大家覺得NBA歷史上有咩防守型超巨??? E-mail 此主題給朋友

我自己覺得防守型超巨可能可以分為三種 :
1,數據型 ... 好似木桶伯咁 , 有強大既籃板  封波等數據支持 !!!
我唔知早期既侯活算唔算呢種呢???
2,單防型 ... 好似柏賓咁 , 被譽為 "單以防守就能改變比賽" 既男人
早期既可愛好似都係呢種型 ...
3,協防型 ... 我暫時既係DG

我唸係因為NBA打法既改變 , 之前既NBA好似換防 , 所以出唔少單防型 ,
但E+唔換防基本上一定輸晒 , 所以就湧現出大協防型 ...

小弟知識有限 , 大概只數到 7名 :
上古神獸羅素  木桶伯  柏賓  杜馬士  洛文  大班  DG  ...
大家仲知道有邊D???

熱賣及精選
引用:
原帖由 代北集團 於 2019-12-2 08:25 AM 發表
1,數據型 ... 好似木桶伯咁 , 有強大既籃板  封波等數據支持 !!!
2,單防型 ... 好似柏賓咁 , 被譽為 "單以防守就能改變比賽" 既男人

我唸係因為NBA打法既改變 , 之前既NBA好似換防 , 所以出唔少單防型 , ...
如果要我排5個防守陣營

C 莫大叔
PF 洛文
SF 柏賓
SG 神/高比
PG 大口仔

回覆 引用 TOP

Pippen 同 Dumars 唔算
因為佢哋得分力好強
尤其 Dumars 第一冠仲係 Finlas 球隊得分王
佢一向係球隊經典雙衛之一

Pippen 唔只負責防守, 仲有佢係控球前鋒
平均得分又有 20 分左右
唔算係防守型超巨

歷史第一最最最最防守型超巨(以佔球隊重要性計)一定係 Wes Unseld

ron artest, bruce bowen

回覆 引用 TOP

JODAN

回覆 引用 TOP

Rodman, 佢守過Magic Johnson, Larry Bird, Michael Jordan後期守Kemp, Malone, O'Neal, Barkley 。😂前無古人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2019-12-2 02:06 PM 發表
Rodman, 佢守過Magic Johnson, Larry Bird, Michael Jordan後期守Kemp, Malone, O'Neal, Barkley 。😂前無古人。
諗法完全一樣。🤙🏼,另外,我覺得莫寧都係防守大材,唔係只得人所共知嘅莫湯堡。同上面嘅師兄一樣,GP都係好誇張嘅防守型PG, The glove 唔止控球,偷波都勁。

05-02-2012
15:53   沙田  星期日      
三寶
8 場    3 小橋流水 + 4 時尚風采 +
           7 共創未來
9 場    6 幸運金龍 + 12 尊勝福星
10 場  4 花月春風 + 10 精奇 +
           14 貝利高 $6
$108.00        $12,964.00

回覆 引用 TOP

防守前5人係Michael Jordan, Pippen, Ron Harper, Karl Malone, Olajuwon. Olajuwon防守有外有內,而且5人當打時可以全場緊逼。

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-12-2 08:25 AM 發表

我唸係因為NBA打法既改變 , 之前既NBA好似換防 , 所以出唔少單防型 , ...
看你怎麼定義“防守型球員”, 以及怎麼定義“超巨”。
防守型球員,應該是指他的主要功能是防守,其防守能力强於進攻能力,其防守的功能大於進攻的功能。
超巨,應該是球隊老大,拿過mvp的,並且是一個時代之中,聯盟最頂尖的幾個球員之一,在聯盟70多年曆史中至少能排進前100的。
滿足這樣條件的只有一個人,羅素

引用:
原帖由 後不見來者 於 2019-12-2 03:38 PM 發表

防守型球員,應該是指他的主要功能是防守,其防守能力强於進攻能力,其防守的功能大於進攻的功能。
超巨,應該是球隊老大,拿過mvp的,並且是一個時代之中,聯盟最頂尖的幾個球員之一,在聯盟70多年曆史中至少能排進前100的。
滿足這樣條件的只有一個人,羅素 ...
唔係個球員自己同自己比,而係個球員防守時能限制對手幾多,98年東決第7場第4節,Mj守到Miller零分!係零分!

咁唔通佢係一個純防守球員?😂

引用:
原帖由 後不見來者 於 2019-12-2 03:38 PM 發表

滿足這樣條件的只有一個人,羅素 ...
重有羅素點打波你睇過未?定係你睇過Highlight?

到90年代個個內線咁大隻,真係夠撞死今日同當年嘅人!

58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]