• 瀏覽: 2,714
  • 回覆: 40
本主題由 nc99999 於 2019-12-16 01:58 PM 移動
曾經上街被差人拉過,登記左,萬一公司以呢個理由要我辭職,點辦?
公司有乜法律依據咩
今年經濟不好,多了人失業,搵工作唔容易
求法律人士指點

熱賣及精選
你炒公司唔會有特別原因
公司炒你又點會有特別原因

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2019-12-14 04:57 PM 發表

你炒公司唔會有特別原因
公司炒你又點會有特別原因
可以申請法律援助咩

引用:
原帖由 紫色核心 於 2019-12-14 04:45 PM 發表

曾經上街被差人拉過,登記左,萬一公司以呢個理由要我辭職,點辦?
公司有乜法律依據咩
求法律人士指點 ...
唔洗任何依據,跟足勞工法例就炒得。
你去煩勞工署,啲主任咪死扮嘢打電話去瞭解下咩情況囉,然後個秘書咪話經濟下滑,公司要裁減人手囉,然後勞工署主任咪收線囉,然後就沒有然後囉! 😂

南謨僧伽吒經
一切有為法,如夢幻泡影

引用:
原帖由 紫色核心 於 2019-12-14 04:45 PM 發表

公司有乜法律依據咩
求法律人士指點 ...
炒你咪炒你,不用任何依據。

引用:
原帖由 saneviola 於 2019-12-14 05:30 PM 發表

唔洗任何依據,跟足勞工法例就炒得。
你去煩勞工署,啲主任咪死扮嘢打電話去瞭解下咩情況囉,然後個秘書咪話經濟下滑,公司要裁減人手囉,然後勞工署主任咪收線囉,然後就沒有然後囉! 😂 ...
以為冇事5會囉, 之後會有差佬上門拉人囉, 担心都多舊魚, 諗下篤灰仲有用囉 !!

超使乜驚呀,大把嘢可以做,𢱕Q爛佢間嘢、將d文件丟晒落街、邊個同事做嘢就打邊個、放火、打實個老細...

要公司
1.道歉
2.永久僱用你
3.加不少於30%人工
4.賠償
5.保證年尾有雙糧...缺一不可,否則跟他沒完。

引用:

公司有乜法律依據咩
求法律人士指點 ...
不用怕,公司不会炒你,你只要講如我被炒,一定装修公司

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 willyfungon77 於 2019-12-14 06:47 PM 發表

以為冇事5會囉, 之後會有差佬上門拉人囉, 担心都多舊魚, 諗下篤灰仲有用囉 !!
right,去篤灰搵返幾十萬,起碼呢幾年供到樓

南謨僧伽吒經
一切有為法,如夢幻泡影

回覆 引用 TOP

引用:

公司有乜法律依據咩
求法律人士指點 ...
篤灰真係最好嘅錢加前途。

引用:
原帖由 66823 於 2019-12-14 05:39 PM 發表

炒你咪炒你,不用任何依據。
冇錯, 只要依足法例, 私人公司炒人根本家常便飯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 willyfungon77 於 2019-12-14 06:47 PM 發表

有冇認識,搵返一次出去也ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 layhoyeah 於 2019-12-15 01:58 AM 發表

篤灰真係最好嘅錢加前途。
被捕冇錢請律師啊

引用:
原帖由 呀豹 於 2019-12-14 07:39 PM 發表

超使乜驚呀,大把嘢可以做,𢱕Q爛佢間嘢、將d文件丟晒落街、邊個同事做嘢就打邊個、放火、打實個老細...

要公司
1.道歉
2.永久僱用你
3.加不少於30%人工
4.賠償
5.保證年尾有雙糧...缺一不可,否則跟他沒完。 ...
唔敢,報警就over左,依家冇人保我
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2019/1213/390113.html

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右