• 瀏覽: 3,183
  • 回覆: 23
首歌咁hit,點解拎唔到金曲金獎?
係咪因為當年太多強敵????

熱賣及精選
1994年尾歌!

該年 "那有一天不想你 (黎明)" 各大流行榜2星期冠軍,基本上呢年冇歌可以撼贏 "那"!

以後傳媒報道我負面新聞之前,要衡量後果輕重。
非洲D小朋友食樹皮好似食蔗咁,好得意!
我是打 (搭) 飛機過來的!
你哋唔係 … 噓我吖嘛?
著得舒服咪得囉!
引用:
原帖由 Speed_Star 於 2019-12-13 11:09 AM 發表

1994年尾歌!

該年 "那有一天不想你 (黎明)" 各大流行榜2星期冠軍,基本上呢年冇歌可以撼贏 "那"!
金曲經得起歲月, 事實證明愛與痛的邊緣耐聽好多

引用:
原帖由 我太強 於 2019-12-13 03:14 AM 發表

首歌咁hit,點解拎唔到金曲金獎?
係咪因為當年太多強敵????
首歌94年尾出,通常金曲會俾之前plug d歌,同埋佢嗰年太勁,太多歌plug太多歌hit。

菲菲好似話過唔鍾意唱片公司同佢plug呢首,太K太大路,佢堅持要派"出路", 勁歌拎獎都係唱"出路"

引用:
原帖由 銀針粉 於 2019-12-13 01:38 PM 發表

首歌94年尾出,通常金曲會俾之前plug d歌,同埋佢嗰年太勁,太多歌plug太多歌hit。

菲菲好似話過唔鍾意唱片公司同佢plug呢首,太K太大路,佢堅持要派"出路", 勁歌拎獎都係唱"出路" ...
有趣的是,王菲可能唔知自己其實好適合唱大路抒情歌,雖然我都喜歡佢d出格歌,但大路歌為何能大路,正因為易入耳同耐聽.

引用:
原帖由 銀針粉 於 2019-12-13 13:38 發表

菲菲好似話過唔鍾意唱片公司同佢plug呢首,太K太大路,佢堅持要派"出路", 勁歌拎獎都係唱"出路" ...
1994年王菲的確當弗!

“夢中人” 榮獲1994年T.V.B.勁歌總選勁歌金曲獎,
收錄響6/1994推出 “胡思亂想” 專輯!

“冷戰” 榮獲1994年香港電台十大中文金曲獎,
收錄響9/1993推出 “十萬個為甚麼” 專輯!

以後傳媒報道我負面新聞之前,要衡量後果輕重。
非洲D小朋友食樹皮好似食蔗咁,好得意!
我是打 (搭) 飛機過來的!
你哋唔係 … 噓我吖嘛?
著得舒服咪得囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2019-12-13 01:57 PM 發表

有趣的是,王菲可能唔知自己其實好適合唱大路抒情歌,雖然我都喜歡佢d出格歌,但大路歌為何能大路,正因為易入耳同耐聽.
佢唔係唔知, 只係佢自己唔鐘意呢啲歌,

我都鐘意佢啲另類歌, 出路我都成日LOOP

引用:
原帖由 銀針粉 於 2019-12-13 01:38 PM 發表

出路係佢同竇唯寫既歌,, 可能想益自己同自己友.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2019-12-15 12:31 AM 發表

佢唔係唔知, 只係佢自己唔鐘意呢啲歌,

我都鐘意佢啲另類歌, 出路我都成日LOOP
菲菲同豆泥音樂上好有火花。誓言,出路,悶呢d中式搖滾真係經典

呢首歌好似係95年頭先派台,就算要攞獎應該都係95年, 可可惜王菲喺九五年唔參加頒獎典禮, 如果唔係呢首歌應該入到十大金曲,不過事實亦都證明咗呢首歌嘅傳唱度高過曬當年嘅十首金曲
1995十大金曲
《浓情化不开》周华健,
《纯真传说》郭富城,《舍不得你》郑秀文,《危情追踪》黎明,《我寂寞》陈慧娴,《情未鸟》刘德华,《春光乍洩》黄耀明,《离开以后》张学友,《小玩意》彭羚,《你没有好结果》李蕙敏。

引用:
原帖由 niceguy2015 於 2019-12-15 03:18 AM 發表

呢首歌好似係95年頭先派台,就算要攞獎應該都係95年, 可可惜王菲喺九五年唔參加頒獎典禮, 如果唔係呢首歌應該入到十大金曲,不過事實亦都證明咗呢首歌嘅傳唱度高過曬當年嘅十首金曲
1995十大金曲
《浓情化不开》周华健,
《纯真传说》郭富城,《舍不得你》郑秀文,《危情追踪》黎明,《我寂寞》陈慧娴,《情未鸟》刘德华,《春光乍洩》黄耀明,《离开以后》张学友,《小玩意》彭羚,《你没有好结果》李蕙敏。 ...
都唔係,10首中嘅下列6首都係經典,唔覺得愛與痛的邊緣傳唱度高過哂佢地喎

《浓情化不开》周华健,《舍不得你》郑秀文,《春光乍洩》黄耀明,《离开以后》张学友,《小玩意》彭羚,《你没有好结果》李蕙敏

回覆 引用 TOP

我覺得啊菲拍完王家衛之後個人就變得飄忽,對工作吾太上心,以個人感覺行事,直到97年佢個女出世,啊菲先到工作上返心,連奬門人節目都上,同去日本發展左一段時間,至於金曲金係92至98都一定係四大天王先攞,其實只有學友同Leon攞過,因為係攞黎同亞太同最受歡迎男歌手做平行,同唱片公司利益有關,而寶記係嗰個時代最有實力嘅公司,而寶記最大嘅就係兩大天王,學友同Leon,有咩奬要傾都一定安排佢兩個先,而且當時係陽盛陰衰,男歌手無論係媒體關注度同對唱片公司嘅收益都在女歌手之上。

引用:
原帖由 銀針粉 於 2019-12-15 12:55 AM 發表

菲菲同豆泥音樂上好有火花。誓言,出路,悶呢d中式搖滾真係經典
不過香港大眾唔鐘意

九十年代金曲金多數比人唔係比歌。王菲當時只是新扎天后,而三大天王早已坐定位,玩分餅仔遊戲。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]