• 瀏覽: 5,257
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
本人打算明年5月去北海道,1家人總共7大3小(1個小童2個bb),因為冇人識揸車😄所以自駕遊唔洗諗,打算去函館/ 札幌/小樽/ 旭川(睇企鵝),由於有老有嫰又要轉酒店,所以坐車就係一個大問題。想問:
1) 如果香港包團最少要幾多人?(pS. 係唔係一個好選擇)
2)有冇啲當地包車司機可以連包幾日?
3)去以上地方7日會唔會好趕?
4)最後,純自由行會唔會好麻煩?

由於本人只去過東京同大阪,今次一家大細會係一個大挑戰,希望大家意見

熱賣及精選
我的愚見 :

1. 14~15人
2. 有,但好貴,隨時貴過包團,仲要你識日文先好
3. Cut 走旭川或函館 (也見 4.)
4. 七天行程自己搭車,仲要有BB的話,除非各個大人本身都好旅遊達人嘅格,否則會喺挑戰。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 symphonicdance 於 2019-12-11 08:50 PM 發表

我的愚見 :

1. 14~15人
2. 有,但好貴,隨時貴過包團,仲要你識日文先好
3. Cut 走旭川或函館 (也見 4.)
4. 七天行程自己搭車,仲要有BB的話,除非各個大人本身都好旅遊達人嘅格,否則會喺挑戰。 ...
明白,睇路程札幌去函館都幾唔順路。
有人建議坐內陸線去40幾分鐘,咁如果先飛東京轉機去函館先再去札幌咁會唔會順路啲?
因為直航得國泰同港航,前者勁貴後者都唔知仲有冇得飛,所以諗住轉機,有冇得諗?

5月北海道淡季。東京去函館日航要飛1小時25分鐘,即全程85分鐘!
5月旭川應無得看企鵝。
另外火車費也不便宜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hongchong 於 2019-12-11 09:55 PM 發表

因為直航得國泰同港航,前者勁貴後者都唔知仲有冇得飛,所以諗住轉機,有冇得諗? ...
一係飛去東京/大阪轉內JAL、ANA…內陸機

一係就去台北轉機,華航、長榮、仲有幾間廉航

又或者先飛東京再買JR Pass搭新幹線上北海道都係另一個選擇

JR東日本・南北海道鐵路周遊券  ¥26900 / $1910
http://www.jreasthokkaido.com/easthokkaido/tc/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hongchong 於 11-12-2019 21:55 發表

明白,睇路程札幌去函館都幾唔順路。
有人建議坐內陸線去40幾分鐘,咁如果先飛東京轉機去函館先再去札幌咁會唔會順路啲?
因為直航得國泰同港航,前者勁貴後者都唔知仲有冇得飛,所以諗住轉機,有冇得諗? ...
理論上可行,但要看旅客本身的能耐。

有一點注意是除非 BB 在夢中,因氣壓關係,他們在起飛降落時都易哭。你加内陸機程,即多四次機會讓他們體驗氣壓。

回覆 引用 TOP

跟你想做晒最好札幌做個中心點來回函館同旭川中間住一晚會舒服啲,7日一家大細坐車好辛苦

但是函館同旭川無車咁趕都幾慘,
一係玩函館配洞爺登別溫泉
一係玩旭川就去埋富良野啲農場,美瑛青池等都好近,
下次唔洗搵時間去,飛走一邊吧啦。

而且5月又未開花,又無雪,企鵝無巡遊,企鵝睇園境仲小過海洋公園,睇住悶親

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hongchong 於 2019-12-11 07:01 PM 發表

本人打算明年5月去北海道,1家人總共7大3小(1個小童2個bb),因為冇人識揸車😄所以自駕遊唔洗諗,打算去函館/ 札幌/小樽/ 旭川(睇企鵝),由於有老有嫰又要轉酒店,所以坐車就係一個大問題。想問:
1) 如果香港包團最少要幾多人?(pS. 係唔係一個好選擇)
2)有冇啲當地包車司機可以連包幾日?
3)去以上地方7日會唔會好趕?
4)最後,純自由行會唔會好麻煩?

由於本人只去過東京同大阪,今次一 ...
俾小小資料你關於日本包團和北海道當地包車。

包團 - 2015年揾過永安報價六人五天日本不同地方。大阪京都,九州,鹿兒島,岡山廣島。價錢當然唔平啦。你可以打電話去永安包團部問。

包車 - 舊年7月諗住六個大人去七日北海道札幌富良野美瑛,最後因為其中一位一個月前突然要做手術所以行程取消。

揾咗 MIDTravel 當地英語導遊 (當然是簡單英語對答). 頭尾兩日機場接送加中間五日每日九小時(期九晚六) 包車大概價錢JPY400k. 車款日本 jumbo taxi (Hiace 9-seater) 價錢已税和燃油及私機富良野兩晚住宿。但未包highway tools, entrance and parking fee. 呢間 travel agency 係我公司日本同事介紹的。其實另外仲有其他公司例如MK Taxi and Veltra Travel.  MK Taxi 我在大阪用過 好好但貴。

點解咁貴都要包團或包車 ..... 因為帶上年紀父母去,自己又不可以自駕,想佢倆舒服D貴啲都願意俾。如有需要你可以 PM 我再問。

登別尼克斯海洋公園夏天都有企鵝巡遊。

回覆 引用 TOP

參加旅行團啦!咁多人行李又多又有 bb萬一有事起碼有導遊邦手!

回覆 引用 TOP

可以試吓呢個App,我之前用過不錯,司機係當地華僑講中文。 https://m.huangbaoche.com/new/applinks

回覆 引用 TOP

打算明年 5月去北海道 : 如果係日本黃金週的 1~5,May, 祝君好運
香港包團最少要幾多人 : 淡季一般由 15人起, 旺季至少 25人, 甚至唔會接, 無論淡旺季, 都一定比普通跟團貴 50% 以上

當地包車司機可以連包幾日 : 10人 = 中型巴士, 你預一般日子(非旺季) 一日 8~10H 至少收 Yen 80K
去以上地方 7日會唔會好趕 : 只要無左函館, 就唔會趕
純自由行會唔會好麻煩 : 完全不麻煩, 但家族旅行的自由行, 就 200% 極度麻煩.

如果樓主想去函館可以介紹您住呢間溫泉旅館, 佢有酒店至札幌巴士接送, 成人來回3000yen小童2000yen, 相比搭JR或飛機票價比較平。您一家大細得7天時間, 我諗你只可以揀兩個地方來玩, 行程會無咁辛苦

https://www.bourou-hakodate.com/access/

有幾多個老人家、咩年紀、咩身體狀況?小童有幾大?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-12-12 11:19 AM 發表

如果樓主想去函館可以介紹您住呢間溫泉旅館, 佢有酒店至札幌巴士接送 ...
望樓不接近市中心, 去朝市、夜景 ... 又要轉車、搭的士.
2個人就無問題, 人多就好麻煩.要搭巴士的話, 普通高速巴士 也只是來回 Yen 8,xxx
班次及位置都更方便.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]