列印

簡簡單單,十零蚊又一餐系列(2)排骨煲仔飯

簡簡單單,十零蚊又一餐系列(2)排骨煲仔飯 E-mail 此主題給朋友

收工食完飯行街市,買咗一件排骨,多謝$16。
點解咁平?急凍排骨囉,其實我覺得同新鮮無咩兩樣,出去食,咪又係急凍嘢,而且最唔抵,因為性價比最低,$16分成兩份,一份放番冰櫃,第日先處置佢。呢餐排骨$8,連米飯,又係十零蚊,冇錢又可以一餐。

附件

20191202_192313.jpg(236.53 KB)

2019-12-2 07:54 PM

20191202_192244.jpg(214.99 KB)

20191202_193722.jpg(260.1 KB)

20191202_145531.jpg(166.93 KB)

20191202_150317.jpg(219.71 KB)

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
熱賣及精選
引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-2 07:54 PM 發表
點解咁平?急凍排骨囉,其實我覺得同新鮮無咩兩樣,出去食,咪又係急凍嘢,而且最唔抵,因為性價比最低,$16分成兩份,一份放番冰櫃,第日先處置佢。呢餐排骨$8,連米飯,又係十零蚊,冇錢又可以一餐。 ...
好抵既一餐

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2019-12-2 08:01 PM 發表

好抵既一餐
係好抵好平架,而家啲冰鮮都賣到貴一貴,搏晒懜。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-2 07:54 PM 發表
點解咁平?急凍排骨囉,其實我覺得同新鮮無咩兩樣,出去食,咪又係急凍嘢,而且最唔抵,因為性價比最低,$16分成兩份,一份放番冰櫃,第日先處置佢。呢餐排骨$8,連米飯,又係十零蚊,冇錢又可以一餐。 ...
排骨粒 定 自己斬成條骨

一人前,煲仔飯係一個好選擇,多謝分享!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

好抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-12-2 08:07 PM 發表

排骨粒 定 自己斬成條骨
成件的,就如肉枱腩排一樣,梗係叫佢斬埋,排骨粒好似雞保嗰啲唔好買,冇肉的,係金沙骨斬成。

引用:
嘩……呢個酸梅麵豉排骨正爆呀!

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-12-2 08:26 PM 發表

嘩……呢個酸梅麵豉排骨正爆呀!
因為我唔食豆豉的,所以冇整蒜頭豆豉。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-2 08:25 PM 發表

成件的,就如肉枱腩排一樣,梗係叫佢斬埋,排骨粒好似雞保嗰啲唔好買,冇肉的,係金沙骨斬成。
急涷排骨一條過會唔會有d唔包斬

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-2 08:28 PM 發表

因為我唔食豆豉的,所以冇整蒜頭豆豉。
酸梅麵豉的味道……的確引人入勝

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-12-2 08:32 PM 發表

酸梅麵豉的味道……的確引人入勝
酸梅加面豉更開胃。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-12-2 08:29 PM 發表

急涷排骨一條過會唔會有d唔包斬
你叫佢就會斬架啦。不過都係睇間店家啦,有啲寸過碼頭咕哩嘅,嗰啲冇下次。
我買開呢間,好好架,我買牛肉,係買西冷扒,買完叫佢片埋,同佢講話炒,佢就會同你調校到合適厚度,番嚟用保鮮袋分好,方便日後取用解凍,非常方便,整一次沙爹牛肉面,都係兩片,平均都係7-8元。

好吸引其實處理得好,急凍都無乜分別,
如果之前既潤腸+今次排骨,就prefect

如無力挽回要懂得放手..

回覆 引用 TOP

主題標籤 #煲仔飯
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→