• 瀏覽: 5,054
  • 回覆: 33
  • 追帖: 4
[隱藏]
其實上聖誕節都是來高雄和台南, 因小朋友喜歡, 所以今年再來!

這是小弟上年的遊記內容:
六日六夜聖誕高雄台南親子之旅
https://applink.discuss.com.hk/P6EWqsNUS2


Day 1 : 乘機到高雄, Hotel Cozzi, 中興夜市
Day 2 : 漫遊高雄三多商圈,乘台鐵由高雄去台南, 親子民宿, 武聖夜晚
Day 3 :米芝蓮上海華都小吃,親子酒店, 晚上自助餐, 花園夜市
Day 4 : 台南火車站返回高雄,鈴鹿賽道樂園
Day 5 :駁二藝術特區,打狗霸火鍋,駁二夜市
Day 6 :乘機回香港

今次旅行以輕鬆為主, 所以每天行程不多, 家人都玩得舒服!另外, 今次沒有租車自駕, 主要以的士為主!

[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-15 10:52 PM 編輯 ]



熱賣及精選
晚上到達高雄後便入住 三多商圈的Hotel Cozzi ! Hotel Cozzi 很算很多香港人認識, 質感唔錯! 24/12入住包早餐, 都是572元一晚!抵!!!

我唔post Hotel Cozzi 的相了, 因為網上多的是, 而不少香港人都認識。


之後便去興中夜市, 此夜市距離Hotel Cozzi只有4分鐘! 雖然只是小小的夜市, 但幸好有此家的鹽酥雞! 此店都算有點名氣, 所以特來一試!


25/12的早上則漫遊三多商圈的百貨, 包括新光三越, 祟光 和大遠百!


新光三越, 祟光 和大遠百都有food court, 但以大遠百的food court最有人氣, 人流極旺!新光三越和祟光 就真是比較冷清!!!

這款魚仔燒餅極受歡迎, 購票後要等上20分鐘才有! 這燒餅是build in order, 按客人要求的口味即做, 第一口咬下去十分鬆軟, 好好食!

至於其他大遠百food court的食物(包括小籠包, 壽司和肉丸湯等)都唔錯!


食完飯後便離開高雄, 出發去台南!

[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-1 02:35 PM 編輯 ]



其實台南火車站也是景點之一, 不過上年的post已介紹了, 我在此唔多講!

與上年一樣,今次也會入住親子民宿!
今次的親子民宿樓高7層, 地下的一層是共用區, 內有很多電動車可以比小朋友玩! 很多小朋友都玩得很開心!

而我們入的房間共有2層, 在五樓和六樓2層, 內有一條滑樓梯!

入房後, 小朋友見到滑樓梯已興奮不已,即時開始玩過不停, 走來走去! 而房間的佈置十分舒服, 顏色亦十分鮮豔。


這是六樓的一層



民宿內有電梯, 不用擔心要行上行落!!


基本上這小小的民宿已足夠小朋友玩上一個下午!!!

[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-1 03:28 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

夜遊武聖夜市

晚上的晚餐就去了武聖夜市,內有很多不少的美食

夜市中個人覺醒最好食的就是這雞排!小店先將雞扒炸香,然後浸入特制的醬汁,跟住再放上炭爐上燒!   雞扒外脆內軟, 內有很多肉汁, 而外皮的味道甚濃,很好味! 難怪很多人排隊輪候!

夜市內的美食小檔甚多, 可以吃過不停!


[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-1 03:47 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
去到武夜市,小朋友最喜歡的不是食,而是玩夜市的遊戲!小朋友玩到晚上11時也不想走, 也是用了港幣百餘元!


除了遊戲外, 也有小賣檔!


[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-1 03:55 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

離開親子民宿後, 就去午飯!

上海華都小吃的小籠包攞個米芝蓮, 雖然不算皮薄,但是饀都很好味, 肉質鮮甜!


整體而言, 食物的賣相雖然一般, 但味道好食,值得推介!!只是一提,小店是一間老店,所以環境一般, 要光鮮舒適這裡就一定沒有!


正忠排骨飯, 排骨大大塊, 好好味, 而且價錢唔貴!


[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-1 04:10 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

留位


回覆 引用 TOP

午餐之後就直接去到親子酒店!酒店的頂層有一個小沙池, 可讓小朋友玩沙,沙池側邊亦有洗腳的地方, 方便清潔! 另外也有一個小游泳池可供游泳, 不過因冬天而沒有開放!!



酒店的9樓有一個小朋友的遊玩空間, 每天分3個時段開放, 較為人少時段是1時至3時! 地方不少, 小朋友玩的不亦樂乎!!!


[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-1 04:20 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

酒店下面有食自助餐的地方;食物款式都唔炒, 而且味道唔錯, 比不少香港的4星酒店好!兩大兩小合共大約港幣四百五十元左右


[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-3 03:12 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
基本上這親子酒店, 可讓小朋友留在這裡一整天!


[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-3 03:15 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

食完自助餐之後,就與家人一同去花園夜市,花園夜市台南最大的夜市! 由於剛剛食完自助餐, 所以主要以玩遊戲為主



[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-3 03:20 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

親子酒店房間頗大, 帶有兩個坐廁, 有一個大大的浴江, 而兩張大床足夠4個人睡! 而且中間位置有一個小廳, 小朋友睡眠時, 大人可以在中間的小廳睇電視!



[ 本帖最後由 raymond338hk 於 2020-1-3 03:26 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

行程安排唔錯


回覆 引用 TOP

多謝分享,親子旅行好有用


回覆 引用 TOP

[隱藏]
可否PM親子酒店資料及價錢,謝謝


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]