• 瀏覽: 8,255
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
師傅鋪竹地板鋪到咁係咪唔正常?有無人可以比D意見我點補救?
話說早排要裝修,就去左沙田同家居展睇地板,發現左呢個竹地板牌子,見佢大公司又咁多分店,格完價一排就向佢地買材料同幫手鋪!點知惡夢就來了.....

竹地板公司回覆話我個單位係西斜,打釘斜鋪,的確係需要咁樣安裝,要拍密安裝仲簡單過不規則慢慢留縫。因為打釘板會有郁動,如用介指管死縫的寬度,好難睇的,所以要"不規則留縫",最後漲定左都會有縫位唔係漲到密的,夏季漲定晒先再填縫

我明冷縮熱漲所以要有罅,但啲罅時大時細,好礙眼!有時啲罅大至有兩張卡片厚度,木板又無對齊鋪好,同有好多崩花好彩話會補,但我可以點?係咪要不規則留縫ga?師傅話真可以用膠水填罅,好唔好接受?有無辦法救?定要放棄?都唔平架要20K 300尺?如果夏季都點搞漲唔晒,其他位會唔會炒起?

熱賣及精選
20K 300尺

不如鋪木紋磚,木地板

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukit_Q 於 2019-12-6 02:13 PM 發表

話說早排要裝修,就去左沙田同家居展睇地板,發現左呢個竹地板牌子,見佢大公司又咁多分店,格完價一排就向佢地買材料同幫手鋪!點知惡夢就來了.....
https://img.techpowe ...
好核突.......好慘呀

被禁言一星期仲唔醒目,放監後都係要繼續日日瘋狂派膠,之前真身已被永禁,而家又再犯被永禁,抵 L 死啦
版大可否俾個機會我請不要在上班區永禁我包冇下次,版大求求你,切一個期限俾我,好不好
引用:
原帖由 空申飛 於 2019-12-6 03:12 PM 發表

好核突.......好慘呀
我真係好傷心

引用:
原帖由 siukit_Q 於 2019-12-6 03:32 PM 發表

我真係好傷心
我覺得係 CF 手工和技術問題大 D........所以搞成咁樣衰

被禁言一星期仲唔醒目,放監後都係要繼續日日瘋狂派膠,之前真身已被永禁,而家又再犯被永禁,抵 L 死啦
版大可否俾個機會我請不要在上班區永禁我包冇下次,版大求求你,切一個期限俾我,好不好
係未綠色v字果間?心郁郁想鋪,但我地台唔太平,,與其揾泥水師父鋪平不如鋪地磚等地台平先,日後先再諗

回覆 引用 TOP

點搞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-12-6 03:39 PM 發表

我覺得係 CF 手工和技術問題大 D........所以搞成咁樣衰
cfu係地板公司自家cfu

回覆 引用 TOP

鋪得唔好,地台唔平都有關係
除非重做,唔係就填縫
總之,地台唔平,鋪板就唔太好

引用:
原帖由 siukit_Q 於 2019-12-6 02:13 PM 發表

https://img.techpowerup.org/191206/6ef0d2d6-3347-4d23-9453-7c1556ac2da4.jpghttps://img.techpowe ...
老實講,你俾人呃咗。
如果係好嘅物料,冷縮熱漲嘅幅度好細,因為事前已經做過好多處理。
再加上,西斜唔一定熱,好似我咁,二十四小時開冷氣,佢點知你嘅生活習慣?

我都用緊高壓竹,同一品牌,我有C父幫我裝。之前問過佢啲C父報價(因為考慮保養),呢樣做唔到,果樣又話裝工好貴,最後直頭唔報價安裝,只肯賣料。

用咗兩年,冷縮熱漲就預咗,好難同無蓬比較;但表面較容易污糟,好似香口膠污跡果啲咁黐住地板,刮先甩,而且好易崩,小心唔好用硬物碰撞地板。 有須要可以係五金鋪買啲近色嘅補木嘅填充劑。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 viewvilla 於 2019-12-6 04:15 PM 發表

我都用緊高壓竹,同一品牌,我有C父幫我裝。之前問過佢啲C父報價(因為考慮保養),呢樣做唔到,果樣又話裝工好貴,最後直頭唔報價安裝,只肯賣料。

用咗兩年,冷縮熱漲就預咗,好難同無蓬比較;但表面較容易污糟,好似香口膠污跡果啲咁黐住地板,刮先甩,而且好易崩,小心唔好用硬物碰撞地板。 有須要可以係五金鋪買啲近色嘅補木嘅填充劑。 ...
好用嗎高壓竹?值得嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-12-6 03:39 PM 發表

都話啦,香港地裝修,係一件高風險的投資!!

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-6 05:35 PM 發表

都話啦,香港地裝修,係一件高風險的投資!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]