• 瀏覽: 1,835
  • 回覆: 14
如果只買lite, 不能在tv 遊玩, 打nintedo 會否很辛苦, 好大問題?

因本身想買lite, 但現在想下想下, 又想買一部lite + 舊版switch, 在家中放大來玩
同時也可用tv card, 直播打機上網

但最後又想, 倒不如直接買一部新版機便算, 不用買兩部, 因只在細芒打機, 一些大作不知有無問題
例如玩薩爾達, 和鬼屋3, 會否很辛苦?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我覺得部機有啲重
擰起玩手會攰
dub低頭玩頸好痛
所以都係電視玩好

引用:
原帖由 hako 於 2019-12-13 08:48 PM 發表

我覺得部機有啲重
擰起玩手會攰
dub低頭玩頸好痛
所以都係電視玩好
其實本身一直想買lite, 但突然想到直駁pc 玩, 又可以直播
咁便想起買部舊款的switch

因為用lite 玩, 不知會否真係好辛苦, 十五十六中

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-12-13 08:58 PM 發表

其實本身一直想買lite, 但突然想到直駁pc 玩, 又可以直播
咁便想起買部舊款的switch

因為用lite 玩, 不知會否真係好辛苦, 十五十六中
唔使諗,想可以駁大電視玩緊係買新版switch啦,lite mon 細只適合單機自己玩還OK,如分屏雙打會睇得超辛苦,第一次入手緊係買新版正常版switch啦

回覆 引用 TOP

仲有一點,lite係無左某啲工能架,例如HD震動工能,仲有啲遊戲係唔係全工能支援,如Mario,雖可買返對手制玩但就無意思啦

回覆 引用 TOP

薩爾達1 值得買大機慢慢玩。

但Lite細細部機已可以玩到任天堂多隻大作,當係gameboy延續,反而又覺得過癮。

仲有一點問題係,如果你剩係入手lite,lite 係浪費左隻遊戲,隻遊戲設計係可以去到1080p ,但手提mode剩係出到720p,你比左錢但無得玩最高畫質好唔值姐?例如最近出嘅侍魂曉,手提mode真係差好多

未買 Switch 之前, 都考慮緊 Lite 定新版, 最後買咗新版, 因為玩 Switch  都係玩法為主, Lite 少咗好多功能, D game 玩唔到最好玩嘅地方, 仲有駁電視好重要, 畫面靚好多, 有時又要就其他人用電視, 又可以用手提 mode, 可變性大好多。

回覆 引用 TOP

我覺得用電視玩係有小許lag difference....但相信LITE冇

但部機比較重(可能玩慣手機),玩耐左隻手就累

我覺得部機有啲重
擰起玩手會攰
dub低頭玩頸好痛
所以都係電視玩好

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SORIMACHI 於 2019-12-15 02:12 AM 發表

但Lite細細部機已可以玩到任天堂多隻大作,當係gameboy延續,反而又覺得過癮。
係呀, 我和你觀念相同, 大電視和手感, 完全是兩樣
例如用手機打fifa, 會好投入

其實我覺得switch 的game, 設計簡單好玩, 都完全適合手機玩
唯一近來看到鬼屋3,真係好正好靚, 還有薩爾達
所以才想在大電視玩, 加上能直播

大前提是本來一心看到lite, 好開心因平左, 性價比好, 千幾元已有一部
但大機, 會否成日再拿起來玩, 當然最重要是重和價錢問題
否則各買一部便不用煩了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GreatMeatFat 於 2019-12-18 08:07 AM 發表

仲有一點問題係,如果你剩係入手lite,lite 係浪費左隻遊戲,隻遊戲設計係可以去到1080p ,但手提mode剩係出到720p,你比左錢但無得玩最高畫質好唔值姐?例如最近出嘅侍魂曉,手提mode真係差好多 ...
對呵, 全對, 你明白我所想

最近看到fifa 和待魂曉, 後者當然勁正勁靚, 但在lite 麻麻
咁fifa 在lite 打, 其實都幾過引, 我都明白你的想法

正如一部high pc, 顯卡能出4k, 但好多時D人只用full hd mon, 因fps 問題
我曾經問過日本友人, 問佢打薩爾達在lite 有無問題, 佢話很好
佢真係三種色, 加上劍盾, 共四部都買晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkfnstang 於 2019-12-20 03:58 PM 發表

我覺得用電視玩係有小許lag difference....但相信LITE冇

但部機比較重(可能玩慣手機),玩耐左隻手就累
係架, 以前Samsung 初初出note, 咁D人話五吋五咁大部
當年還沒有太大畫面的手機, 用上note 太久都會累

好似laptop 咁, 雖然好多幾萬元的高顯卡, 但問題是好太部和好重

回覆 引用 TOP

一步到位,買大機,唔會後悔

ps:之前都係兩部機中掙扎咗一排,
         如果覺得大機重,可以用手制
         駁電視玩,畫面又大啲,一舉兩
         得😁

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]