想去澳門生活和工作,點樣可以去工作?

大家都是特區政府,
點解澳門會咁有錢?
點解治安會咁好?
點解GDP人均全球排第3?
點解無人做暴徒?
點解年年有錢派?
點解生活無憂?

任何一個地方搞政治必死,
中國文革搞政治鬥爭,有冇好日子過?
中國人民和政府都醒了,此路不能走,沒有好路
點解香港仲行緊中國的舊路?我們會有好日子過嗎?

回歸以前都差好遠
1997年澳門人均GDP17000美金,香港27000美金
2018年澳門人均GDP82000美金,香港48000美金
澳門升了4.8倍 ,香港只升1.7倍

[ 本帖最後由 ufo2018 於 2019-12-19 05:20 PM 編輯 ]

引用

被引用(53)
阿爺在港澳回歸之初派禮物時間, 澳門係得個恨字
因為香港暴徒係份工 加埋一班on9義士

引用

點解香港有個離地c拉做特首
我都想移民去澳門,一般香港人只可以連續居留十一個月,不接受移民
不如你問下以下問題
點解香港政府唔派錢?因為派左第一次俾你地日鬧夜鬧,係咪都鬧,點解我要有所作為?
點解香港治安咁差?例如放火,私了,放氣油彈,因為大部份HK人投泛民,點解人地治安好?23條係香港人上街抗爭推翻架!
點解香港每個特首都差評?因為人心不足囉
見人地好既同時唔該檢討下自己先啦
大把港人話澳門人係政治冷感啦
千祈唔好過去呀
香港人思想矛盾羅,就一條簡單例子,又想自己抄樓戈時,樓價高,自己贊多多錢,但到自己買,又想要打仗價,到樓價真系底,又話吾得,投訴禁點抄樓贊錢再來多個例子,日日嘈無車坐,但又日日仆爤哂D野,真系到底想點樣先?
澳門回歸前 崩牙駒連政府高官都敢殺

黑社會仲惡過政府 比共產黨搞掂左

但97前 香港歌舞聲平 22年黎 大陸搞9香港人 有邊個特首唔神憎鬼厭?

就係有班親中派議員 唔係諗香港人利益出發 而係諗大陸 吊你老味 都話一國 香港賺咪即係大陸賺 但要大陸賺 香港蝕 文川地震 香港立法會批錢振災

香港人:要不是我們香港人 你班大陸佬早就完蛋了? 吊你老母 華東水災呢? 要不是香港人 你們早就完蛋 係邊班人係立法會動議徹查豆腐渣工程? 工聯會定民建聯?

如果知大陸佬係咁 當年一早理閪你死 邊班人去追究官員責任? 邊班人為死難者追究公道? 不過藍絲話呢班人係反中亂港漢奸wo!

班後生冇L錯 泛民? 大陸佬死人關我L事咩? 
因為澳門人有葡國護照....
同埋就業被壟斷
最重要係澳門政府有攪民生事而香港政府無!
因為美國佬無派漢奸黎和賣國賊和基佬出來搞事呃女仔做慰安婦,有B女人就逼她們陷害警察兼比曱甴謀殺,個媽知個女比人姦了又不想中計比人屈系警察做,但又不想個女比曱甴姦了做慰安婦後,連個B個可能系中學生,所以她個媽才不追究個班扮小孩子淫賊曱甴,怕比美國佬私了她

引用

其實澳門唔係冇反對聲音, 只係澳門以有國安法 ,你講已經係犯法, 你想發起遊行 ,已經上你屋企滅聲拉人
因為澳門無毒果

引用

我系澳门人,每天在茶餐廳聴D茶客説你们hk人on九成班hk比人利用,成幾百萬人
都係儍仔,冇腦又白痴點解八十后D hk人咁七蠢猪,自以為是,將前辈辛苦健立嘅香港毁了,给全世界笑九你地,哈哈😄
1. 英國佬PK過萄人
2. 港人從來自視極高,以為自己是華人中尖子,是西方嘅一部份,視其他華人次等劣等(其實包括澳門人),直到現在還不斷傳播"沒香港,大陸會玩完"這自high說法,這洋買辦自大心理其實令港人不願面對中國在急速發展這事勢,完全錯判一切, 澳門人卻沒這包袱.
3. 樹大招風,香港始終是中國離岸融資中心,美國要打中國,當然集中資源攻其要害. 
點解明知故問?
點解知扮無知?

[ 本帖最後由 tse06955253 於 2019-12-3 06:43 AM 編輯 ]

引用