• 瀏覽: 17,189
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
一月六號會去東京,市區好似話得0-10度左右,咁體感溫度=香港幾多度?
要著幾多衫褲先夠暖?我都少少怕凍。

謝!

熱賣及精選
我好怕凍, 但經常一月去, 市區問題唔大, 感覺好似香港10度8度咁上下.

引用:
原帖由 mn999 於 2019-12-4 08:19 PM 發表

一月六號會去東京,市區好似話得0-10度左右,咁體感溫度=香港幾多度?

謝!
我就外套🧥+貼身衣物打底

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mn999 於 2019-12-4 08:19 PM 發表

謝!
你可以試下聖誕節半夜上大帽山逛一逛,大約攞到個感覺

香港天氣一般潮濕,日本🇯🇵比較乾燥,幾好架
已去日本二次,18 年12月、2019年5月

室內有暖氣,所以入面薄,加件羽絨可以了,我係去北海道先著多件衛衣

回覆 引用 TOP

建議第一日落地著多少少衫,因為個身未必咁快適應當地既溫度,過左2日之後,相信你會比係香港果陣著得更少衫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogoldgoal 於 2019-12-4 09:19 PM 發表

你可以試下聖誕節半夜上大帽山逛一逛,大約攞到個感覺
唔係呱。。咁未好凍?

回覆 引用 TOP

日頭有太陽好熱,入夜有風會好凍。

回覆 引用 TOP

引用:

謝!
加返5度就係香港的體感

再見了.........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annachow06 於 2019-12-4 09:19 PM 發表

室內有暖氣,所以入面薄,加件羽絨可以了,我係去北海道先著多件衛衣
仿羽絨都可以

再見了.........

回覆 引用 TOP

今年一月,有落雪,件褸無咩點著過

回覆 引用 TOP

引用:

一月六號會去東京,市區好似話得 0-10度左右,咁體感溫度=香港幾多度...  
全部 + 5’C 就可以了.
而且 0~10度, 即是 0~5度 係半夜溫度, 正在酒店瞓覺, 毋須理會
只需要留意一般活動時間 9:00 至 23:00 = 6~10度 (香港 10~15度左右)

千奇唔好著樽領衫,一入室內暖氣熱死香港人唔慣,地鐡商埸好熱,一件內衣+衞衣+一件羽絨,帶多條頸巾已ok, 入室內除羽絨較輕,著大䄛入到商場行幾個鐘抓住好辛苦好重

回覆 引用 TOP

如果個一日唔係去郊區一整日 千祈唔好打底 一打底入到有暖氣地方 包你後悔

帶件擋到風保到暖大褸頸巾就夠

我是鳳凰我是豬

回覆 引用 TOP

主題標籤 #東京 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]