• 瀏覽: 2,017
  • 回覆: 14
請問如果牆身 D 木同牆既收口位有裂紋, 可以自己用果D牆壁修補膏 補返個裂紋,然後油返乳膠漆覆蓋返嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 titanlau 於 2019-12-14 01:31 PM 發表

請問如果牆身 D 木同牆既收口位有裂紋, 可以自己用果D牆壁修補膏 補返個裂紋,然後油返乳膠漆覆蓋返嗎?
可以的!

不過一樣會好快再岀現,因為個底做得唔好關係,淨係做個面是冇用的唔耐用!正常一個工藝好嘅師傅,擺五年以上都冇問題岀現。

引用:
原帖由 titanlau 於 2019-12-14 01:31 PM 發表

全中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 看光光 於 2019-12-14 05:32 PM 發表

可以的!

不過一樣會好快再岀現,因為個底做得唔好關係,淨係做個面是冇用的唔耐用!正常一個工藝好嘅師傅,擺五年以上都冇問題岀現。
明白, 請問油乳膠漆有無咩技巧 ?
可唔可以只係油修補過既地方 ?

我驚油完會一忽忽....THANKS !

引用:
原帖由 titanlau 於 2019-12-14 11:48 PM 發表

明白, 請問油乳膠漆有無咩技巧 ?
可唔可以只係油修補過既地方 ?

我驚油完會一忽忽....THANKS !
技巧做時輕手來油,至於一忽忽問題就要做完先睇到,還要睇之前油左幾耐,如兩三個月前應該問題不大,如真的陰陽色太利害就成幅牆過一次面油。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 看光光 於 2019-12-14 05:32 PM 發表

可以的!

唔係講緊收口位嗎?樓主不如影張相睇下,你話木同牆嘅收口位,是否講緊傢俬收口?如果係即係你啲傢俬已慢慢離牆,如果係吊櫃類就要小心。

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-12-15 03:44 PM 發表

唔係講緊收口位嗎?樓主不如影張相睇下,你話木同牆嘅收口位,是否講緊傢俬收口?如果係即係你啲傢俬已慢慢離牆,如果係吊櫃類就要小心。
有個位用木板 間 左間房, 木同真牆果D 位爆開左...

回覆 引用 TOP

冷縮熱漲好正常
話解決到嘅,真心請教點樣可以用手工去戰勝物理定律

回覆 引用 TOP

通常 牆身裂紋!唔係叫做 收縮la咩?

回覆 引用 TOP

引用:

師傅收口係咪用填縫膠?有彈性冇咁易出現裂痕的。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2019-12-16 09:18 AM 發表

師傅收口係咪用填縫膠?有彈性冇咁易出現裂痕的。
Raymond 兄,佢應該就咁批灰,之後油乳膠漆ja

引用:
原帖由 titanlau 於 2019-12-16 09:33 AM 發表

Oh~蝕!

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 titanlau 於 2019-12-16 09:33 AM 發表

我師父用填縫膠,抆靚條邊再上漆,隔幾日佢話裂,又抆多層,前前後後佢抆左3-4次

仲有牆身都係見佢重複又重複咁做
中間仲痴左d網咁
之後佢見到天花唔夠平、浪左DD
我自己睇又唔覺
佢話過唔到自己,佢又剷左佢,又再趟番平再上漆
廳個天花佢批左4層,牆就3層
佢比我更瘋狂

回覆 引用 TOP

個底做得唔好油多幾次都無用
我用立記批牆灰,屋企過左幾年都無咩事,不過講到尾都係手功問題

回覆 引用 TOP

我印象中我師傅好似會係底貼皺紋膠紙係果接駁位,才批灰上油,效果暫時唔曾。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]