• 瀏覽: 6,975
  • 回覆: 30
  • 追帖: 2
想問下如果40歲申請左移民
可唔可以拎返哂D MPF出黎?
雖然唔會再返香港做野
但有以下情況:
1) 會接香港公司的 Freelance (但佢地唔會話我係打工, 只係類似 Helper津貼, 我報稅表都唔洗填, 又算唔算做野?)
2) 我用呀爸名義開左間公司接香港Job, 完全無我做野的紀錄, 淨係狂Claim Petty Cash (即係好似我完全唔係公司打工咁)
如果以上2項都唔算做野, 咁我係咪可以拎返D MPF 出黎?
雖然唔多, 但都有10幾萬, 唔想擺25年益AA....

熱賣及精選
移民就可以提清啦

回覆 引用 TOP

你移左民當然可以拎晒,你再接香港既freelence 都唔需要交香港稅,你應該係交返當地既薪俸稅而唔係香港羅。

原不原諒恐怖份子是上帝的事,執法者的責任是送他們去見上帝

普京
引用:
原帖由 wkying 於 2019-12-7 11:18 AM 發表

你移左民當然可以拎晒,你再接香港既freelence 都唔需要交香港稅,你應該係交返當地既薪俸稅而唔係香港羅。
我以為幫香港公司做野應該係交返香港稅

回覆 引用 TOP

返大媽區住同工作。

長期離開香港就可以...

回覆 引用 TOP

係可以攞 但係冇想像中甘易

引用:
原帖由 ta123123 於 2019-12-8 09:13 AM 發表

返大媽區住同工作。
你自己返好了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-12-8 05:15 PM 發表

係可以攞 但係冇想像中甘易
how? 會係咁留難你?

引用:
原帖由 arthurchoi336 於 2019-12-8 09:41 PM 發表

how? 會係咁留難你?
同事case
今年4 月有個北京同事由HK公司 調去法國
佢係HK 7 年但係冇拎身分證
佢申請拎MPF 時第一次唔批, 原因係沒有效證明佢永遠離開香港
佢之後再申請, 講1) 佢根本唔係HK 人 2) 佢交左法國公司既employment contract (perm) 3) 佢係法國買屋既證明
咁第二次就拎到

聽佢講成個過程唔算留難, 但係要有哂準備文件
由其係HK 好多細公司, 佢地就算知道有員工離開HK 都唔跟正常步驟做.. or 個人離開HK 唔同公司講
正常黎講你resign 要同公司講你係唔係離開HK
如果係, 公司最尾個月既糧係唔可以出住, 員人要去稅局清左稅, 公司先可以release 人工
咁係稅局, 至少有一個record 你唔係HK 打工

可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-12-8 10:58 PM 發表

同事case
今年4 月有個北京同事由HK公司 調去法國
佢係HK 7 年但係冇拎身分證
佢申請拎MPF 時第一次唔批, 原因係沒有效證明佢永遠離開香港
佢之後再申請, 講1) 佢根本唔係HK 人 2) 佢交左法國公司既employment contract (perm) 3) 佢係法國買屋既證明
咁第二次就拎到

聽佢講成個過程唔算留難, 但係要有哂準備文件
由其係HK  ...
下,最尾一個月糧唔出得黎 hold 稅真係第一次聽!!!!

咁真係最有力證據之一喎,thx ching,到時我會小心啲!

引用:
原帖由 arthurchoi336 於 2019-12-9 12:39 AM 發表

下,最尾一個月糧唔出得黎 hold 稅真係第一次聽!!!!

咁真係最有力證據之一喎,thx ching,到時我會小心啲!
講緊你resign 係因為離開HK, 普通resign 冇依回事

因為怕你唔清稅就走左去...
大公司一定跟足黎做
細公司有時走法律扮唔知

其實好快, 去稅局半日搞掂

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-12-9 12:44 AM 發表

講緊你resign 係因為離開HK, 普通resign 冇依回事

因為怕你唔清稅就走左去...
大公司一定跟足黎做
細公司有時走法律扮唔知

其實好快, 去稅局半日搞掂 ...
push 下舊 Post , 因為仲有個問題....
想問下唔計MPF公司留難你
知唔知正常由我話要拎哂D MPF出黎, 到真係收到錢, 要幾耐???

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]