• 瀏覽: 17,268
  • 回覆: 122
  • 追帖: 5
著咩衫好?雖然本身唔怕凍,但係始終未感受過零下30度,唔知咩感覺

另外有冇人有興趣一齊阿,日子+行程已經plan好晒(19/1~1/2)

熱賣及精選
西伯利亞就未試過,試過去新疆,零下20幾度,羽絨衝鋒衣同衝鋒褲,裡面著羊毛冷衫同啲有反絨嘅褲。落大雪冇嘢,出太陽會有啲熱添。最怕就係凍霧,呢樣先惡頂,好似呢度十度左右落雨咁。

引用:
原帖由 fbe4496aabcf69 於 2019-12-9 01:00 AM 發表

著咩衫好?雖然本身唔怕凍,但係始終未感受過零下30度,唔知咩感覺
我都1月頭出發14日,會去摩爾曼斯克追極光同貝加爾行冰湖,lee2個地方都係好凍

防風防水外套,即係所謂嘅衝峰衣

羽絨外套,700以上嘅,最好就800

抓絨外套

保暖底衫, U 記 Heattech ultra

下身

防風防水帶絨嘅褲

保暖褲, U 記 Heattech ultra

以上着法實夠暖,有多冇少!

...負27- 負41, 室內薄底衫十衞衣,室外加羽絨,下身一條厚衞衣褲!...完

附件

IMG_20190201_124248~2.jpg(211.27 KB)

2019-12-9 02:23 PM

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ICE食玩訓 於 2019-12-9 02:08 AM 發表

我都1月頭出發14日,會去摩爾曼斯克追極光同貝加爾行冰湖,lee2個地方都係好凍
等睇你靚相

引用:
原帖由 蘇皮蛋撻 於 2019-12-9 08:39 AM 發表

防風防水外套,即係所謂嘅衝峰衣

羽絨外套,700以上嘅,最好就800

抓絨外套

保暖底衫, U 記 Heattech ultra

下身

防風防水帶絨嘅褲

保暖褲, U 記 Heattech ultra

以上着法實夠暖,有多冇少! ...
好,參考下先

正阿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbe4496aabcf69 於 2019-12-9 10:13 PM 發表

等睇你靚相
希望比我睇到極光同藍冰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbe4496aabcf69 於 2019-12-9 01:00 AM 發表

另外有冇人有興趣一齊阿,日子+行程已經plan好晒(19/1~1/2)
我試過零下十幾度,但過零下30度或以上真係唔知咩滋味
我覺得除保暖內衣之外,最緊要穿一些防風防水嘅羽绒服,尤以白鹅绒羽绒服

引用:
原帖由 fbe4496aabcf69 於 2019-12-9 10:14 PM 發表

好,參考下先
你會去邊幾個城市?

想問要唔要載帽及搵野保護對耳?

引用:
原帖由 DGMan 於 2019-12-10 01:53 PM 發表

想問要唔要載帽及搵野保護對耳?
帽一定要,呢個好重要,個頭一定要保溫

頂帽拉低啲都可以遮埋耳仔,不過你可以另買耳罩。

我就頂 windstopped 冷帽遮埋耳仔算。

手套都係要夠厚。

鞋盡量買到啲真係可以頂到負20-30度嘅會好。

或者鞋底要夠厚嘅行山鞋,否則地下啲冰凍傳到腳指腳板,係好難頂。

主題標籤 #西伯利亞
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]