• 瀏覽: 3,562
  • 回覆: 15
  • 追帖: 3
曾經聽人説過,去澳門當然係睇教堂。
而澳門教堂之中,個人覺得最漂亮的,必屬聖約瑟聖堂。

聖堂雖然與修院連接,但修院並不對外開放,聖堂入口在另一邊,即三巴仔橫街與三巴仔街交街,兩者距離相當遠。

途中會見到圍牆,內裡便屬於修院,可以想像範圍相當大。
天主教為葡萄牙國教,回歸前在資源上佔有優勢。

入口在這裡。

引用:
原帖由 iwm1234 於 2019-12-23 09:27 PM 發表

聖堂右手邊為藏珍館,部分展品為舊日修院之教材。

聖老楞佐堂後門與聖約瑟聖堂入口相距只有二十幾米。

聖老楞佐堂為澳門三大老教堂之一,歷史可追溯至四百多年前,而改建成現今規模則為1844年。

回覆 引用 TOP

每次均會到聖老楞佐堂因為....

占西、X記牛油糕都係附近,每次都要幫趁下。

我們一直維護的文明、法治、公義、民主、廉潔、良知、秩序、衛生、安全、平等、和最珍貴的自由,漸漸的,不見了。如果我們沉默逃避,得過且過,很快,連自己也不見了。。。。。。
相片比實景美麗

回覆 引用 TOP

我也覺得好
漂亮的

當季節偷偷交換,任大街曲曲折折地重重疊疊,也轉不回昨天。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愚人之石 於 2019-12-24 11:16 AM 發表

每次均會到聖老楞佐堂因為....

占西、X記牛油糕都係附近,每次都要幫趁下。
X記牛油糕係邊間?(附近正式西洋牛油糕只有「架深」)

回覆 引用 TOP

iwm師兄影嘅相,點解成日都咁靚,同我影嘅,直頭平衡時空

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-12-31 05:16 PM 發表

iwm師兄影嘅相,點解成日都咁靚,同我影嘅,直頭平衡時空
我用電話影,無乜技巧,天氣好就效果好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iwm1234 於 2019-12-23 09:30 PM 發表

聖堂右手邊為藏珍館,部分展品為舊日修院之教材。
艾叔,呢度有上嗰去,有啲驚驚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iwm1234 於 2019-12-23 09:27 PM 發表

慢慢抓post,啲相有味道

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iwm1234 於 2019-12-23 09:57 PM 發表

聖老楞佐堂後門與聖約瑟聖堂入口相距只有二十幾米。
宗教色彩好濃

引用:
原帖由 正門出日 於 2020-6-16 01:32 PM 發表

宗教色彩好濃
葡萄牙係天主教國家,澳門宗教氣氛係比較濃。

引用:
原帖由 iwm1234 於 2020-6-16 01:53 PM 發表

葡萄牙係天主教國家,澳門宗教氣氛係比較濃。
艾叔,聞緊啲相,天主教係澳門曆史好悠久,有啲資料揾唔到,多謝你啲相可以保留背後層史

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]