• 瀏覽: 3,171
  • 回覆: 23
引用:
原帖由 我是大家食 於 2019-12-16 02:50 PM 發表

我覺得啊菲拍完王家衛之後個人就變得飄忽,對工作吾太上心,以個人感覺行事,直到97年佢個女出世,啊菲先到工作上返心,連奬門人節目都上,同去日本發展左一段時間,至於金曲金係92至98都一定係四大天王先攞,其實只有學友同Leon攞過,因為係攞黎同亞太同最受歡迎男歌手做平行,同唱片公司利益有關,而寶記係嗰個時代最有實力嘅公司,而寶記最大嘅就係兩大天王,學友同Leon,有咩奬要傾都一定安排佢兩個先,而且當時 ...
我諗影響佢既唔係王家衛,係竇唯

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
果年有力爭金曲金的有幾首.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2019-12-13 01:29 PM 發表

金曲經得起歲月, 事實證明愛與痛的邊緣耐聽好多
我就覺得《那有一天不想你》耐聽D,不過《那有一天不想你》是1994年度的金曲金獎,而《愛與痛的邊緣》是1995年度的候選歌,兩首歌沒有抵觸。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2019-12-16 06:40 PM 發表

不過香港大眾唔鐘意
誓言幾好聽呀,出路就麻麻地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2019-12-16 06:40 PM 發表

不過香港大眾唔鐘意
菲菲當年走得太前,當同期嘅葉善人,玉女敏,泥瑞奀仲唱緊d老土改編歌,hk大眾緊係唔鍾意菲菲嘅嘗試

嗰陣可以同菲菲一齊咁in嘅只有關淑怡,林憶蓮。但佢地d歌(指90年代中後期嗰批歌)比菲菲更不受hk樂迷歡迎

引用:
原帖由 銀針粉 於 2019-12-17 11:27 AM 發表

菲菲當年走得太前,當同期嘅葉善人,玉女敏,泥瑞奀仲唱緊d老土改編歌,hk大眾緊係唔鍾意菲菲嘅嘗試

嗰陣可以同菲菲一齊咁in嘅只有關淑怡,林憶蓮。但佢地d歌(指90年代中後期嗰批歌)比菲菲更不受hk樂迷歡迎 ...
當年王菲紅,有乜唔受歡迎?香港計有幾年d碟賣嬴你指嗰班。

九十年代的樂壇是男強女弱,1990-1999年這十年的金曲金獎,黎明四次、張學友四次,女歌手只有葉蒨文和鄭秀文突圍而出,葉蒨文是在1990年四大天王未成形之前拿到的,鄭秀文就在1999年黎明宣佈不領獎、四大天王現象開始減退的時候拿到的。王菲的歌不是不好,只是一山還有一山高。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-12-17 12:22 PM 發表

當年王菲紅,有乜唔受歡迎?香港計有幾年d碟賣嬴你指嗰班。
93-95年賣碟算多,但大部份hk人都鍾意佢d抒情慢板作品居多,後期佢生女後少唱大路歌,喺EMI出嘅碟好似唱遊,寓言,hk銷量一般

引用:
原帖由 銀針粉 於 2019-12-17 01:43 PM 發表

93-95年賣碟算多,但大部份hk人都鍾意佢d抒情慢板作品居多,後期佢生女後少唱大路歌,喺EMI出嘅碟好似唱遊,寓言,hk銷量一般
十萬個為什麼嗰d碟幾大路呀!冇乜人唔like喎!
加上天后新舊世代交替,一支獨秀。
生女期有彭羚丶Sammi接力,98-00回歸都有好歌。之後搵夠。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]