• 瀏覽: 1,018
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
本主題由 littleamy 於 2019-12-19 12:15 AM 移動
如題
我唔覺得係,
88年梅姐既兩首金曲Stand by me同胭脂扣不論歌曲風格同好聽程度都比沙利既金曲祝福仲好聽(祝福唔係唔好聽,但歌曲風格普通左D)
至於2012年Chok更加唔洗講啦!
難聽到死!!!
大家點睇呀?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 玫瑰天使2 於 2019-12-17 07:32 PM 發表

如題
我唔覺得係,
88年梅姐既兩首金曲Stand by me同胭脂扣不論歌曲風格同好聽程度都比沙利既金曲祝福仲好聽(祝福唔係唔好聽,但歌曲風格普通左D)
至於2012年Chok更加唔洗講啦!
難聽到死!!!
大家點睇呀? ...
但祝福比梅姐嗰兩首hit

引用:
原帖由 KidKen 於 2019-12-17 10:16 PM 發表

但祝福比梅姐嗰兩首hit
講出重點!從來頒獎禮都係計hit吾hit,歌星受吾受歡迎。

回覆 引用 TOP

金曲金獎要考慮好多因素,例如公眾投票的票數、歌曲的流行程度、作曲填詞及歌手的演繹質素。

就樓主1988年例子,"祝福" 流行榜2星期冠軍,梅艷芳冇歌做到。所以 "祝" 贏取金曲金獎都係合理賽果!

以後傳媒報道我負面新聞之前,要衡量後果輕重。
非洲D小朋友食樹皮好似食蔗咁,好得意!
我是打 (搭) 飛機過來的!
你哋唔係 … 噓我吖嘛?
著得舒服咪得囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2019-12-18 09:51 AM 發表

金曲金獎要考慮好多因素,例如公眾投票的票數、歌曲的流行程度、作曲填詞及歌手的演繹質素。
原來如此.

回覆 引用 TOP

以歌論歌,當年祝福真係無敵,歌詞有意思,旋律優美,如果用呢三首計,我一定選祝福!

近年最好的金曲金一定系吳若希兩首.

唔理喜唔喜歡, 真系未頒都知贏.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-12-18 01:33 PM 發表

以歌論歌,當年祝福真係無敵,歌詞有意思,旋律優美,如果用呢三首計,我一定選祝福!
對於我黎講,梅姐首首金曲都值金曲金獎!!!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]