• 瀏覽: 3,172
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 我太強 於 2019-12-13 03:14 AM 發表

首歌咁hit,點解拎唔到金曲金獎?
係咪因為當年太多強敵????
首歌94年尾出,通常金曲會俾之前plug d歌,同埋佢嗰年太勁,太多歌plug太多歌hit。

菲菲好似話過唔鍾意唱片公司同佢plug呢首,太K太大路,佢堅持要派"出路", 勁歌拎獎都係唱"出路"

熱賣及精選
引用:
原帖由 doublebird2014 於 2019-12-15 12:31 AM 發表

佢唔係唔知, 只係佢自己唔鐘意呢啲歌,

我都鐘意佢啲另類歌, 出路我都成日LOOP
菲菲同豆泥音樂上好有火花。誓言,出路,悶呢d中式搖滾真係經典

引用:
原帖由 niceguy2015 於 2019-12-15 03:18 AM 發表

呢首歌好似係95年頭先派台,就算要攞獎應該都係95年, 可可惜王菲喺九五年唔參加頒獎典禮, 如果唔係呢首歌應該入到十大金曲,不過事實亦都證明咗呢首歌嘅傳唱度高過曬當年嘅十首金曲
1995十大金曲
《浓情化不开》周华健,
《纯真传说》郭富城,《舍不得你》郑秀文,《危情追踪》黎明,《我寂寞》陈慧娴,《情未鸟》刘德华,《春光乍洩》黄耀明,《离开以后》张学友,《小玩意》彭羚,《你没有好结果》李蕙敏。 ...
都唔係,10首中嘅下列6首都係經典,唔覺得愛與痛的邊緣傳唱度高過哂佢地喎

《浓情化不开》周华健,《舍不得你》郑秀文,《春光乍洩》黄耀明,《离开以后》张学友,《小玩意》彭羚,《你没有好结果》李蕙敏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2019-12-16 06:40 PM 發表

不過香港大眾唔鐘意
菲菲當年走得太前,當同期嘅葉善人,玉女敏,泥瑞奀仲唱緊d老土改編歌,hk大眾緊係唔鍾意菲菲嘅嘗試

嗰陣可以同菲菲一齊咁in嘅只有關淑怡,林憶蓮。但佢地d歌(指90年代中後期嗰批歌)比菲菲更不受hk樂迷歡迎

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-12-17 12:22 PM 發表

當年王菲紅,有乜唔受歡迎?香港計有幾年d碟賣嬴你指嗰班。
93-95年賣碟算多,但大部份hk人都鍾意佢d抒情慢板作品居多,後期佢生女後少唱大路歌,喺EMI出嘅碟好似唱遊,寓言,hk銷量一般

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]