• 瀏覽: 9,487
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-12-10 06:01 PM 發表

東方報話用電子卡喎;馬交除咗澳門通,仲有咩電子卡??
獨立票務系統

單程票用圓形的硬幣狀的車票。

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-11 09:44 AM 發表

獨立票務系統

今早搭咗,個「膠錢」頗細,好容易唔見又或唔知放咗係邊,小心注意!

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-11 12:29 PM 發表

今早搭咗,個「膠錢」頗細,好容易唔見又或唔知放咗係邊,小心注意!
已經唔係新野﹐仲要用最黑人憎的車票。
真係唔明﹐近近地深圳/廣州都已經用左好耐﹐點解仲要用這種車票。

PS. 如果只係入閘用出閘唔需要用﹐用這些膠幣就問題不大。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-11 12:32 PM 發表

已經唔係新野﹐仲要用最黑人憎的車票。
真係唔明﹐近近地深圳/廣州都已經用左好耐﹐點解仲要用這種車票。

PS. 如果只係入閘用出閘唔需要用﹐用這些膠幣就問題不大。 ...
因為係分段收費,故此出閘一定要入「銀仔」!

我唔係科技人士,但我始終唔明點解要選擇這類過時又不好用的票務系統!

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-11 12:44 PM 發表

我唔係科技人士,但我始終唔明點解要選擇這類過時又不好用的票務系統!
用這些膠幣又唔係過時野﹐佢都係非接觸式車票﹐即係用了RFID技術﹐只係應用的地方不理想。

八達通/澳門通都係用了相同技術﹐比起以前的磁帶車票都係可靠耐用。
只不過這2樣都用了卡片型﹐而不是用硬幣型式。

卡片型對乘客來講﹐係使用方便及易於收藏﹐特別係出入閘都要用車票的情況。
但因為有屈卷的情況﹐所以耐用上未必夠硬幣型好。
(香港的八達通係加硬左的﹐係屈卷唔到的。但單程車票就沒有加硬﹐會在閘機內會屈卷﹐以便在另一個出票位彈番出來的。)

而硬幣型由於有硬膠做保護﹐所以比較上耐用﹐可靠性會高一些。
但缺點就係你講了﹐就係放在衫袋後(如果又有其他硬幣)唔易搵番出來。
因此﹐適宜只係單次通過閘機的情況使用。

香港天星小輪都有應用這些膠幣﹐供所有現金乘客使用。
但係無人講唔方便﹐因為全部人都係即買即用﹐根本唔會放入衫袋。
入閘即收回個膠幣﹐即係乘客根本唔需要慢慢搵番個膠幣出來。

我只可以講﹐做決策的人沒有留意實際使用的情況﹐一些細節位置無留意。
其實去一次深圳/廣州坐一次地鐵﹐應該會察覺到使用上的不便﹐唔會選擇硬幣型車票。

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-11 01:54 PM 發表

用這些膠幣又唔係過時野﹐佢都係非接觸式車票﹐即係用了RFID技術﹐只係應用的地方不理想。

八達通/澳門通都係用了相同技術﹐比起以前的磁帶車票都係可靠耐用。

卡片型對乘客來講﹐係使用方便及易於收藏﹐特別係出入閘都要用車票的情況。
(香港的八達通係加硬左的﹐係屈卷唔到的。但單程車票就 ...
非常認同,相信日後通車後會有大把人唔見咗個「銀仔」,因為我今日出閘時都唔知放咗係邊,要揾一排才搵到!

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-11 12:44 PM 發表

因為一定有人只用單程票. 但又唔識用電子貨幣。
如果要用單程票, 怕左有人逃票, 要搵方法證明你買過車票.
一係出紙張收據, 一係就搵票/代幣等等, 再用機器回收.

在環保立場, 出紙張收據唔環保, 所以, 要用票/代幣.
在成本立場, 用代幣係比較抵. 而且比車票用更耐。
(如果係香港港鐵單程車票, 其實係易曲易拆, 可能用百幾次就要掉了)
仲有一個方法, 就係每架車箱有乘務員睇住你入錢或拍電子貨幣(類似香港巴士或電車運作).
但成本更貴.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-11 01:54 PM 發表

(香港的八達通係加硬左的﹐係屈卷唔到的。但單程車票就 ...
天星小輪係同一價. 所以, 可以入閘時回收.
但輕軌, 我唔覺得澳門政府打算全程同一價.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-10 06:07 PM 發表

我都想知,當日公布時都好多人提出疑問!

現在澳門輕軌由港鐡管理,我估佢哋會出澳門版八達通,肥水流別人田嘛!
會出輕軌通, 只for輕軌用(半價), 學生輕軌通二五拆, 老人及殘疾免費, 可用澳門通購票, 等同現金(正價)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phmo 於 2019-12-11 02:07 PM 發表

非常認同,相信日後通車後會有大把人唔見咗個「銀仔」,因為我今日出閘時都唔知放咗係邊,要揾一排才搵到!
車票一樣有人會唔見.
我係台灣坐台鐵, 用小型車票的, 我一樣試過唔見.

回覆 引用 TOP

引用:

我相信做決策的人係會留意實際使用的情況, 但始終每個地方習慣都唔同.
如果在大陸, 手機支付已經普及了, 如果有9成都用手機支付, 我相信佢地唔會再用車票或代幣了.
取而代之, 如果你買單程票, 你會收到的係一紙張, 有個code就入閘及出閘了.

澳門電子支付仍未普及. 暫時都要用車票或代幣

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2019-12-11 04:27 PM 發表

我相信做決策的人係會留意實際使用的情況, 但始終每個地方習慣都唔同.
如果在大陸, 手機支付已經普及了, 如果有9成都用手機支付, 我相信佢地唔會再用車票或代幣了.
取而代之, 如果你買單程票, 你會收到的係一紙張, 有個code就入閘及出閘了.

澳門電子支付仍未普及. 暫時都要用車票或代幣 ...
據說現時套閘機系統係2011年招標購買的﹐當時大陸都未有什麼手機支付系統。

同樣係RFID技術﹐講耐用一定係膠幣﹐但講乘客方便就一定係卡片型。

但營運商用卡片式定係膠幣﹐就自己做取捨了。

日後會唔會單程票變成一個qr code的紙﹐我相信唔會﹐因為保安問題。
而且﹐現時的RFID技術又真係好可靠兼運作成本低﹐沒有必要用QR CODE的紙去代替。

但用apps即時gen的QR CODE就無保安性問題﹐因為會時效性而失效。

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-11 04:38 PM 發表

據說現時套閘機系統係2011年招標購買的﹐當時大陸都未有什麼手機支付系統。

同樣係RFID技術﹐講耐用一定係膠幣﹐但講乘客方便就一定係卡片型。

但營運商用卡片式定係膠幣﹐就自己做取捨了。

日後會唔會單程票變成一個qr code的紙﹐我相信唔會﹐因為保安問題。
而且﹐現時的RFID技術又真係好可靠兼運作成本低﹐沒有必要用QR CODE的紙去代替。

但用apps即時gen ...
有些入場卷已用QR CODE。
不過, 如果係大型運輸系統, 我都明白當中既保安問題.

我意思是, 當單程票越來越少人買,
雖然RFID技術係成本低, 但始終都要維修及成本.
如果去到再極少人買, 用QR CODE的紙去代替它會更平成本。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterchan 於 2019-12-11 09:44 AM 發表

獨立票務系統

即係泰國地鐵既入閘系統嚟;邊個禁膠做呢D決定?!

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

引用:

天車小輪廢咗呢隻膠幣入閘好耐啦;你唔提返,都唔記得!!

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]