• 瀏覽: 39,681
  • 回覆: 204
  • 追帖: 11
+2
大家好!
我地兩兄妹係俄羅斯留學生,宜家係聖彼得堡住,分別居俄超過7年及4年。

如果大家有任何俄羅斯既旅遊問題,都歡迎提問,答得到既都會盡量答。

聖比得堡跟莫斯科靠近的地方有沒什么值得看或自然風景的地方?

另外, 最好公共交通往方法.

治安如何?
出夜街安全嗎?

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-23 05:26 AM 發表
大家好!
我地兩兄妹係俄羅斯留學生,宜家係聖彼得堡住,分別居俄超過6年及3年。

如果大家有任何俄羅斯既旅遊問題,都歡迎提問,答得到既都會盡量答。 ...
您好,不太冷好的旅遊時間是否只7,8月。6月底9月初也勉強可以? 因怕冷不想太凍或天氣不好去。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 AlanKwok1122 於 2019-12-23 01:18 PM 發表
治安如何?
出夜街安全嗎?
一般黎講,俄羅斯治安都可以。
只係一D旅遊熱點,同其他歐洲地方一樣,都會有扒手出現既情況,所以都要加多留意。
出夜街問題都不大。

引用:
原帖由 黃昏小小蛇 於 2019-12-23 01:19 PM 發表

您好,不太冷好的旅遊時間是否只7,8月。6月底9月初也勉強可以? 因怕冷不想太凍或天氣不好去。
都要睇番你想去邊個城市

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-23 08:11 PM 發表

都要睇番你想去邊個城市
我諗都係大路主要城市,聖彼得堡及熱門旅遊景點

引用:
原帖由 黃昏小小蛇 於 2019-12-23 08:29 PM 發表

我諗都係大路主要城市,聖彼得堡及熱門旅遊景點
如果主要城市,例如莫斯科或聖彼得堡
7月8月既天氣可能岩你
6月或9月初都ok

不過要留意 白天同夜晚既溫差
有時中午可以25度 但夜晚得8度

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-23 09:21 PM 發表

如果主要城市,例如莫斯科或聖彼得堡
7月8月既天氣可能岩你
6月或9月初都ok

不過要留意 白天同夜晚既溫差
有時中午可以25度 但夜晚得8度
想問下雅庫茨克睇到極光嗎?如果睇到就唔駛飛咁遠

引用:
原帖由 chicky 於 2019-12-24 12:51 AM 發表

想問下雅庫茨克睇到極光嗎?如果睇到就唔駛飛咁遠
可以 雅庫茨克其實都睇到
不過極光團就可能難搵d

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-24 02:36 AM 發表

可以 雅庫茨克其實都睇到
不過極光團就可能難搵d
雅庫茨克唔大,local tour 好易揾亦唔貴,但就唔多覺有推介睇北極光既團。不過我發現有d走出雅庫茨克以外既tour就好貴,尤其係去個個咩全世界最凍既小鎮
不過雅庫茨克就比較近香港,離北京都係3個幾鐘機。先謝過樓主提供消息,我可以研究下去幾日玩下碰下運氣

引用:
原帖由 russialover 於 2019-12-23 05:26 AM 發表
大家好!
我地兩兄妹係俄羅斯留學生,宜家係聖彼得堡住,分別居俄超過6年及3年。

如果大家有任何俄羅斯既旅遊問題,都歡迎提問,答得到既都會盡量答。 ...
其實我有打算在petersburg居留,請問外國人居留visa..現在情況怎樣呢?thx

引用:
大家好!

有無打算定居?

得閒約出黎食飯丫
我住Просвещения

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]