• 瀏覽: 39,777
  • 回覆: 204
  • 追帖: 11
+2
引用:
原帖由 bigasss 於 2019-12-24 09:41 PM 發表

其實我有打算在petersburg居留,請問外國人居留visa..現在情況怎樣呢?thx
俄羅斯唔係移民國家,基本上入藉只有結婚,visa只有工作簽 學生簽 商務簽
工作簽要有公司認頭去出invatation letter,第一次簽一年多簽。
學生簽要學校出invitation letter,只有3個月單簽,到期45天前要搞extension,之後就係同學費掛鉤大約半年既多簽,俾學校踢就基本上14日內要離境。
商務簽都要公司認頭,只有90日單簽

引用:
原帖由 chicky 於 2019-12-24 05:07 AM 發表

雅庫茨克唔大,local tour 好易揾亦唔貴,但就唔多覺有推介睇北極光既團。不過我發現有d走出雅庫茨克以外既tour就好貴,尤其係去個個咩全世界最凍既小鎮
不過雅庫茨克就比較近香港,離北京都係3個幾鐘機。先謝過樓主提供消息,我可以研究下去幾日玩下碰下運氣 ...
What is this town in engrish? So is closer to western side.

係咪周街靚女

俄羅斯是否很排“華”

引用:
原帖由 jimbo86 於 2019-12-25 03:47 AM 發表

What is this town in engrish? So is closer to western side.
Yakutsk

引用:
原帖由 特大大 於 2019-12-25 04:12 AM 發表
俄羅斯是否很排“華”
唔係
我地兩個都感覺唔到

引用:
原帖由 AH444 於 2019-12-25 02:28 AM 發表

法治人權怎樣,
治安怎樣
如果講最熱門旅遊城市(莫斯科/聖彼得堡)
治安其實係okay
只係熱門旅遊景點可能會有「扒手」既情況
不過呢種事係其他歐洲國家都會有

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-25 04:40 AM 發表

唔係
我地兩個都感覺唔到
差不多晚上十點了嗎? Merry Xmas!!!

引用:
原帖由 jimbo86 於 2019-12-25 03:47 AM 發表

Yakutsk, 響西伯利亞東部,靠近中國東北黑龍江,係全世界最凍既城市

引用:
原帖由 特大大 於 2019-12-25 04:45 AM 發表

差不多晚上十點了嗎? Merry Xmas!!!
聖誕快樂!

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-23 05:26 AM 發表
大家好!
我地兩兄妹係俄羅斯留學生,宜家係聖彼得堡住,分別居俄超過6年及3年。

如果大家有任何俄羅斯既旅遊問題,都歡迎提問,答得到既都會盡量答。 ...
請問你地係唔係由香港來的?我持BNO, 想來俄羅斯旅行, 但要簽證, 唔知有役有網上辦簽證的服務呢?

引用:
原帖由 peterboy 於 2019-12-25 06:25 AM 發表

請問你地係唔係由香港來的?我持BNO, 想來俄羅斯旅行, 但要簽證, 唔知有役有網上辦簽證的服務呢?
如果你係香港的話,一般做法就係上網搵中介公司申請旅遊邀請函,由申請到寄到黎香港大約一星期(因為通常都係用速遞),然後去領事館申請旅遊簽證。

語言?

可唔可以講一下關於簽證嘅問題呀?😆

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]