• 瀏覽: 39,679
  • 回覆: 204
  • 追帖: 11
+2
引用:
原帖由 peterboy 於 2020-4-22 08:23 PM 發表
聽講俄羅斯疫情爆得好勁, 係唔係呀?
呢一兩個星期都係,淨係呢兩日都多左超過10,000宗。

引用:
原帖由 russialover 於 2020-4-22 07:17 PM 發表

暫時都幾好呀,雖然疫情開始惡化,不過少d出街就ok,同埋宜家有「居家令」。
最緊要不中招.

引用:
原帖由 russialover 於 2020-4-22 08:55 PM 發表

呢一兩個星期都係,淨係呢兩日都多左超過10,000宗。
咁嚴重.

我收到風,俄羅斯爆得好嚴重,死左人數多過官方公布好多,還趕走所有中國人去綏分河回國。請問香港人有受影響,被要求離境?

引用:
原帖由 peterboy 於 2020-4-23 01:31 PM 發表
我收到風,俄羅斯爆得好嚴重,死左人數多過官方公布好多,還趕走所有中國人去綏分河回國。請問香港人有受影響,被要求離境?
數字方面有冇造假好難講,不過趕走中國人就係假消息。俄羅斯完全冇要求中國人或其他外國公民離境,有中國人去綏分河走,據我所知大部分係莫斯科既商人,因為莫斯科疫情嚴重所以走。

樓主仲係俄羅斯???
睇新聞俄羅斯宜家第二波 每日萬幾新增
一切安好???

引用:
原帖由 annatsui11 於 2020-11-1 06:11 AM 發表
樓主仲係俄羅斯???
睇新聞俄羅斯宜家第二波 每日萬幾新增
一切安好???
係啊  而家係俄羅斯
唔止萬幾 破兩萬宗啦

可否介紹一下莫斯科地鐵路綫,總共有幾多車站,推介值得參觀的地鐵站,如果想行晒所有車站,最好的住宿地點,及最方便的轉車站推介,先謝過

2020年原本計劃七月初,走西伯利亞鐵路由符拉迪沃斯托克去莫斯科,中間停留哈巴羅夫斯克、伊爾庫茲克、葉卡捷琳堡、喀山,可惜COVID-19在二月中爆疫到現在,唯有更改在2023年中退休後才出發。

為了準備這個自由行,讀左三個月初級俄語,華為手機下載YandexGo同MapsME,搵朋友換左400美元的盧布,開通以銀聯結算的香港提款卡海外提款功能。由於出發時已退休,不受假期限制,打算由莫斯科再去聖彼得堡,搭乘“喀琅施塔德號”經涅瓦河、拉多加湖、奧涅加湖去基日島,再去白海的索羅維斯基島、摩爾曼斯克、捷里別爾卡,預計40天至45天行程。

由於逗留俄羅斯超過14天需要簽証,退休人士沒有公司証明,簽証有沒有問題?我是用香港特區護照。
另外,樓主對我這個行程有什麼建議呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]