• 瀏覽: 1,576
  • 回覆: 8
[隱藏]
雖然美從嚟都系循序漸進嘅,很難速成,但呢個回答更像系為大家量身打造嘅「變美捷徑」,如果你認真睇完了,嗰一定可以讓自己喺提升形象呢條路上少走很多彎路~

呢一篇回答主要內容系:

1、怎樣搵到自己嘅風格定位?

2、掌握風格搭配嘅法則

3、服裝單品嘅選擇技巧

4、色彩達人速成,包括彩色色彩嘅搭配 和 黑白灰嘅選款技巧

5、唔同身形嘅搭配技巧
一起嚟睇睇怎樣可以從衣着入手,喺服裝上快速系統地掌握搭配技巧吧。

首先服飾系為人服務嘅,所以喺着裝之前,我哋最需要了解嘅就系:

我需要展現怎樣嘅一個我?

▎身份決定風格

細心嘅讀者一定發現了,呢個問題寫嘅系「我需要」,而唔系「我想要」。

因為唔管喺生活嘅邊個方面,我哋都難以逃脫圍城嘅人性牢籠,總系覬覦自己難以擁有嘅,喺潛意識中想要展現出與自己外表唔符的的形象,嚟挑戰和突破自己。

所以有時候,很多長得可愛嘅女生會莫名想要酷女孩風格,成熟型大女人反而鍾愛少女風。
對此,建議嘅首要原則就系放棄掙扎,順着五官和身形搵風格吧。(之不過少女絕唔適合少女風,風格嘅把握有一個度很重要,具體可以戳風格篇)

但比呢更重要嘅系,系根據自己嘅社會身份搵風格。比如金融從業者基本告別休閑風,技術 IT 男也受唔了成日西裝革履,學生黨唔使老氣橫秋,全職寶老母也難以高跟配長裙。

所以,首先確定好自己嘅社會身份,問問自己從客觀需要出發,喺社會嘅大部分場合(工作、學習、帶娃...)中,希望畀人展示怎樣嘅形象。

▎喺身份場合中尋搵風格屬性



附件

1.jpg(45.17 KB)

2019-12-20 11:02 AM

1

1.jpg

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
確定了唔同嘅身份和場合之後,就可以根據自己嘅風格屬性嚟選擇具體嘅服裝了。喺之前嘅風格篇里就有判斷自己系偏「冷」仲系偏「暖」,仲系「冷暖之間」嘅方法。

比如講,如果你系職場麗人,並且系「暖」風格,咁喺選擇陣,需要注意風格嘅平衡。搭配得好睇嘅着裝,其實都系有技巧可循嘅。



附件

v2-a71be4852ad67fa7fc317249c945dbce_b.jpg(53.29 KB)

2019-12-20 11:03 AM

2

v2-a71be4852ad67fa7fc317249c945dbce_b.jpg

回覆 引用 TOP

而選擇過於女性化嘅色彩抑或單品,就會因為 暖 + 暖 而甜膩,容易顯得土氣。▼

換成冷風格嘅李宇春嚟著,系唔系完全冇甜膩土氣嘅感覺?▼

風格著搭法嘅關鍵就在於:喺色彩、圖案 / 裝飾、款式、材質之間搵好一個平衡點。

每一件單品都會有自己嘅風格屬性傾向,比如講:

服飾類嘅「暖」風格屬性:

各種裙長裙、短裙、迷笛裙、包臀裙、連衣裙...▼



回覆 引用 TOP

鞋類嘅「暖」風格屬性:
各種高跟鞋、瑪麗珍鞋、及膝靴、綁帶鞋...▼

特征類嘅「暖」風格屬性:

蝴蝶結、流蘇、蕾絲、荷葉邊、波點、透視、喇叭、毛茸茸...▼

服飾類嘅「冷」風格屬性:

皮衣、西裝、斗篷、風衣、飛行員夾克、H 型大衣...▼



附件

v2-9d5fe4195c2a11ace2ea5ab8d7630cbf_b.jpg(34.5 KB)

2019-12-20 11:08 AM

1111

v2-9d5fe4195c2a11ace2ea5ab8d7630cbf_b.jpg

回覆 引用 TOP

[隱藏]
鞋類嘅「冷」風格屬性:

運動鞋、牛津鞋、切爾西靴、馬丁靴...▼

特征類嘅「冷」風格屬性:

皮、金屬、鉚釘、格紋、直線剪裁...▼

呢些都系能夠影響風格屬性嘅特征,對於每一件單品嚟講,就可以結合色彩、圖案 / 裝飾、款式、材質嚟綜合評判冷暖屬性。

更具體嘅判斷和搭配方法喺「阿媽 man 平衡」中有寫過。

咁運用到實例中去,比如作為暖風格嘅職場人,如果色彩比較成熟,咁可以喺設計上增加一些暖風格,就像畀左邊呢身套裝增加偏女性化嘅領口設計。右邊呢套喺款式上更 man,咁就利用色彩嚟平衡,同時用小 V 領增加女人味。▼



回覆 引用 TOP

下面呢一身,上下身嘅款式剪裁都非常利落,藍白條紋也系偏中性嘅圖案。你覺得女人味嘅部分喺邊度呢?

首先喺色彩上保持清新,同時改變褲子嘅材質,呢條褲子嘅質感有點像緞面,比硬朗嘅西裝褲材質更有女人味。▼

再比如【暖】嘅陳妍希著着完全可愛型嘅連衣裙,呢個造型就系錯誤示范。

唔好選擇全【暖】嘅少女搭配,比如下圖陳意涵,也唔好選擇太【冷】嘅搭配,比如下圖陳妍希。如果陳妍希把鞋抑或腰帶換成更女性化嘅款式,呢一身搭配還會有點睛之筆。



回覆 引用 TOP

咁嘅單品和搭配系唔系好得多:

如果系【冷】型呢?

比如下圖杜鵑 man 氣嘅一身裝扮,冇任何出彩嘅地方。

更建議喺搭配陣,整體風格以【冷】為主,但系喺軍裝風風衣、H 型西裝大衣和短靴中,再加入暖嘅蕾絲元素,中和呢種冷嘅感覺。

嗰再嚟睇下面呢一身,睇似很軟、很少女嘅搭配點解睇起嚟也很適合杜鵑呢?

粉紅色、蕾絲材質、寶石裝飾,非常女性化。

但系咪忘了,佢嘅剪裁系直筒式過膝裙。呢個特征中和了暖嘅感覺。還有雨衣材質嘅斗篷披肩增添了幾分硬朗,所以喺杜鵑身上也顯得並唔違和。

另外,你發現了咩?著着呢一身搭配嘅杜鵑,妝容也隨之調整了。調整了眉形,弱化了眼尾,增加了眼嘅圓度,使自己嘅臉蛋睇起嚟更柔和一些,和平時吊眼嘅感覺並唔相同。

再舉一個栗子,如果系風格偏冷嘅女大學生呢?

唔好成日裝成小酷妞扮幾分感慨,也唔得一臉霸道總裁要壁咚嘅樣,會顯得和集體格格唔入。

總體嚟講,大學生嘅着裝可以從陽光、干凈、利落入手,注重一定嘅質感,又之不過於追求奢華。
「冷」風格嘅小花暫時冇想到特咪合適嘅人選,就以關曉彤舉例吧。

其實感覺佢有點凶凶嘅樣,呢個尖下巴、長中庭和略微下垂嘅薄唇,會畀人距離感。(但其實佢嘅眼條件還唔錯,可以通過妝容和表情嚟改變風格傾向,能夠駕馭「冷暖之間」)

刻意地扮可愛陣總感覺唔系咁適合佢。右圖因為有了白色嘅清新感中和,唔會顯得很甜。▼



回覆 引用 TOP

特别 man 属性的皮衣加上皮靴在她身上会增强冷风格,显得太硬朗。右图有了红唇和裙装的中和好得多,但对于大学生来说也可能略显成熟。▼

更有平衡感嘅搭配可以系整體色彩線條利落,偏冷一些,然後利用像粉色包包咁嘅暖風格單品嚟中和。▼



回覆 引用 TOP

今天就試試這樣穿


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]