列印

[疑問求助] 清走舊牆紙後轉乳膠漆的工序?

清走舊牆紙後轉乳膠漆的工序? E-mail 此主題給朋友

用噴水方式已清走舊牆紙,發好多膠水留在牆面。請問應該要什麼工序才能上乳膠漆?

可否直接批灰?還是先清走膠水?怎樣清膠水?

謝謝

熱賣及精選
先油底油再批灰

引用:
原帖由 pcwalker 於 2019-12-2 10:54 PM 發表
用噴水方式已清走舊牆紙,發好多膠水留在牆面。請問應該要什麼工序才能上乳膠漆?

可否直接批灰?還是先清走膠水?怎樣清膠水?

謝謝
膠水唔使清,先油一浸光油,再批灰批滑佢就可以。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上宇宙的腰部 於 2019-12-2 11:43 PM 發表
先油底油再批灰
難唔難搞呢?

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-3 12:02 AM 發表

難唔難搞呢?
有漿糊係底上唔到灰所以要先油底油

引用:
原帖由 樹上宇宙的腰部 於 2019-12-3 12:03 AM 發表

有漿糊係底上唔到灰所以要先油底油
如果牆紙已鋪了15年,仲有無膠水在?

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-3 12:05 AM 發表

如果牆紙已鋪了15年,仲有無膠水在?
有,但係你睇唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-3 12:02 AM 發表

難唔難搞呢?
好多工序,搵專業人士吧,坦白講你地唔識做,做出黎效果一定唔好,浪費埋D料錢,如果你地唔需要靚,咁起完牆紙不如直接油乳膠漆咁仲好

引用:
原帖由 樹上宇宙的腰部 於 2019-12-3 12:10 AM 發表

好多工序,搵專業人士吧,坦白講你地唔識做,做出黎效果一定唔好,浪費埋D料錢,如果你地唔需要靚,咁起完牆紙不如直接油乳膠漆咁仲好
依家油漆一工幾錢??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-3 12:12 AM 發表

依家油漆一工幾錢??
工會價1400

回覆 引用 TOP

謝謝各位師兄意見, 綜合各資料,工序總結如下。對不去?

清牆紙後,除塵,水性司拿(1浸) ,批灰,省灰,除麈,底漆(1浸),乳膠漆(2浸)

引用:
原帖由 pcwalker 於 2019-12-3 08:05 發表

清牆紙後,除塵,水性司拿(1浸) ,批灰,省灰,除麈,底漆(1浸),乳膠漆(2浸)
搵專業人士吧!

回覆 引用 TOP

引用:

難唔難搞呢?
識就唔難

版大可否俾個機會我請不要在上班區永禁我
包冇下次,版大求求你,切一個期限俾我,好不好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pcwalker 於 2019-12-3 08:05 AM 發表

正常係咁

回覆 引用 TOP

32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]