• 瀏覽: 9,486
  • 回覆: 72
星期六去試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-10 11:20 AM 發表

票價公佈﹐係由$6-10(現金價)﹐用卡有半價。

另外﹐12歲以下小童、未持有電子卡的年滿65歲的長者或殘疾人士亦可獲扣減一半票價。

3個站或以下 $6
4-6個站 $8
7個站或以上 $10

ref: https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191210/bkn-20191210100556962-1210_00822_001.html ...
謝資訊!

早前已有報導輕軌不能使用澳門通,看來港鐵會出澳門版八達通了!

至於票價比我估計中平,希望政府唔須要要大量補貼啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beautifuldays 於 2019-12-6 05:49 PM 發表

一條咁既輕軌線起左160多億,仲未係最後結算
澳門人真係唔知該笑還是生氣
現任高官可能仲有一個歐文龍....  

可惜唔到澳門口岸, 行港珠澳一樣要排隊逼巴士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tvger 於 2019-12-9 09:03 AM 發表

貪呢D既又有幾多錢賭
大陸人有一種心態:貪新鮮,又要搶先。
好似港珠澳大橋,很多大陸客在新開時搶先要參觀。

回覆 引用 TOP

出年,港人用「澳門通」係咪,享有半價??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-10 05:38 PM 發表

出年,港人用「澳門通」係咪,享有半價??
一早報導咗唔可以用澳門通,唔知會用乜!

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-10 05:58 PM 發表

東方報話用電子卡喎;馬交除咗澳門通,仲有咩電子卡??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-10 06:01 PM 發表

東方報話用電子卡喎;馬交除咗澳門通,仲有咩電子卡??
我都想知,當日公布時都好多人提出疑問!

現在澳門輕軌由港鐡管理,我估佢哋會出澳門版八達通,肥水流別人田嘛!

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-10 06:07 PM 發表

現在澳門輕軌由港鐡管理,我估佢哋會出澳門版八達通,肥水流別人田嘛!
MTR不如收購澳門通,亁手淨腳~

回覆 引用 TOP

入侵澳門金融體系🙄

回覆 引用 TOP

明天過去睇下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-10 06:07 PM 發表

澳門MTR 只係做政府的 "外判" 營運角色﹐沒有太多話事權﹐而且只係得40個月合約(幾個月前已經開始了合約)。

成間輕軌公司實際上係澳門政府全資擁有﹐想引入另一種電子貨幣坐車?
真係不用想﹐只會考慮已經根深柢固的澳門通。

就算比MTR引入新的電子貨幣供坐車用﹐有無可能夠澳門通爭市場?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-10 05:58 PM 發表

如果短期內做唔到澳門通出入閘﹐留名睇有無櫃位/售票機專做澳門通買單程票。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]