• 瀏覽: 1,299
  • 回覆: 16
各位Ching / Ctse,
明年2月初一家三口將再重臨北海道, 今次係道東之旅, 阿寒湖溫泉旅館交通唔及登別咁好, 而家R晒頭, 請大家幫下手, 有冇Ching/Ctse有經驗, 想卜 expressbus, 但佢網頁好亂, 請指教
1/2 - 3/2  : HK 直航 札幌 (住2晚睇雪節)
3/2       : 札幌 > 網走 (住1晚)
4/2 : 0930 坐破冰船 後要從網走過阿寒湖 (巴士未預約好)
4/2 - 6/2  : 阿寒湖 LA VISTA 住宿2晚 (打算5/2跟本地團1日遊 - 未預約)
6/2 : 1300 往釧路搭機過東京再玩多3曰2夜
8/2 : 夜機成田返 HK

主要問題係網走去阿寒湖巴士唔知點訂, 請問如果唔搭巴士, 的士係咪好溶呢, 請問有冇訂巴士方法提供,
感謝幫忙

熱賣及精選
引用:
原帖由 tayloryim 於 6-12-2019 11:26 發表

明年2月初一家三口將再重臨北海道, 今次係道東之旅, 阿寒湖溫泉旅館交通唔及登別咁好, 而家R晒頭, 請大家幫下手, 有冇Ching/Ctse有經驗, 想卜 expressbus, 但佢網頁好亂, 請指教
1/2 - 3/2  : HK 直航 札幌 (住2晚睇雪節)
4/2 : 0930 坐破冰船 後要從 ...
有冇研究過特急釧北号
http://www.akanbus.co.jp/express/kitami.html

如果住阿寒湖例如鶴雅果D, 有接送巴士可預約
https://www.tsurugawings.com/access/bus.html?access=3#lnk_a

留意 La Vista 在阿寒川非阿寒湖,離阿寒湖最熱鬧的湖畔溫泉區有一段路程(5.8 公里)。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-12-6 12:15 PM 發表

有冇研究過特急釧北号
http://www.akanbus.co.jp/express/kitami.html

如果住阿寒湖例如鶴雅果D, 有接送巴士可預約
https://www.tsurugawings.com/access/bus.html?access=3#lnk_a ...
感謝CHING回覆, 但特急釧北好似唔係咁啱, 而我訂了LA VISTA唔知可否預約鶴雅巴士呢

引用:
原帖由 voigtlander 於 2019-12-6 01:28 PM 發表

留意 La Vista 在阿寒川非阿寒湖,離阿寒湖最熱鬧的湖畔溫泉區有一段路程(5.8 公里)。
多謝提點, 而家仲猶疑緊轉唔轉溫泉旅館, CHING有冇經驗邊間好D或有好介紹?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tayloryim 於 6-12-2019 16:02 發表

感謝CHING回覆, 但特急釧北好似唔係咁啱, 而我訂了LA VISTA唔知可否預約鶴雅巴士呢
你可以問下你book果間酒店如何,有冇得預約巴士,經唔經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tayloryim 於 2019-12-6 11:26 AM 發表

宇登呂→網走,摩周→阿寒 第2號
(行駛時間 1月25日~3月8日每天行駛)

請注意只有入住以下飯店才能搭乘此巴士・住宿 LA VISTA 阿寒川可以在阿寒湖巴士中心轉乘送迎巴士(最遲入住日前一日預約送迎)

阿寒湖雅之翼・阿寒遊久之里鶴雅・阿寒之森鶴雅休閒渡假飯店 花悠香・阿寒鶴雅別墅 鄙之座・ 新阿寒酒店・阿寒湖莊酒店・御前水酒店・拉維斯塔阿寒川
https://easthokkaido.com/tw/expressbus_winter/route2/

雖然我自己超喜觀la vista,但如果你不是自駕,又是第一次去,住在阿寒湖大街的酒店會方便很多,因為冬天晚上大街有活動,但酒店沒有車去的!在道東最好忘記的士!有時在北海道有錢預約了的士也要等45分鐘另外不知你的第三口多大,La vista裡人人都很靜,大家坐在大堂喝咖啡也靜靜地!不像大街酒店的熱鬧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2019-12-6 04:38 PM 發表

宇登呂→網走,摩周→阿寒 第2號
(行駛時間 1月25日~3月8日每天行駛)

請注意只有入住以下飯店才能搭乘此巴士・住宿 LA VISTA 阿寒川可以在阿寒湖巴士中心轉乘送迎巴士(最遲入住日前一日預約送迎)

阿寒湖雅之翼・阿寒遊久之里鶴雅・阿寒之森鶴雅休閒渡假飯店 花悠香・阿寒鶴雅別墅 鄙之座・ 新阿寒酒店・阿寒湖莊酒店・御前水酒店・拉維斯塔阿寒川
https://ea ...
多謝Ching/Ctse
心儀La Vista就係因為愛靜, 我家大小姐已經成年,謙遜有品, 絕對不是問題, 只希望有滑雪運動參與,但靜與活動又未必能兩全,唔同二世古希爾頓, 滑雪場在隔離, 而家r緊頭,道東交通冇道央咁方便

引用:
原帖由 tayloryim 於 2019-12-8 08:14 PM 發表

心儀La Vista就係因為愛靜, 我家大小姐已經成年,謙遜有品, 絕對不是問題, 只希望有滑雪運動參與,但靜與活動又未必能兩全,唔同二世古希爾頓, 滑雪場在隔離, 而家r緊頭,道東交通冇道央咁方便 ...
如果二世古那邊,希爾頓已舊了!可以考慮hirafu town 那幾間,有新的,有平有貴🤔
是呀!道東即是新界的鄉村,條路可以3小時也見不到一個人的!道央真的方便D
La Vista 渡假真的幾好的!有時住2晚,申請個釣魚牌,就可以在對出阿寒川釣魚。

回覆 引用 TOP

札幌的雪祭2月4日才開始吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tayloryim 於 2019-12-8 08:14 PM 發表

心儀La Vista就係因為愛靜, 我家大小姐已經成年,謙遜有品, 絕對不是問題, 只希望有滑雪運動參與,但靜與活動又未必能兩全,唔同二世古希爾頓, 滑雪場在隔離, 而家r緊頭,道東交通冇道央咁方便 ...
道東滑雪我只識糠平湖
https://hk.wamazing.com/snow/articles/506

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

回覆 引用 TOP

我唔會去東京,去到網走咁遠,會去埋知床,摩周湖,再到阿寒,釧路

東京咁易去,隨時去都得

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-12-8 08:52 PM 發表

如果二世古那邊,希爾頓已舊了!可以考慮hirafu town 那幾間,有新的,有平有貴🤔
是呀!道東即是新界的鄉村,條路可以3小時也見不到一個人的!道央真的方便D
La Vista 渡假真的幾好的!有時住2晚,申請個釣魚牌,就可以在對出阿寒川釣魚。 ...
除非入咗山卡啦山路啫,唔係幾個字都有架車經過嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tayloryim 於 2019-12-6 11:26 AM 發表

我都Plan緊二月頭北海道!
借問C兄你Book什麼公司一日遊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]