• 瀏覽: 3,633
  • 回覆: 19
各位師兄..

小弟住大埔,之前為咗希望比較容易合格同方便D..所以報咗沙田駕駛學院.....
12月會考沙駕路試.....如果路試不合格(希望合格啦
我係咪應該出去搵李X 或 鏗X ....etc.....報重考 ??
因為我最主要 - 唔想等咁耐....我見考期最快要下年 6 月....我學牌下年4月夠期....如果正常咁報重考路試, 個學牌又要續

同埋係咪可以報重考快期 ?? 

各位師兄有什麼高建 ?

熱賣及精選
電單車啲快期好難搶喎
如果想快應該去港島排
不過而家唔好諗咁多,練好沙田2條路同8字先啦

回覆 引用 TOP

個人認為,如果你對自己手車係有信心,使少少錢搵出面攪個快期,港島,九龍都要。

但要有心理準備,抽到可能係2星期內就考,壓力幾大,你要取捨下。

引用:
原帖由 mkcbus 於 2019-12-8 09:20 PM 發表

個人認為,如果你對自己手車係有信心,使少少錢搵出面攪個快期,港島,九龍都要。

但要有心理準備,抽到可能係2星期內就考,壓力幾大,你要取捨下。 ...
26快期我出高價幾個快期佬都嗌唔做
踏實D一take pass好過

回覆 引用 TOP

駕院都唔合格? 出面一定難過駕院

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 88kh88 於 2019-12-8 20:26 發表

各位師兄..

小弟住大埔,之前為咗希望比較容易合格同方便D..所以報咗沙田駕駛學院.....
12月會考沙駕路試.....如果路試不合格(希望合格啦 )
我係咪應該出去搵李X 或 鏗X ....etc.....報重考 ??
因為我最主要 - 唔想等咁耐....我見考期最快要下年 6 月....我學牌下年4月夠期....如果正常咁報重考路試, 個學牌又要續:smile ...
未考就咁快諗定輸架...更係諗全win win win啦........祝考試順利...

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 88kh88 於 2019-12-8 08:26 PM 發表

各位師兄..

12月會考沙駕路試.....如果路試不合格(希望合格啦 )
因為我最主要 - 唔想等咁耐....我見考期最快要下年 6 月....我學牌下年4月夠期....如果正常咁報重考路試, 個學牌又要續:smile ...
出面排快期, 你以為洗幾舊就排先?? 你連排第幾都唔知... 比錢不如自己刷快期
駕院因為冇時段,你可以得閒就CALL下問, 但駕院唔留所以如有要即飛車去改期

引用:
原帖由 27513181 於 2019-12-9 06:57 PM 發表

出面排快期, 你以為洗幾舊就排先?? 你連排第幾都唔知... 比錢不如自己刷快期
駕院因為冇時段,你可以得閒就CALL下問, 但駕院唔留所以如有要即飛車去改期 ...
當你係香駕肥過2次以上
靚女姐姐就會主動打俾你話有快期

😈😈😈😈😈

引用:
原帖由 20687254 於 2019-12-9 07:34 PM 發表

當你係香駕肥過2次以上
靚女姐姐就會主動打俾你話有快期

😈😈😈😈😈
佢冧你姐., 我考左好多次, 駕院+掃桿
D快期剩係補落雨都唔夠啦

回覆 引用 TOP

多謝各位師兄的意見~
小弟當然想一TAKE PASS。
但我好明白,人會一時失手。尤其在考試的壓力下,而且我始終路面經驗少,偶到一些突發情況,處理不當或一時失平衡用了黃金右腳就肥  始終考試衰一野就已經玩完。

係我可以控制的範圍內。最大機會肥的就係鈄路起步。因為而家仲係有少少次會死火或流後
我想問,其實鈄路起步,係咪應該"盡量"俾油? 
係咪可以俾油俾到架車"嘈生晒" 先慢慢放左手,放右腳?咁樣會唔好D?

謝謝

引用:
原帖由 88kh88 於 2019-12-10 12:43 AM 發表

多謝各位師兄的意見~
但我好明白,人會一時失手。尤其在考試的壓力下,而且我始終路面經驗少,偶到一些突發情況,處理不當或一時失平衡用了黃金右腳就肥  始終考試衰一野就已經玩完。

係我可以控制的範圍內。最大機會肥的就係鈄路起步。因為而家仲係有少少次會死火或流後
我想問,其實鈄路起步,係咪應該" ...
你個阿SIR都幾廢, 基本野都無教? 你斜路起步要比大油, 極力子唔駛咁快放. 建議你都係補多個導師堂喇, 基本野都唔識, 真係肥左9成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 88kh88 於 2019-12-10 00:43 發表

多謝各位師兄的意見~

駕院車上斜比油到5000-6000轉就隱陣了..睇住個表就得...

我係現代人

回覆 引用 TOP

未必關導師事 電單車靠自己 明顯練習不足 講幾多千轉冇咩用 大油d就唔死火 離合器自然d放 其實平路同斜路開車差無幾

係咪可以俾油俾到架車"嘈生晒" 先慢慢放左手,放右腳?咁樣會唔好D?
放腳制,比油,放離合器 你唔夠快就當三樣是一齊做

回覆 引用 TOP

努力啦...下次一定得啦

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 88kh88 於 2019-12-10 12:43 AM 發表

多謝各位師兄的意見~

緊係啦,我係大聲到好似平時d跑車引擎聲咁大,包唔會死火。但越大油你極力子就要越小心放

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]