• 瀏覽: 1,627
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
我想知道日航定全日空或國泰好?

熱賣及精選
最近搭過兩次JAL,覺得幾好,飛機新,嘢食唔錯,都好準時。ANA舊年坐過一次,我覺得飛機較舊,不過食物唔錯,亦準時。國泰成年無坐過,雖然我係Marco Polo Club member,但覺得佢都只係一般,我排就JAL>ANA>CX。

引用:
原帖由 Adali514 於 2019-12-14 18:04 發表

Jal好。。。經濟也很好。。。

但覺得cx時間比較多選擇。。

31/10/15-3/11/15 台北慶生之旅
29/12/15 - 4/1/2016 北海道跨年之旅 ....落雪呀....
20/6/16-24/6/16 九洲福岡 hea 遊

回覆 引用 TOP

JAL同ANA都好好,尤其係要轉機去其他城市,可以一次過出票搞掂晒唔駛煩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Adali514 於 2019-12-14 06:04 PM 發表

自己買一程JAL/一程CX咪知囉嫌重皮就用miles換啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 little_lam 於 2019-12-14 06:50 PM 發表

最近搭過兩次JAL,覺得幾好,飛機新,嘢食唔錯,都好準時。ANA舊年坐過一次,我覺得飛機較舊,不過食物唔錯,亦準時。國泰成年無坐過,雖然我係Marco Polo Club member,但覺得佢都只係一般,我排就JAL>ANA>CX。 ...
Marco Polo Club member 其實冇乜用,除左上機早少少。

引用:
原帖由 diuer 於 2019-12-15 11:46 AM 發表

Marco Polo Club member 其實冇乜用,除左上機早少少。
你爬到鑽石級就能明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diuer 於 2019-12-15 11:46 AM 發表

我講我自己係MP member係表示我對CX都有啲感情,但事實上JAL同ANA都比佢好。當然除咗早上機外,MP member由經濟位免費升商務位機會都大過非member。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Adali514 於 2019-12-14 06:04 PM 發表

就econ 嚟講
理論上係JAL 最好

其他CLASS 我就唔知喇

回覆 引用 TOP

JAL雖然同國泰一樣經濟艙得一款航膳揀但一定好過國泰,ANA航膳就係最好,但ANA就唔一定有至少一個識中文嘅機艙服務員

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

各有利弊。
國泰航空多香港空姐,即是可以用廣東話溝通。日本航空公司則當然絕大多數是日本人了。
寄艙行李:日航同全日空經濟位寄艙行李係 2 X 23kg,國泰是 30kg。預會帶多貨的,自己識揀啦!
至於起飛和抵達時間好唔好,各人要求不同,自己取捨。
假期緊張,當然最好係「早機去晚機返」,因為可以用到盡,坐零晨機,去到人人啱啱開工開門開舖,當然,捱得到至好(因為未必可以在機上休息到)。

回覆 引用 TOP

ANA機艙服務較好
日航都唔錯,而且成日有特價
國泰就差少少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diuer 於 2019-12-15 11:46 發表

每個等級都吾同。可以去lounge,機滿可以upgrading,多啲行李重量,可以一早選位置..等

笑看天下一雲湧, 淡薄名利兩手空!
好運自會四面來, 安居樂業八方通!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 little_lam 於 2019-12-14 18:50 發表

最近搭過兩次JAL,覺得幾好,飛機新,嘢食唔錯,都好準時。ANA舊年坐過一次,我覺得飛機較舊,不過食物唔錯,亦準時。國泰成年無坐過,雖然我係Marco Polo Club member,但覺得佢都只係一般,我排就JAL>ANA>CX。 ...
我都係MP,但我同你一樣,有得揀,我會飛日航。佢一直俾我既印像比國泰好。

笑看天下一雲湧, 淡薄名利兩手空!
好運自會四面來, 安居樂業八方通!

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]