列印

[疑問求助] 窗台外牆 鋁窗重唧玻璃膠

窗台外牆 鋁窗重唧玻璃膠 E-mail 此主題給朋友

窗台鋁窗重唧玻璃膠

Ching 們好,因為窗台外牆的瓦仔剝落滲水入窗台雲石。

聯絡咗管理公司,職員上門睇過答應會負責維修,重鋪瓦仔須要搭棚工程。這部分管理公司會全部負責。

但同時外面的鋁窗黑色玻璃膠有部分 分離咗甩甩地。但管理公司話鋁窗部分屬業主責任,所以佢地唔包。

想請問,既然搭開棚,咁樣我自己再揾佢同時做埋重唧玻璃膠,大約要多少錢?

鋁窗L 型大約 8尺 x 2尺左右

謝謝 Ching 🙏🏻

熱賣及精選
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-12-2 12:06 PM 發表
窗台鋁窗重唧玻璃膠

聯絡咗管理公司,職員上門睇過答應會負責維修,重鋪瓦仔須要搭棚工程。這部分管理公司會全部負責。

但同時外面的鋁窗黑色玻璃膠有部分 分離咗甩甩地。但管理公司話鋁窗部分屬業主責任,所以佢地唔包。

想請問,既然搭開棚,咁樣我自己再揾佢同時做埋重唧玻璃膠,大約要多少錢?

謝謝 Chi ...
自己買支黑色玻璃膠連槍,界刀,比一舊水叫鋪瓦仔D人幫你打.
全起晒打過咪問佢收幾多羅.起晒買多兩支膠,不過無灟果D最好就咪搞佢

幾大夾一夾工程時間,玻璃膠要買真係戶外窗框防水用嗰隻,就咁清舊膠嘖新膠,防水程度好先睇舊膠清得好唔好,轍唔轍底,祝你順利

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-12-2 12:06 PM 發表
窗台鋁窗重唧玻璃膠

謝謝 Chi ...
比一工應該搞掂,$1500

Ocean Yeung
引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-2 01:16 PM 發表

如果清舊玻璃膠清得轍底,都值嘅

引用:
原帖由 s1no 於 2019-12-2 01:17 PM 發表

如果清舊玻璃膠清得轍底,都值嘅
咁你要監工啦
好多時候你都唔知佢係米產得徹底

Ocean Yeung
引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-2 01:20 PM 發表

咁你要監工啦
好多時候你都唔知佢係米產得徹底
冇錯呀,買支驗樓嘅伸縮鏡,要照過睇過先可以嘖膠,隨時要請半日假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stay131 於 2019-12-2 01:16 PM 發表

多謝 ching 資料。
千零蚊都好 ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s1no 於 2019-12-2 01:23 PM 發表

冇錯呀,買支驗樓嘅伸縮鏡,要照過睇過先可以嘖膠,隨時要請半日假
多謝 ching
請假都預咗。
因為管理處講成件事都要4,5 日。

搭棚一日,鏟野一日,鋪又一日。拆棚又一日。

回覆 引用 TOP

引用:
窗台鋁窗重唧玻璃膠

謝謝 Chi ...
好奇一問, 乜外牆與窗框之間是封玻璃膠咩?
唔係用英泥沙加防水物料填成"三角形"封住?, 如下圖, 紅色部份......我家換新鋁窗後都是咁做防水, 冇用玻璃膠

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-12-2 03:04 PM 發表

唔係用英泥沙加防水物料填成"三角形"封住?, 如下圖, 紅色部份......我家換新鋁窗後都是咁做防水, 冇用玻璃膠
...
我之前 part time 驗過幾十間新樓,有唔同款色玻璃窗,有無框嘅,有較傳統嘅,框邊都係有黑色玻璃膠,固定鋁窗框當然有落泥水,但防水單夠佢應該唔足夠,除非啲泥水加咗料

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-12-2 03:04 PM 發表

...
Ching, 對不起,可能是我表達能力不好。

是窗台外牆與鋁窗框之間有好粗黑色的玻璃膠。

但係你張相無,但我外牆係無石屎的。

但宜家返工,好難日頭影到相,或者我明早返工前試下影唔影到

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-12-2 04:04 PM 發表

Ching, 對不起,可能是我表達能力不好。

是窗台外牆與鋁窗框之間有好粗黑色的玻璃膠。

但係你張相無,但我外牆係無石屎的。

但宜家返工,好難日頭影到相,或者我明早返工前試下影唔影到 ...
唔使咁認真, 只是好奇問下

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。

回覆 引用 TOP

引用:

10588499 ...
我外牆與窗框之間同你一樣
只是類似英泥物料
巳裝修十二年,從無問題
我看隔離屋,也只是類似英泥物料

引用:
原帖由 christ201430 於 2019-12-2 04:19 PM 發表

我外牆與窗框之間同你一樣
只是類似英泥物料
巳裝修十二年,從無問題
我看隔離屋,也只是類似英泥物料
果啲英泥應該加左防水料
如果是普通英泥係無防水效果

Ocean Yeung
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]