• 瀏覽: 3,275
  • 回覆: 21
Thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 fty28 於 2019-12-5 01:14 發表

失業兩個月.岩岩12月開始返新工. 有合約証明.月薪12k ,急需萬五還卡數.  
已經問過x民唔批. х眾都唔批,因為有外債25萬左右cover唔到. (х民5萬.恒х卡數5萬 . 中х卡數14萬到 兩張卡已停用) 信貸C , х眾建議我等多一個月有出糧記錄先再問. 但因為急用.如果再問其他 信貸會再低.同埋唔知有邊間肯借. 請問Ux 同cashxxxpxx 易批嗎? 有冇人有類似情況?因為諗唔 ...
你依家情況惡劣到咁,只有老破先有一線生機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fty28 於 2019-12-5 01:14 AM 發表

失業兩個月.岩岩12月開始返新工. 有合約証明.月薪12k ,急需萬五還卡數.  
已經問過x民唔批. х眾都唔批,因為有外債25萬左右cover唔到. (х民5萬.恒х卡數5萬 . 中х卡數14萬到 兩張卡已停用) 信貸C , х眾建議我等多一個月有出糧記錄先再問. 但因為急用.如果再問其他 信貸會再低.同埋唔知有邊間肯借. 請問Ux 同cashxxxpxx 易批嗎? 有冇人有類似情況?因為諗唔 ...
Ux 可一試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高級知識份子 於 2019-12-5 01:57 AM 發表

你依家情況惡劣到咁,只有老破先有一線生機
盡量都唔想破

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 莫屎滴 於 2019-12-5 03:39 AM 發表

Ux 可一試
呢間應該會好啲啲

借電話數,實批

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fty28 於 2019-12-5 07:21 發表

呢間應該會好啲啲
你人工太低啦,實唔會批

引用:
原帖由 高級知識份子 於 2019-12-5 08:38 AM 發表

你人工太低啦,實唔會批
20倍欠債,冇糧單,番工唔夠一個月,人工咁低,根本唔會有正財肯借

引用:
原帖由 jackymad 於 2019-12-5 08:41 發表

20倍欠債,冇糧單,番工唔夠一個月,人工咁低,根本唔會有正財肯借
已經答左叫佢盡快申請老破啦

回覆 引用 TOP

首先,你的情況,連邦民都唔批,其實 UA 又點會容易啊。似乎係更加困難先係。

大眾職員已經暗示左,要借到錢真係要有糧單,工作証明無辦法可以作證明。

以個人經驗,信用卡 3 萬 limit. 每個月都係還大約 $1200.
當6倍計算,約交 7200
然後,邦民當係循環貸款利息, min pay 當有 1800.

總數只不過係 9000.

我認為你想解決問題,並唔係借財務,拖垮自己的 TU 同審批情況。
而係問人借錢,應付生活上的開支。
其次就係先交左啊民,同啊中的 min pay ,痕生的 min pay, 你入住一半先,等佢出下一期新單,罰少點息就算數。

如以上師兄講,好難有正規的財務公司借出金額,若借電話數,借萬五要還三萬,仲要半個月內交回金額。個種壓力咪比呢一刻更大,更覺得自己走投無路。

所以,你要忍一下自己的開支及克服無交足 min pay, 下個月要彌補的財政及心理壓力。

雖然你話自己唔希望老破,但人工萬二, min pay 數已經係人工的八成。係做債務輔導的經驗,你的壓力已經到頂。 老破的費用連行政費用,現時大約一萬鬆啲。

若然你呢刻真係要借錢,然後想過左試用才透過債務重組去減低利息的話。至少都要挨到出年四月先,正規財務先再重新為你考慮。

呢個時刻,你要花點時間計劃自己的每月開支,甚至睇睇工作之後,可否利用餘下的時間,做多一份兼職或炒散,方為上策。

小弟另一身份,債務義工,聆聽對方面對金錢逆境時的壓力,同時盡自己認知去幫助債務人士作出紓援。

如有對呢樣義工有興趣, 可以一起溝通
#personalfinanceproblemhk
引用:
原帖由 fty28 於 2019-12-5 01:14 AM 發表

揾多D就掂

收工一條龍~~~
玩天光~~~

~~~

回覆 引用 TOP

絕對同意你睇法

回覆 引用 TOP

其實肯做part time,  搵份炒散,現金出糧一日都有5,600,好過借錢

引用:
原帖由 jackymad 於 2019-12-5 14:28 發表

其實肯做part time,  搵份炒散,現金出糧一日都有5,600,好過借錢
果D咁體力化既工,佢放工之後仲有冇本事做到?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsang_jimmy 於 2019-12-5 13:39 發表

首先,你的情況,連邦民都唔批,其實 UA 又點會容易啊。似乎係更加困難先係。

大眾職員已經暗示左,要借到錢真係要有糧單,工作証明無辦法可以作證明。

以個人經驗,信用卡 3 萬 limit. 每個月都係還大約 $1200.
當6倍計算,約交 7200
然後,邦民當係循環貸款利息, min pay 當有 1800.

總數只不過係 9000.

我認為你想解決問 ...
佢依家還唔掂好快就會掟俾收數追上門

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]