• 瀏覽: 14,271
  • 回覆: 65
  • 追帖: 38

上年12月帶著爸媽姑姐姑丈同妹妹一行6人去大阪玩7日,依次係我第2次去大阪,亦係我第5次去日本旅行,帶著長輩去玩,其實plan行程上好多野都要注意!

第二天:
第三天:
第四天:
第五天:
第六天:

1. 行程不能太趕急
2. 住宿要近地鐵
3. 餐廳安排要盡量配合各人,不能太堅持想食某一間,隨時要改變
4. 安排多一些公園,坐船仔,可以休息的地方
5. 交通卡要一早於機場購買好,然後每天分配
6. 盡量走路慢一點,就返佢地腳步

機票:快運,適逢特價,約1100蚊一人,3人用30kg的行李,快運可多於一個行李喼

住宿:airbnb,約400蚊一晚,位於鶴橋站,大約2分鐘步行就到地鐵,一間住我地一家4口,另一間住姑姐姑丈,同一幢,其實成幢都係做民宿

民宿沒有拍到實景圖,所以在airbnb找了參考圖給大家看看

平面圖,但床的設計不是這樣,是上下床的設計,但很闊上下各睡2人都ok的

一開門右邊是開放式廚房,左邊是洗衣室、浴室及獨立廁所,直入是睡房

房間望向門口位置

老實說,4人是有點逼,但2大是不錯的,都有另一款房型是雙人床

洗衣房,內有浴室

第一天晚上到達機場,晚上在關西機場買各類交通卡,乘坐南海電鐵到市區,首先到鶴橋站附近食晚餐,選了鳥貴族

均一價,好像是300yen一份

燒得不錯

雞翼也是好吃那種

要留意這間餐廳會有機會有人食煙,不提供禁煙區,但好好彩當晚冇遇到很濃煙味

行程將會稍後補上
謝謝大家支持,有興趣可以睇睇曼谷篇

熱賣及精選
第二天 奈良行

前提:呀爸話要去奈良睇鹿,所以安排左依一日行程

奈良一天遊(使用近鐵一日券)
09:00-10:00到附近食早餐
近鐵鶴橋站
交通:乘坐近鐵前往奈良 (45分鐘)
前往奈良公園餵鹿及附近遊覽
(以上景點逗留時間為:1100至1400)
乘坐近鐵到京都 (35分鐘)
前往伏見稻荷神社遊覽
(以上景點逗留時間為:1500至1700)
乘坐近鐵返回難波站
於心齋橋行街
回程:乘坐近鐵難波 - 鶴橋
午餐:炸豬排店とんかつ がんこ (吃不到)
晚餐:千房大阪燒

今日用依張卡,好靚呀,值得珍藏

去到買了一袋鹿餅餵鹿,呀媽表示驚慌
依度餵鹿真係要好小心,見到有人比鹿咬爛膠袋,d野跌哂出嚟仲要繼續咬....crazy

依度既神舍有鹿頭繪馬,好可愛

人流不多,可以慢慢拍照

這邊還有紅葉可以拍拍照

中午去左依度食,其實我唔記得喺邊了,好似係奈良站附近條街

之後我地去伏見稻荷神社 近鐵包任搭

依邊好多鳥居,難得幫呀媽影到張獨照

返到難波之後,我地去左食千房大阪燒,排左半粒鐘
話說我地6人,但間野係冇6人枱,佢堅持要分開兩張4人枱比我地,搞到d大阪燒要分一半咁一邊半塊,點了兩款大阪燒、抄麵同小吃

要自己落醬汁,佢只會比舊餅你

半塊,很無奈...無辦法,想試唔同味

食完之後就行左陣心齋橋,長輩們留得比較耐係daiso,哈哈

回覆 引用 TOP

好孝順嘅女,相信你爸爸媽媽姑姐姑丈仍然身壯力健,可以嘅都同佢哋去多啲旅行。

回覆 引用 TOP

請問可以分享這家民宿的鏈接嗎?謝謝

住bnb 通常得一個廁所浴室,係唔係每日都要晚出早歸?

第三天(星期六)
大阪周遊券第一天
09:00大堂集合
09:00-10:00到附近食早餐
交通:造玉 - 大阪港 (30分鐘)
前往天保山遊覽
乘坐摩天輪、聖馬利亞號船
逛購物中心及午饍
(以上景點逗留時間為:10:30至14:30)
交通:大阪港站 - 日本橋站 (27分鐘)
前往日本橋站登上遊覽船
登船時間:15:10
船全程:40分鐘
已預約,編號:00MRicsTX
交通:天滿橋站 - 天神橋筋六丁目站 (10分鐘)
於天然溫泉浪速之湯浸溫泉
(以上景點逗留時間為:16:15至19:00)
回程:天神橋筋六丁目 - 造玉 (25分鐘)
午餐:天保山美食廣場
晚餐:地魚屋台

早餐在民宿附近的coffee shop解決,約300-600yen

天保山摩天輪(周遊卡已包),天氣晴朗

聖瑪利亞船(周遊劵已包),船上有小吃賣,船程約一小時

天保山廣場內的美食街,好懷舊,如果有小朋友可以去legoland室內遊樂場

之後我地去遊船河(周遊券包),都係1個鐘左右

之後去浪速溫泉(周遊券包),男女湯分開,場不大,有室內同室外,室外有園林景,亦有一人湯,不錯

之後我地喺附近既地魚屋台食,又平又好食

刺身新鮮👆🏼

再點,很喜歡佢個八爪魚刺身

室內大排檔的感覺,亦有鍋物、炸物

很小一碗的海膽飯,但價錢是平的

引用:
原帖由 夜風擋不住 於 2019-12-16 09:49 AM 發表

看着很有食欲 想去尝试
gogogo 日本太多美食

引用:
原帖由 pauline178 於 2019-12-16 04:53 PM 發表

請問可以分享這家民宿的鏈接嗎?謝謝
可以呀,
https://abnb.me/EEVtLxALs2
雙人房👆🏼可睡3人,一張雙人床,一張單人床

https://abnb.me/RDuItTNLs2
4人房,上下床,較逼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2019-12-16 05:31 PM 發表

住bnb 通常得一個廁所浴室,係唔係每日都要晚出早歸?
如果大阪的話,大多是早出晚歸不會享受民宿/酒店服務

引用:
原帖由 Annieeeee 於 2019-12-16 06:19 PM 發表

如果大阪的話,大多是早出晚歸不會享受民宿/酒店服務
我意思係,成團人有四個女仕,去廁所/沖涼要多啲時間,點分配

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2019-12-16 08:09 PM 發表

我意思係,成團人有四個女仕,去廁所/沖涼要多啲時間,點分配
可考慮分兩間民宿或較大有雙浴室的民宿,如果要慳錢住一間細既民宿,好似我地咁,就要每人沖涼既時間盡量短d,沖得最耐嗰位可以最遲先沖。

而依間民宿個廁所與浴室分開,如果需要去大小便都唔會因為有人沖涼而阻住。另外,依間民宿既浴室外有洗手盤及鏡,可以沖完涼出嚟換下一個,而自己喺出面做護膚。

回覆 引用 TOP

ching...即係如果買30kg可分兩個箱,只一要唔超尺寸就OK!?

引用:
原帖由 u蘇眉u 於 2019-12-16 10:21 PM 發表

ching...即係如果買30kg可分兩個箱,只一要唔超尺寸就OK!?
你好,我係絲打🤣
冇錯,重量加埋唔過30kg就ok
好多時去程都唔會過,如果你地有兩個人,帶個吉喼去,去程一個人買20kg or 30kg
回程再每人20kg都ok,總之加埋唔過重量就ok

第四天(星期日)
大阪周遊券第二天
09:00-09:45到附近食早餐
交通:造玉站 - 天神橋筋六丁目站 (25分鐘)
前往大阪今昔館參觀
(和服體驗)
於天神橋筋六丁目站午饍
(以上景點逗留時間為:1030至1300)
交通:天神橋筋六丁目站 - 天滿橋站 (10分鐘)
前往大阪城遊覽,乘坐大阪城御座船在護城河一帶觀賞
(以上景點逗留時間為:1315至1630)
交通:天滿橋站 - 東梅田站 (5分鐘)
前往空中庭園展望台欣賞大阪日落美景
1800前免費入場
(以上景點逗留時間為:1700至1830)
步行返回梅田晚膳及逛hep five廣場
乘坐hep five摩天輪
(以上景點逗留時間為:1845至21:00)
Yodobashi 購物 營業至22:00
回程:梅田 - 造玉 (25分鐘)
午餐:無添 くら寿司
晚餐:梅田一蘭拉麵

大阪今昔館(周遊劵已包)

可以比大約300yen 試穿和服體驗,有一個時限,好似一個鐘左右,著完就交還

有很多拍攝位,但都是室內,可能比較暗

之後我地坐地鐵去大阪城

天氣有點冷,穿的衣物都較多,這橋可以拍到大阪城

坐小船遊大阪城,周遊券包

就是這一條小船

附近有一座博物館可以免費參觀,地牢有魔術博物館,周遊券包入場,很有趣

這個位置的大阪城不錯看,拍攝位

之後我地去梅田既空中庭園,但竟然不開放露天位置,之前嚟過覺得不錯

拍照位,有大阪的城市景

晚餐到一蘭,爸爸表示很好吃

今日去大阪城的一段路,慢慢走來,風景很不錯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]