• 瀏覽: 6,519
  • 回覆: 30
  • 追帖: 3
大家好, 我想講下我背景,我原本係一間物流貨代公司工作, 做左五年半, 因中美貿易戰, 加上社會風波, 公司十月起開始裁員,
我就係11月中, 第二批被裁, 被裁原因指公司要重整架構, 來緊唔排除再裁。
公司跟據勞工法例, 賠償一個月讉散費, 工作日數, 大假。為表謝意, 公司特意出長期服務金。
由11月中至12月初, 我休息左兩星期, 外遊左一星期回來揾工, 我想揾番物流貨代, 發現招聘意欲減少, 好多公司要求2年或以上經驗, 人工仲比我原有為低. 我前後SEND左八份左右CV, 等左三日未有公司聯絡INTERVIEW。我每份CV都會執下內容, 人工要求降低少少,
有些工開低人工, 我有經驗都寫高5%都無人CALL IN,早幾年過農曆年後, SEND左六份工,都有三份IN, 兩份請, 而家一份都冇, 到底公司係唔係冇心請人, 剩攞你資料, 定係我寫人工唔合佢要求呢? 年尾揾工係唔係難?

熱賣及精選
五大物流之一?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2019-12-4 01:17 PM 發表

大家好, 我想講下我背景,我原本係一間物流貨代公司工作, 做左五年半, 因中美貿易戰, 加上社會風波, 公司十月起開始裁員,
我就係11月中, 第二批被裁, 被裁原因指公司要重整架構, 來緊唔排除再裁。
公司跟據勞工法例, 賠償一個月讉散費, 工作日數, 大假。為表謝意, 公司特意出長期服務金。
由11月中至12月初, 我休息左兩星期, 外遊左一星期回來揾工, 我想揾番物流貨代, 發現招聘意 ...
我唔係做依行都失業半年.

引用:
原帖由 大宝 於 2019-12-4 02:38 PM 發表

我唔係做依行都失業半年.
本身做邊行?

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2019-12-4 03:39 PM 發表

本身做邊行?
文職。

回覆 引用 TOP

又唔會話好難,睇你做唔做架啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2019-12-4 01:17 PM 發表

由11月中至12月初, 我休息左兩星期, 外遊左一星期回來揾工, 我想揾番物流貨代, 發現招聘意 ...
寃有頭债有主,去大学揾食蕉喇

回覆 引用 TOP

可以訓教

回覆 引用 TOP

個市好差

回覆 引用 TOP

引用:

師兄,我比較清楚你呢行,
呢行基本上由現在到出年2月都唔會點請人,
因為再過多兩個幾星期,旺季都完了,將進入淡季,直至2,3月,
另外,你年資高得滯,又係另一困難,
d公司寧願比少d錢,去請1-2年經驗的人,

引用:
原帖由 hello179 於 2019-12-5 12:50 PM 發表

師兄,我比較清楚你呢行,
呢行基本上由現在到出年2月都唔會點請人,
因為再過多兩個幾星期,旺季都完了,將進入淡季,直至2,3月,
另外,你年資高得滯,又係另一困難,
d公司寧願比少d錢,去請1-2年經驗的人, ...
即我要降低薪金, 先有機會去IN下?

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2019-12-5 02:12 PM 發表

即我要降低薪金, 先有機會去IN下?
你之前份工係做到基層定中層?
如果基層的話分分鐘人工要從頭黎過,

另外,其實你都有一大筆賠償,
手頭鬆動的話就休息埋呢兩個月,
去下旅行,2月再搵工啦,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hello179 於 2019-12-5 03:27 PM 發表

你之前份工係做到基層定中層?
如果基層的話分分鐘人工要從頭黎過,
基層職位未去到senior

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]