• 瀏覽: 5,297
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
我做咗13年嘢,畢業後就做sales and marketing,但同degree無關,之後轉咗做 HR,而家好想離開轉行業,但唔知點轉。

我好想入finance,但又唔想做 wealth management 等,賣保險嘅sales 工作。

如果想入corporate finance,有無咩途徑會最理想?

熱賣及精選
你有無發掘過自己真係中意做乜先

回覆 引用 TOP

騎牛揾馬

回覆 引用 TOP

錢不斷有做咩無所謂吧 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-7 10:21 PM 發表

我做咗13年嘢,畢業後就做sales and marketing,但同degree無關,之後轉咗做 HR,而家好想離開轉行業,但唔知點轉。

我好想入finance,但又唔想做 wealth management 等,賣保險嘅sales 工作。

如果想入corporate finance,有無咩途徑會最理想? ...
識人。

引用:
原帖由 正義國愛 於 2019-12-9 07:52 AM 發表

識人。
係囉,有無朋友介紹?
會易入好多

回覆 引用 TOP

冇finance 底, 唔會請

回覆 引用 TOP

Degree 係讀咩科?
如果唔係讀Finance, 最快入行途徑應該係由銀行sales 做起,最易請又可以儲經驗

搵銀行SALES或保險AGENTS做住先..
有經驗比較緊要...

但係樓主係咪真係立定決心要轉行?

引用:
原帖由 cctv123 於 2019-12-10 11:22 PM 發表

Degree 係讀咩科?
如果唔係讀Finance, 最快入行途徑應該係由銀行sales 做起,最易請又可以儲經驗
Degree 讀 science research 嗰類㗎,所以離開咗咁耐,返唔到去lu

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DYHK 於 2019-12-13 09:22 AM 發表

搵銀行SALES或保險AGENTS做住先..
有經驗比較緊要...

但係樓主係咪真係立定決心要轉行?
真心有決心㗎,所以都會準備考牌之類~ 都有friend 同我講試入 RM or ARM

做hr有咩唔好?

引用:
原帖由 A-for-? 於 2019-12-13 12:25 PM 發表

做hr有咩唔好?
Hmmm 可能比較膚淺啦,想揾個比人感覺professional 啲同 higher status class 啲嘅工作~

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-7 10:21 PM 發表

如果想入corporate finance,有無咩途徑會最理想? ...
幾歲?

引用:
原帖由 wls_2007 於 2019-12-13 05:13 PM 發表

幾歲?
30-31~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]