• 瀏覽: 3,156
  • 回覆: 60
是咁的 , 小弟近半年減左25磅後 ,
發現自己可以做返D  5-6年前既 CROSSOVER 動作 ...
不過始終都36碎勒 , 以前用開一下 CROSSOVER ,
兩三步殺入籃底既 IVERSON'S  CROSSOVER ,
可能對腳都係唔係好受到 ...

兩年前小弟開左個 POST , 話以前 CROSSOVER 好順 ,
E+既  CROSSOVER 就好 "窒" ...
其實意思係 , 以前 CROSSOVER 係好講轉向既突然性
第一步既速度+力量 , 兩三步殺入籃底 ;

E+既 CROSSOVER 就反而唔駛咁突然  咁快既第一步 ,
反而係強調既係多變  多次既 CROSSOVER ,
其中一個重點就係 , 唔好太早收球 , 帶死個波 ...

呢D係我近幾年對 CROSSOVER 既印象 ,
以及睇左幾日 HIGHLIGHT 既結論 , 但係大家覺得 ,
仲有無咩要注意???
不過我唸 , 唔訓練返有D根底既 CROSSOVER ,
36碎先去學 EURO-STEP  STEP-BLACK 果D , 仲晒9氣

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
無人回我???
我真係想問下 , 要練好當今模式既 CROSSOVER , 有咩要注意???
有無咩附加訓練???

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-12-8 12:54 PM 發表

無人回我???
我真係想問下 , 要練好當今模式既 CROSSOVER , 有咩要注意???
有無咩附加訓練???
以前Crossover系要扭幾下先過到人~
而家Crossover系一野已經扭過左人~
注意地方, 人未到...意先到~
吾好用雙眼去望住對方移動, 對方未移動之前...你已經要判斷到, 佢下一步會移動ge地方~

引用:
原帖由 flopman 於 2019-12-8 01:11 PM 發表

吾好用雙眼去望住對方移動, 對方未移動之前...你已經要判斷到, 佢下一步會移動ge地方~ ...
唔識就唔好錯誤引導

回覆 引用 TOP

睇下以前的巨星,有無玩褲浪運球,現在玩褲浪運球的有幾多是巨星?

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

咁技呢樣嘢係無上限嘅,EURO-STEP  STEP-BLACK呢d都係得分手段,點解要睇低自己學唔到

引用:
原帖由 huihui341 於 2019-12-8 05:45 PM 發表

咁技呢樣嘢係無上限嘅,EURO-STEP  STEP-BLACK呢d都係得分手段,點解要睇低自己學唔到
STEP-BLACK 有時係 CROSSOVER 後選擇投射時 , 都會自然而然咁用出黎 ...

EURO-STEP 就真係唔太會 , 因為始終自己係 CROSSOVER 有基礎 ,
雖然唔係話勁(15年前係幾勁) ... 係實戰時肯定會比 EURO-STEP 有效得多 ,
所以我唔係好說服到自己點解仲要練 EURO-STEP

而且自己又唔係話咁多時間 , 可以訓練咁多樣野 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-12-8 01:11 PM 發表

吾好用雙眼去望住對方移動, 對方未移動之前...你已經要判斷到, 佢下一步會移動ge地方~ ...
你上面呢咋文字無論英文中文我隻隻字都識
但經你打出黎由頭到尾我都唔知你UP乜

https://scontent-b-hkg.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/703711_10151465403134705_42812810_o.jpg

回覆 引用 TOP

岩岩睇一條片 , 係教人 SHOT FAKE(中文: 運球假投籃)
我感覺上係 Hesitation 既變種 ... 老實講 , 我係覺得呢招唔錯 ,
但對於我呢36碎既大叔 , 我覺得至少都應該係 , 熟練 Hesitation 後
先去訓練呢一招 :

https://www.youtube.com/watch?v=k4O97b-C9IE

什麼歐洲步,美洲步,亞洲步,是QQ班寫手作出來的

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

其實用咩步都唔緊要,最重要係打波個陣唔好好似暴徒曱甴咁帶晒黑口罩同著黑衣黑褲,咁樣好易惹人誤會呀

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-12-9 10:13 AM 發表

什麼歐洲步,美洲步,亞洲步,是QQ班寫手作出來的
下。。。就算係係美國,都係叫 euro-step 架喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無敵電車男 於 2019-12-9 10:41 AM 發表

其實用咩步都唔緊要,最重要係打波個陣唔好好似暴徒曱甴咁帶晒黑口罩同著黑衣黑褲,咁樣好易惹人誤會呀
我同你岩岩相反。。。我已經幾個月無著黑衫出街,衰就衰在我三分一既衫都係黑色,
無偈,我唯有將黑衫當汗衣用,唔係既話就要擺廁所,做抹尿布架拉。。。
😂😂😂😂😂

回覆 引用 TOP

引用:

明白.....即係好似占.哈燈咁, 用意識防守

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-12-9 05:34 PM 發表

明白.....即係好似占.哈燈咁, 用意識防守
哈哈, 用意識進攻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]